Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Αντιδράσεις για την κινεζική επίσκεψη

«Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Μόνο με αμοιβαίο όφελος", λέει ο ΣΥΡΙΖΑ15:53

«Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στη χώρα μας.

Αντιδράσεις για την κινεζική επίσκεψη
Όπως υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάδειξης της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, θα συνεχισθεί η θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, της προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, ενώ θα διογκωθούν τα κυκλοφοριακά - συγκοινωνιακά προβλήματα των κατοίκων της Αττικής, θα επιδεινωθούν η ανισομετρία στην ανάπτυξη περιοχών και κλάδων».
Καταλήγοντας επισημαίνει πως «πραγματική εξάλειψη της ανεργίας, θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών του λαού».
"Μόνο με αμοιβαίο όφελος"
O ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε ανακοίνωση του, τάσσεται υπέρ της ελληνο-κινεζικής φιλίας και υπέρ της ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μια μεγάλη χώρα όπως η Κίνα, υπό τη θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και επενδύσεων βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος, στο σεβασμό των αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων και κυρίως στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη ριζική της αντίθεση στην «αποικιοκρατική» συμφωνία παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και σημειώνει ότι η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι όχι μόνο δεν αυξήθηκε υπό τον Κινεζικό έλεγχο, αλλά μειώθηκε σημαντικά, ενώ το χειρότερο είναι ότι στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι κυριαρχούν απαράδεκτες «δουλεμπορικές» συνθήκες εργασίας κατά παράβαση κι αυτής της ανάπηρης ελληνικής εργατικής νομοθεσίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και με βάση αυτές τις αρνητικές εμπειρίες, εκφράζει τη ριζική του αντίθεση στους προωθούμενους με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας σχεδιασμούς για την επέκταση και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, την επέκταση του ελέγχου και άλλων λιμανιών της χώρας μας από κινέζικα συμφέροντα και ιδιαίτερα τον κινέζικο έλεγχο του στρατηγικής σημασίας εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο, όπως και τον έλεγχο και άλλων κρίσιμων τομέων με ιδιαίτερο στρατηγικό βάρος ή με μονοπωλιακό ρόλο στην οικονομία μας.
Θετικά ο ΛΑΟΣ
Θετικά αντιμετωπίζει ο ΛΑΟΣ την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε:
«Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τον "Κινέζο". Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου