Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

IL COLPO GRANDE: Ἀλλη μιά Λαμογιά στο φώς - "Ο Νομάρχης της καρδιάς σας" σε ρόλο κτηματομεσίτη Βατοπεδινού

Ο Ψωμιάδης διευκόλυνε τις «ιερές ανταλλαγές»

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=11&pubid=37860948&imgid=32969537

Η αλληλογραφία Νομαρχίας - υπ. Αγροτι­κής Ανάπτυξης δείχνει τις μεθοδεύσεις που έγιναν για να καταλήξουν τα 76 οικόπεδα-φιλέτα στην «Ανθεμιάς» και στη μονή «E» 16/10

Τη «σφραγίδα» του Π. Ψωμιάδη φέρει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο νυν νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη ΝΔ διευκόλυνε την ανταλλαγή των 76 οικοπέδων «φιλέτων» στον νομό Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι εκ της θέσεώς του είχε την ευθύνη της προστασίας και της διαχείρισης των εκτάσεων του υπουργείου Γεωργίας.

O Π. Ψωμιάδης στις 25 Νοεμβρίου 2008 κατέθετε στην εξεταστική της Βουλής: «Αν υπάρχει παράγκα, ψάξτε τη στην Αθήνα, όχι στη Θεσσαλονίκη». Πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των δικών του ευθυνών στην κυβέ
O Π. Ψωμιάδης στις 25 Νοεμβρίου 2008 κατέθετε στην εξεταστική της Βουλής: «Αν υπάρχει παράγκα, ψάξτε τη στην Αθήνα, όχι στη Θεσσαλονίκη». Πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των δικών του ευθυνών στην κυβέρνηση.
Από την αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών της Νομαρχίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» προκύπτει ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 2005, δηλαδή πριν από την επιστολή «διαμαρτυρία» του ίδιου προς το γραφείο του πρωθυπουργού και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2005, που έγινε προφανώς για «ξεκάρφωμα».
Η επιστολή Ψωμιάδη εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς της κυβέρνησης είχε αποδέκτη και τη διευθύντρια γης του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη. Αυτό δείχνει ότι ο νομάρχης Θεσσαλ
Η επιστολή Ψωμιάδη εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς της κυβέρνησης είχε αποδέκτη και τη διευθύντρια γης του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη. Αυτό δείχνει ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης γνώριζε για τις ανταλλαγές.

Ακολούθησε μία περίοδο «περίεργης» σιωπής, την ίδια ώρα που οι ανταλλαγές προχωρούσαν με καταιγιστικό ρυθμό. Εναν χρόνο αργότερα, στα μέσα του 2006, εκδίδεται η απόφαση νομάρχη για τη μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων, βάζοντας ουσιαστικά το... βουλοκέρι στις «ιερές» ανταλλαγές του νομού Θεσσαλονίκης.
Τα στοιχεία που υπάρχουν στον ογκώδη «φάκελο» του Βατοπεδίου που βρίσκεται στη Βουλή (μετά την έρευνα δύο Εξεταστικών και μίας Προανακριτικής Επιτροπής) προκαλούν πολλά ερωτηματικά για τον νυν νομάρχη και δείχνουν τη μεθόδευση που έγινε σε ακίνητα του νομού Θεσσαλονίκης, στις περιοχές Καρδίας, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, τα οποία επρόκειτο να δοθούν για την αποκατάσταση προσφύγων αλλά και την ανέγερση σχολείων και νοσοκομείου. Αντί γι' αυτό, μετά τις ανταλλαγές, τα 64 εξ αυτών κατέληξαν στην «Ανθεμιάς Κατασκευαστική» του Ομίλου Εταιρειών Πάπιστα, στην οποία κατά 30% μέτοχος ήταν η Μονή Βατοπεδίου.

Το 2007 η «Ανθεμιάς» προχώρησε σε διαγωνισμό για 220 μεζονέτες των 80 τμ. στην Καρδία Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση σήμερα έχει «μπλοκάρει» μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να ακυρώσει την απόφαση του πρώην υπουργού, Γ. Παπαθανασίου, για τον συμβιβασμό Δημοσίου και Μονής.
Η υπόθεση Ψωμιάδη έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου οδεύει προς το δικαστικό συμβούλιο με την παραπομπή των πρώην «γαλάζιων» υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Το χρονικό
Σε γραμμή επικοινωνίας με Μαντέλη
Οι μεταβιβάσεις των ακινήτων ξεκίνησαν με τα υπ' αριθμ. συμβόλαια 2195 και 2196 στις 21-12-2005, δηλαδή 5 ημέρες μετά την επιστολή Ψωμιάδη στην κυβέρνηση και 5 μήνες πριν εκδοθεί η απόφαση νομάρχη στις 8 Μαΐου του 2006.

17/5/2005. Η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη με τον χαρακτηρισμό «ΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ» ζητεί, μεταξύ άλλων, και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης να εντοπίσει κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις που έχουν οικοδομική ή τουριστική αξία, προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα εντός 10 ημερών το γραφείο του Αλ. Κοντού.
14/6/2005. Η Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στέλνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον χαρακτηρισμό «επείγον» 27 πίνακες με δεκάδες διαθέσιμες εκτάσεις.
29/11/2005. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με νέο έγγραφο της κ. Μαντέλη επανέρχεται και ζητεί από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης στοιχεία για οικόπεδα στο Πανόραμα, στο Ωραιόκαστρο, στη Νέα Ραιδεστό και στην Καρδία.
7/12/2005. Η Νομαρχία απαντά στο υπουργείο στέλνοντας τα στοιχεία για τα οικόπεδα, που τελικά εκχωρήθηκαν με τις ανταλλαγές στη Μονή Βατοπεδίου και κατέληξαν στον Ομιλο Πάπιστα.

Από τα έγγραφα της Νομαρχίας προκύπτει ότι μεταξύ των εκτάσεων που δόθηκαν για ανταλλαγή, υπήρχε οικόπεδο στο οποίο πρόκειτο να ανεγερθεί σχολείο, ενώ φαίνεται πως η νομαρχία είχε υποδείξει στο υπουργείο τα οικόπεδα «φιλέτα» τα οποία ήταν διαθέσιμα κυκλώνοντάς τα.



16/12/2005. Επιστολή του Π. Ψωμιάδη στο Μαξίμου και τη μισή κυβέρνηση της ΝΔ. Μεταξύ των αποδεκτών της επιστολής είναι και η κ. Μαντέλη! Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο κ. Ψωμιάδης ήταν σε γνώση της προηγούμενης αλληλογραφίας.

23/1/2006. Η κ. Μαντέλη στέλνει νέο έγγραφο το οποίο κοινοποιεί στα γραφεία Μπασιάκου, Κοντού, Ψωμιάδη και Μπίκου (αντινομάρχη), που αφορά την ανάθεση στην ΚΕΔ των διαθεσίμων ακινήτων - φιλέτων με τον σκοπό να ανταλλαχθούν.
19/4/2006. Και πάλι η Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου με νέο έγγραφο «πιέζει» και ζητεί από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης να εκδοθεί απόφαση του νομάρχη για τη μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων.
3/5/2006. Μέσα σε 15 ημέρες εκδίδεται η απόφαση νομάρχη. Σημειώνεται πως όλα τα έγγραφα και οι αποφάσεις του νομάρχη φέρουν την υπογραφή του διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης Α. Βόλη.

 

Με την απόφαση αυτή του Ψωμιάδη (3-5-06) έγινε η μεταβολή των κτηματο­λογικών στοιχείων και ολοκλη­ρώθηκαν οι ανταλλαγές.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου