Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΞΙ» ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

21 Οκτ 2010


Συναγερμός στους Ποντίους για την αθωωτική απόφαση των "έξι"

Από Σαλονικιώτικο ιστολόγιο "ΤΑΧΑΛΙΑ" 

http://taxalia.blogspot.com/2010/10/blog-post_2090.html


O Πρόεδρος της ΠΟΠΣ
Μπάμπης Αποστολίδης

Θεσσαλονίκη 21-10-2010

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων που εκπροσωπεί 220 Ποντιακά Σωματεία απ΄ όλη την Ελλάδα, αισθάνεται βαθύτατα απογοητευμένη αλλά και οργισμένη με την απόφαση του Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία «αθωώνονται οι έξι», πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ευτυχώς την ιστορία δεν τη γράφουν και δεν την έγραψαν ποτέ οι...
 δικαστικές αποφάσεις, αλλά η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο λαός.

΄Αλλωστε η ιστορία μας είναι: «Απ΄ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά».

Το έγκλημα των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, επισφραγίστηκε με ένα νέο νομικό έγκλημα και μάλιστα διαρκές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες όλων των προσφυγικών Μικρασιατικών σωματείων και μεμφόμαστε εαυτούς και αλλήλους, διότι εφησυχάσαμε και αδιαφορήσαμε συλλογικά ως λαός, για το νέο διαρκές έγκλημα που διεπράχθει.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά καταφέραμε να ασχοληθούμε με τα επείγοντα και όχι με τα σημαντικά και αφήσαμε ανοιχτές τις πόρτες για μια νέα παραχάραξη της ιστορίας.

Λυπούμεθα ειλικρινά κ.κ. Αρεοπαγίτες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ.
O Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Αποστολίδης Χαράλαμπος Σαββίδου Βικτωρία
Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
....
Διευκρίνιση:
Με τον όρο Δίκη των έξι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν απο την επαναστατική επιτροπή για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επι των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.

Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στο Γουδί. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού.

(από τη Βικιπαιδεια)

1 σχόλια:

iera ellas είπε...
τι ? εγινε δικη για τους πρωταιτιους της μικρασιατικης καταστροφης το 1922 ? και αθωωθηκαν? κοιμομαστε ορθιοι. λυθηκαν ολα τα προβληματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ και ασχοληθηκαν με αυτο μετα από σχεδον εναν αιωνα?γιατι δεν ασχολουνται με το πως κατερευσε η ΕΛΛΑΣ και ειναι υποχειριο του καθε ξενου επόπτη?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου