Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

"Βρώμικο" παιχνίδι από Μ.Μπορίσοφ στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

http://www.defencenet.gr/defence/index2.php?option=com_content&task=view&id=15109



25-10-2010
ImageΗ κυβέρνηση του Μπόικο Μπόρισοφ προεξοφλεί με δήλωση του ηγέτης της, την κατάρρευση των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», απαντώντας κατ'αυτό τον τρόπο στην κοινή στάση Ελλάδας και Ρωσίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τις σημερινές δηλώσεις της Τϊνα Μπιρμπίλη και του Ρώσου ομολόγου της, Σεργκέι Σμάτκο. O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπόρισοφ δήλωσε πριν λίγο ότι  "Θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο, τουλάχιστον πριν γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό", προσθέτοντας προκλητικά ότι "τα συμπεράσματα της μελέτης θα είναι αρνητικά".
Υποστήριξε ότι "η Μαύρη Θάλασσα είναι άγρια, ενώ μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο χτύπημα για τον βουλγάρικο τουρισμό". Η στάση του Μπορίσοφ είναι επαμφοτερίζουσα μέχρι ... παρεξήγησης. Μοιάζει περισσότερο με κυβερνητικό αξιωματούχο που θέλει να "λαδωθεί"... Και δεν υπολογίζει τις ρήτρες που θα πληρώσει η Βουλγαρία, αλλά και την ζημιά που θα υποστεί η χώρα του. Γενικά συμπεριφέρεται περισσότερο ως προτεκτοράτο.

Η υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Μόσχα, υπογράμμισε η Τίνα Μπιρμπίλη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σμάτκο.
Χαρακτήρισε έργο μεγάλης σημασίας και τον αγωγό αερίου South Stream. "Επιβεβαιώσαμε τη στενή σχέση συνεργασίας, προσπαθώντας να κλείσουμε εκκρεμότητες, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τη Ρωσία", ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Έδειξε τη Βουλγαρία ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αγωγού και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ο, τι πρέπει. "Υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων. Αυτό που έχουν πει επίσημα είναι ότι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις", είπε
Ο Ρώσος υπουργός,  ο οποίος χαρακτήρισε την Αθήνα στρατηγικό εταίρο της Μόσχας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει μέσα στο έτος, ώστε Ρωσία και Ελλάδα να διαμορφώσουν κοινή θέση για την πορεία του έργου.
Εξέφρασε το σεβασμό του για τις επιφυλάξεις της Σόφιας, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία, η οποία προβλέπει τις υποχρεώσεις όσων μετέχουν στο σχέδιο.
Σχετικά με την την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τη Ρωσία, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί για το θέμα "όταν έλθει η ώρα"
Όσον αφορά στο South Stream, η Ελληνίδα υπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι αποτελεί σχέδιο προτεραιότητας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Όπως πρόσθεσε, γι' αυτό το λόγο η Αθήνα ζήτησε να περιληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας τα έτη 2011 - 2020.
"Στόχος μας είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας σύγχρονος διαμετακομιστικός κόμβος, όχι μόνο για το πετρέλαιο, μέσω του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και για το φυσικό αέριο", σημείωσε η Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο του φόρουμ "Ενεργειακός διάλογος της Μόσχας".
Την υπουργό περιβάλλοντος συνόδεψαν στο ταξίδι της στη Ρωσία ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης.
Όπως ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά, η Τίνα Μπιρμπίλη προσκάλεσε τον Σ. Σμάτκο να επισκεφθεί την Αθήνα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου