Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ψωμιάδης - Μπόλαρης : Ας ελπίσουμε ότι μεταξύ λαϊκισμού και σοβαρότητας θα επικρατήσει το δεύτερο!

ΓΝΩΜΕΣ

Περιφερειακές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=64251

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ*
Σε λίγες ημέρες θα ψηφίσουμε για την εκλογή των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με βάση τον «Καλλικράτη». Η αλήθεια είναι πως από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αρκετός πολιτικός χρόνος για να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν, από την άλλη μεριά, όμως, είναι σαφές ότι η προεκλογική εκστρατεία κινείται σε χαμηλό βαρομετρικό από άποψη ενδιαφέροντος και αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις, ορισμένες εκπομπές με υποψηφίους και λίγα φυλλάδια στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, ίσως να μην αντιλαμβανόμασταν την προεκλογική περίοδο. Τόσο Ευρώπη γίναμε!
Οι 13 περιφέρειες της χώρας, ως αποκεντρωμένες μονάδες του ελληνικού κράτους, ουσιαστικά ιδρύθηκαν το 1997 και με την αποκέντρωση κρατικών αρμοδιοτήτων που μέχρι τότε τις ασκούσε η κεντρική διοίκηση, με την κατάταξη σε αυτές χιλιάδων υπαλλήλων από τα υπουργεία και τέλος με την άσκηση σοβαρών αναπτυξιακών και οικονομικών αρμοδιοτήτων σε κάθε περιοχή, με τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, επιτέλεσαν ένα σπουδαίο ρόλο, αλλά έφτασε πλέον η ώρα να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον αιρετό περιφερειάρχη και στα αιρετά περιφερειακά συμβούλια, τα οποία πλέον αναλαμβάνουν και πολλές αρμοδιότητες των νομαρχιών που καταργούνται.

Ο μέχρι σήμερα νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που επιδιώκει να εκλεγεί περιφερειάρχης, παρά την τεράστια δημοσιότητα, την οποία επιδιώκει επί χρόνια με κάθε τρόπο, αλλά και με τη συμμετοχή του στη διαδικασία για την εκλογή αρχηγού της ΝΔ, προσπαθεί να μας πείσει πως έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο έργο στην περιοχή, το οποίο όμως εμείς, δυστυχώς, δεν το έχουμε δει, αλλά ούτε και αντιληφθεί.
Ο κύριος αντίπαλός του για την ηγεσία της Περιφέρειας Μάρκος Μπόλαρης, παρά το λίγο χρόνο που είχε και έχει στην διάθεσή του μέχρι τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, προσπαθεί φιλότιμα και οργανωμένα να καταδείξει τις αναπτυξιακές και διοικητικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει ο νέος θεσμός, για να πάψει η Κεντρική Μακεδονία να είναι φτωχός συγγενής του αθηνοκεντρικού κράτους και να παίξει σοβαρό ρόλο στην Ευρώπη των Περιφερειών. Ας ελπίσουμε ότι μεταξύ λαϊκισμού και σοβαρότητας θα επικρατήσει το δεύτερο.


*Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου