Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Παραπέμπονται πέντε πρώην υπουργοί

Πολιτική

http://www.makthes.gr/news/politics/63459/


Ημερομηνία: 19/10/2010
[P]
Στην πυρά του δικαστικού συμβουλίου ρίχνει η κυβέρνηση και τους πέντε πρώην γαλάζιους υπουργούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, παραπέμπονται οι Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός.

Της Λώρας Ιωάννου

Το ΠΑΣΟΚ προχωρά ένα βήμα παρακάτω και προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει και το θέμα της απάτης, προκειμένου να έχει λυμένα χέρια, αν θέλει να ξεπεράσει τον σκόπελο της παραγραφής. Με ποιο τρόπο; Μέσω του αδικήματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος που θα επισείουν για κάποιους πρώην υπουργούς κάποια από τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί μετά τις εκλογές του 2007, αν φυσικά αποδειχτούν επιζήμια.
Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των “Βατοπεδινών” αποτελεί τον προθάλαμο για την παραπομπή τους στο ειδικό δικαστήριο, διαδικασία που μας φέρνει πολύ πίσω, στο “βρόμικο ’89”. Όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τη σημασία της πράξης της, με το επιχείρημα ότι το δικαστικό συμβούλιο αποτελεί “χρυσή δικλείδα ασφαλείας”, η εντύπωση που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι ότι αυτοί που παραπέμπονται είναι ένοχοι.
Πολύ περισσότερο αν το δικαστικό συμβούλιο αποφασίσει ότι τα αδικήματα είναι παραγεραμμένα και οι εν λόγω υπουργοί μείνουν με τη ρετσινιά! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι “Βατοπεδινοί” έχουν περάσει από την Κυριακή στην αντεπίθεση. Μέσω της “Real” έστειλαν το μήνυμα ότι θα απαντήσουν με μπαράζ αγωγών και μηνύσεων εναντίον όλων όσοι βάλουν την υπογραφή τους κάτω από την παραπομπή τους! O Πέτρος Δούκας αντέδρασε πιο βίαια από όλους, παρομοιάζοντας την κυβέρνηση με τα “χουντικά καθεστώτα”! Κοντά και στους πέντε παραπεμφθέντες βρίσκεται και η ΝΔ, η οποία διαχωρίζει τις όποιες πολιτικές ευθύνες έχει καταλογίσει η ίδια στους πρώην υπουργούς, αποκλείοντάς τους από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ (εκτός του Αλέξανδρου Κοντού που έχει εκλεγεί βουλευτής), από τυχόν ποινικές ευθύνες που συνεπάγονται ροή πολιτικού χρήματος.

ΠΑΣΟΚ: Βγάζει πέντε στη... σέντρα
Η πορισματική έκθεση του ΠΑΣΟΚ προτείνει να παραπεμφθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο οι κ.κ. Θ. Ρουσόπουλος, για ηθική αυτουργία στα αδικήματα: της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη και της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη σε βάρος του Δημοσίου, περί της δήθεν κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί της λημνιαίας εκτάσεως. Οι κ.κ. Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός για ηθική αυτουργία στα αδικήματα: της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης και για συναυτουργία της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη και της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη σε βάρος του Δημοσίου, περί της δήθεν κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί της λημνιαίας εκτάσεως

ΛΑΟΣ: Δεν παραπέμπει κανέναν λόγω παραγραφής
Στο πόρισμά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης δεν προτείνει την παραπομπή κανενός πρώην υπουργού της ΝΔ, γιατί, όπως επιχειρηματολογεί, έχει επέλθει παραγραφή. Ωστόσο, περιγράφει ευθύνες και τονίζει ότι, αν δεν είχε επέλθει παραγραφή, θα εισηγούνταν την παραπομπή των κ. Μπασιάκου Δούκα και Κοντού.

ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις παραπέμπονται και δύο στην ολομέλεια
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για τους κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό, αλλά όχι για τους κ. Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλο, για τους οποίους όμως επιφυλάσσεται για την ολομέλεια της Βουλής.
Την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία κατά των κ. Πέτρο Δούκα, Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό, για πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με τη διαχείριση των συμφερόντων του δημοσίου ως προς τη λίμνη Βιστωνίδα, προτείνει στο πόρισμά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ενώ εξαιρεί τους κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη, επιφυλασσόμενος όμως για την τελική κρίση του στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα αποφανθεί ως κυρίαρχο σώμα.


ΝΔ: Πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν βουλευτές της ΝΔ στις 3 το μεσημέρι -μία ώρα προτού συνεδριάσει για τελευταία φορά η προκαταρκτική επιτροπή και παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο- χαρακτήρισαν την υπόθεση “Vatogate”, παραπέμποντας συνειρμικά στο “Watergate” και σε συνωμοσία που στήθηκε για να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Εξ ου και η ΝΔ έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από τις εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής.
“Πρόκειται για άγρια και άθλια πολιτική εκμετάλλευση”, ήταν το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Ο γραμματέας Προγράμματος και μέλος της επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε πως στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας “δεν βρισκόμασταν απέναντι σ’ ένα μεγάλο σκάνδαλο αλλά σε μια πολιτική σκευωρία, για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η οποία και συνεχίζεται σήμερα, για να πληγεί ο Αντώνης Σαμαράς”. Το έτερο μέλος και τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως με το πόρισμα “πάει να συντελεστεί πολιτική αθλιότητα, για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση”. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας ανέφερε πως οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για την υπόθεση απεδόθησαν στις εκλογές και πρόσθεσε ότι ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν. “Ποινική ευθύνη σημαίνει δόλος, βαθιά πρόθεση, γνώση - και όλα αυτά δεν υπάρχουν”, σημείωσε.


  • Στις 15 Νοεμβρίου η ψηφοφορία. Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής διανέμεται στα κόμματα και στους βουλευτές, εγγράφεται εντός 5  ημερών σε ειδική ημερήσια διάταξη και εισέρχεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής το αργότερο σε 15 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια μπορεί να πάρει τον λόγο, εφόσον το επιθυμεί, εκείνος εναντίον του οποίου προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης. Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης, διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης, ενώ η απόφαση για παραπομπή λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού, δηλαδή 151 ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου