Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Χαιρετισμός υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκου Μπόλαρη, στο συμπόσιο «Χριστιανική Θεσσαλονίκη»

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010
markos7Στο αμφιθέατρο της Μονής Βλατάδων, βρέθηκε χθες βράδυ, ο  υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, όπου χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών του ΚΔ’ διεθνούς επιστημονικού συμποσίου με θέμα «Χριστιανική Θεσσαλονίκη». Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε τη χριστιανική διάσταση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που είναι γνωστή στον κόσμο με τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, από το πρώτο ξεκίνημα του Ευαγγελίου.

Όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Μπόλαρης, δεν έκρυψε την συγκίνησή του και αποκάλυψε το λόγο «Θα μου επιτρέψετε να έχω και έναν τόνο συναισθηματικό, γιατί -δίπλα, στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Χριστού, ερχόμουν σχεδόν κάθε Κυριακή όταν ήμουν φοιτητής. Πέρασα και σήμερα, άναψα ένα κεράκι, είδα τα έργα του συγχωρεμένου του πατέρα μου, ο οποίος έχει κοσμήσει τα ξυλόγλυπτα έργα του Ναού της Μεταμόρφωσης και χάρηκα ιδιαίτερα».

Αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου, ο κ. Μπόλαρης είπε πως «Θέλω να υπογραμμίσω τη σοβαρότητα της εποχής στην οποία εστιάζει το συνέδριο, στο κίνημα των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη, μια εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εποχή με ενδιαφέροντα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και βέβαια πνευματικά χαρακτηριστικά», ενώ υπογράμμισε πως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις που θα κατατεθούν, γιατί αφορούν σε μια εποχή που είχε τα χαρακτηριστικά κρίσης και όχι απλά διάστασης απόψεων.
«Μέσα στο σκηνικό της κρίσης που διαμορφώνεται, αναδεικνύονται πνευματικά και κοινωνικά ρεύματα, αντίρροπα μεταξύ τους, που εκλαμβάνουν την κρίση ως πρόκληση. Την ίδια εποχή, παρατηρείται άνθηση του θεολογικού στοχασμού και των πνευματικών αναζητήσεων. Το κίνημα των Ζηλωτών, παρά την παραφθορά του όρου στα νεότερα χρόνια, συνιστά μια αντίδραση στην αριστοκρατία της εποχής, με τις αντιφάσεις και τις υπερβολές της, που οδηγεί ως τον εμφύλιο σπαραγμό. Στον αντίποδά του εμφανίζεται το κίνημα των ησυχαστών, με βασικό εκπρόσωπό του τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και την αυθεντική του επιβίωση στη μοναστική κοινωνία. Απ’ το κίνημα των ησυχαστών συγκρατούμε -για τα μηνύματα των καιρών που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων- πως ο λόγος έχει αξία, όταν διαθέτει αντίκρισμα στη σιωπή, όταν μεθοδικά και υπεύθυνα διαβλέπουμε στην κρίση την ευκαιρία για πνευματική και πολιτισμική αναγέννηση», είπε ο κ. Μπόλαρης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σοβαρό και βαθύ το θέμα. Το Βυζάντιο παραμένει επιμελώς άγνωστο για πολλούς Νεοέλληνες. Είναι μάλλον για ψαγμένους και διαβασμένους ανθρώπους, με ενδιαφέροντα και ανησυχίες, όχι μόνον για το τρέχον παρών αλλά και για το παρελθόν του χώρου στον οποίο διαβιούν και την δημιουργική διασύνδεσή του με το διαμορφούμενο μέλλον. Σε οικείο χώρο βρέθηκε, με άλλα λόγια, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης στο συμπόσιο αυτό, σε γνώριμα κύμματα πλεύσης, στο δικό του μεστό επίπεδο, της ενεργής και δημιουργικής διανόησης.

Για να χαλαρώσουμε τώρα με κάτι κάπως ελαφρύτερο άς πάμε να παρακολουθήσουμε και τον ανθυποψήφιό του, στο δικό του επίσης περιβάλλον, στο δικό του επίπεδο, εκεί όπου αισθάνεται οικεία και άνετα, στο χαζοχαρούμενα τηλεοπτικά κουτσομπολάδικα, στα πρωϊνάδικα και μεσημεριανάδικα της Ελληνικής τηλεόρασης, μιλώντας γιά γλάστρες, φρούτα και άλλα ξανθά συναφή.
Στο βιντεάκι που ακολουθεί εμφανίζεται ο Υποψήφιος Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης επί το έργον, έτοιμος πάντα να θυσιαστεί για τον "μέσο πολίτη", για το κάθε "καθημερινό κορίτσι" που θα ζητήσει την αρωγή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης :



Προς Θεού...δεν πάμε να κάνουμε καμιά σύγκριση εδώ πέρα...απλούστατα επειδη ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Να είμαστε σοβαροί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου