Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μπόλαρης -Ψωμιάδης Ολα κρίνονται σε ντέρμπυ στον δεὐτερο γύρο!

Ολα θα κριθούν στον β'' γύρο

perifereia_kentrikhs_makedonias«Βαριά χαρτιά» έχουν ρίξει τα πολιτικά κόμματα στη μάχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δεύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας μετά την Αττική. Η μάχη, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, παρ΄ ότι ο υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ διαθέτει σχετικό προβάδισμα, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αυτοδιοικητικό χώρο της περιοχής. Ισχυρή όμως είναι και η παρουσία του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
Η ΝΔ στηρίζει τη υποψηφιότητα του κ. Π. Ψωμιάδη, μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας, πρώην βουλευτή, διεκδικητή της αρχηγίας του κόμματος και επί δύο τετραετίες νομάρχη Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος διαθέτει υψηλή δημοτικότητα, αξιοποιεί και το γεγονός ότι η ΝΔ ελέγχει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις πέντε από τις επτά νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Στις βουλευτικές του 2009 στους έξι νομούς (Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών) και στις δύο εκλογικές περιφέρειες (Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης) ηττήθηκε από το ΠαΣοΚ με μόλις 27.000 ψήφους.

Σοβαρές σκιές στην υποψηφιότητα του κ. Ψωμιάδη ρίχνουν ωστόσο η υπέρμετρη αλαζονεία του, τα σκάνδαλα και η οικογενειοκρατία. Ηδη ύστερα από έντονες προσωπικές πιέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του αδελφού του, γεγονός που μέτρησε αρνητικά στη δημοτικότητά του. Εδωσε παράλληλα την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ.
Γ. Καρατζαφέρη να «χρίσει» δικό του υποψήφιο στην Περιφέρεια, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας.
Περιπετειώδης υπήρξε ωστόσο και η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρη, ο οποίος στηρίζεται από το ΠαΣοΚ. «Πρόεδρε, δεν μπορώ να πω όχι» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όταν του ζήτησε να είναι υποψήφιος μετά την άρνηση του υφυπουργού Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτη να αποδεχθεί το «χρίσμα». Ο κ. Μπόλαρης εκλέγεται στις Σέρρες, στις οποίες, αν και το ΠαΣοΚ ελέγχει τη νομαρχία, την οποία κέρδισε στον δεύτερο γύρο από τη ΝΔ, τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές υπήρξαν χαμηλά (37,07%). Ο κ. Μπόλαρης, από την άλλη πλευρά, έχει να αντιμετωπίσει τις ίντριγκες και τους παραγοντισμούς των στελεχών του ΠαΣοΚ στην Περιφέρεια και, εν τέλει, την αδιαφορία του κομματικού μηχανισμού. Η δημοτικότητά του, παρά ταύτα, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον αντίπαλό του κ. Ψωμιάδη.
Το ΚΚΕ, το οποίο συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στην Α΄ (9,53%) και στη Β΄ Θεσσαλονίκης (7,56%), στο Κιλκίς (7,26%) και στην Ημαθία (6,91%), στηρίζει την υποψηφιότητα του τοπογράφου κ. Θ. Κωνσταντινίδη.
Ενα στέλεχος από την κεντρική πολιτική σκηνή, τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Κυρ. Βελόπουλο , στηρίζει ο ΛΑΟΣ, που διατηρεί αυξημένη παρουσία στις ίδιες ακριβώς με το ΚΚΕ περιφέρειες.
tovimaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου