Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Μάρκος Μπόλαρης: Αιρετικός...υπέρ της αιρετής περιφέρειας

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010
makedonia_500x Επέμεινε στη γραμμή “Καλλικράτη” και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Στην αποκέντρωση όχι μόνο αρμοδιοτήτων αλλά και εξουσιών προς την αιρετή περιφέρεια έδωσε βάρος ο Μάρκος Μπόλαρης, συνεχίζοντας να επενδύει στον “Καλλικράτη”, παρά την αλλαγή ρότας του πρωθυπουργού που έθεσε το δίλημμα “ΠΑΣΟΚ ή πτώχευση”.

“Καταθέτω πρόταση πολιτική” τόνισε κατ’ επανάληψη και έκανε λόγο για δυναμική και όχι στατική αντίληψη της αιρετής περιφέρειας.

“Ακόμα κι αν δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά, ακόμα κι αν δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ευρώπη, και μόνο για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας θα έπρεπε να είχαμε εφεύρει τον ‘Καλλικράτη’” απάντησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μήνυμα που προσδίδει σε αυτές τις εκλογές η κυβέρνηση. “Είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Για πρώτη φορά αποκεντρώνονται οι εξουσίες στις τοπικές κοινωνίες. Η αιρετή περιφέρεια δεν είναι απλώς ένας άλλος τρόπος διοίκησης, αλλά ένας νέος τρόπος ανάπτυξης. Οι περιφέρειες αναλαμβάνουν 300 αρμοδιότητες μαζί με τους πόρους τους. Επιπλέον μπορούν να διεκδικούν πόρους απευθείας από την ΕΕ” τόνισε, σημειώνοντας ότι οι αιρετές περιφέρειες μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους π.χ. εφαρμόζοντας ένα κοινό πρόγραμμα (αντί των επιμέρους που υλοποιούσαν οι νομαρχίες) για την τουριστική προβολή, για τη στήριξη των αγροτών ή της επιχειρηματικότητας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κυβερνώντος κόμματος δέχτηκε ερωτήσεις σχεδόν από όλους τους συνυποψηφίους του (πλην των Ψωμιάδη - Τρεμόπουλου). Οι Γ. Κούτρας (Αντικαπιταλιστική Αριστερά) και Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησαν από τον κ. Μπόλαρη να τοποθετηθεί σε σχέση με την πολιτική υγείας (που είναι αρμοδιότητα της αιρετής περιφέρειας). “Στην εποχή της κρίσης όλοι οι αιρετοί πρέπει να στηρίζουμε το κοινωνικό πρόσωπο της δημόσιας υγείας. Είμαστε στρατευμένοι σε αυτό” σημείωσε. Στο ερώτημα του Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ) για το αν θα απαλλάξει την περιφέρεια από “τα άδικα και αποικιοκρατικά διόδια που επέβαλε η ΝΔ του κ. Ψωμιάδη” ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι τα διόδια προστίθενται σε μια σειρά άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το κεντρικό κράτος.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης (ΚΚΕ) του ζήτησε να τοποθετηθεί σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ή μη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι το λιμάνι είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και δεσμεύτηκε να προωθήσει τη δημιουργία κέντρου logistics και τη σιδηροδρομική διασύνδεσή του με τις παραδουνάβιες χώρες. Στο ερώτημα της Α. Ξηροτύρη (Δημοκρατική Αριστερά) για το αν θα δουλέψει πραγματικά για την επιτυχία του θεσμού ή αν θα συνταχθεί με την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, τόνισε ότι “ήρθα γιατί πιστεύω στον θεσμό”, προέβαλε τη 12χρονη θητεία του στην αυτοδιοίκηση και δεσμεύτηκε ότι θα είναι διεκδικητικός τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στην ΕΕ.

Ο ίδιος ο κ. Μπόλαρης έθεσε ερώτημα στον κ. Ψωμιάδη, σχολιάζοντας ότι ενώ δηλώνει υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, αμφισβητεί τις θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες της αιρετής περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου