Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Άλλος το ΨΩΜΙ και άλλο ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ - Οι καίριες επεμβάσεις του τ. υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη που ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ την σίγουρη αύξηση της τιμής του Ψωμιού.

΄Αλλος έχει το όνομα, όσον αφορά το ψωμί, και άλλος έχει την χάρη. Ο Κόσμος ξεχνάει εύκολα, και μέσα στο γενικό μπέρδεμα και απαξίωση ξεχνούν πολλοί τα ουσιώδη, τα σημαντικά της καθημερινότητας. Όλοι οι Έλληνες αγοράζουν και καταναλώνουν ψωμί, κάθε ημέρα. Μέσα στο καλοκαίρι, τα καρτέλ του αλεύρου και της αλευροβιομηχανίας είχε καταφέρει να επιβάλει σαν κάτι το αναπόφευκτο τις επικείμενες αυξήσεις σε ότι έχει σχέση με το αλεύρι, αρχίζοντας από το ψωμί και γρήγορα προχωρόντας στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, παιδικών τροφών, αλλά και χοιρινού κρέατος, πουλερικών και άλλων προϊόντων, που τελειωμό δεν θα είχαν. Το καρττέλ εισαγωγής διακίνησης και βιομηχανικής επεξεργασίας του αλεύρου είχε ήδη δημιουργήσει πανικό για ανάγκη δήθεν αναπὀφευκτων ανατιμήσεων σε όλο το κύκλωμα του αλεύρου.
Παρόλο το αρτοσυναφές όνομά του, ο κ. Ψωμιάδης  δεν θα μπορούσε να κάνει και τίποτα σοβαρό γιά το ζήτημα του ψωμιού. Άλλωστε ήταν πολύ απησχολημένος με τον κατακερματισμό των Δημοσίων έργων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε "45άρια", (45.000 ευρώ) ώστε να μοιράζονται χωρίς διαγωνισμούς σε κοντινούς και φίλους εργολάβους.
Τώρα βγαίνει ο κ. Ψωμιάδης και κατηγορεί τον κ. Μπόλαρη πως δεν έκανε τίποτα σαν Υφυπουργός Οικονομίας, παρόλο που στο ενεργητικό του ο κ. Μπόλαρης έχει το εκ του ων ούκ άνευ στήσιμο της Αναπτυξιακής Μονάδας της Μακεδονίας που μόλις παρέδωσε στον αντικαταστάτη του με το ξεκίνημα του προεκλογικού του αγώνα. Σε πολλούς, άν μη σε όλλους πλήν ελαχίστων διαφεύγει το γεγονός πως ο κ. Μπόλαρης εκτός από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τις σχετιζόμενες με την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης,είχε επί πλέον και τις αρμοδιότητες του παλιού Υπουργείου Εμπορίου, που συνεχίζει ουσισταικά να υπάρχει κάτω από την αιγίδα του ΥΠΟΙΑΝ. Για τον λόγο αυτό ο Κύριος Μάρκος Μπόλαρη πηγαινοερχόταν μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάθε δυό ημέρες. Την ίδια στιγμή ο Πανίκας είχε αφήσει την Νομαρχια στον αδελφό του τον Διονύση, να συναλλάσεται με τους εργολάβους και αυτός περιδιάβαινε από χωρίου εις χωρίον και από Ποντιακού πανηγυριού σε γάμο και βαφτίσια από την Πιερία μέχρι τα Σέρρας και από την Χαλκιδική μέχρι την Πέλλα, δοθλεύοντας για τον τωρινό προεκκλογικό αγώνα του
Πολλοί ίσως θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε το γεγονός πως ο Υφυπουργός τότε κ. Μάρκος Μπόλαρης ήταν αυτός που στάθηκε μπροστά στο προαναφερθέν καρτέλ και οι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ, όπως έδειχναν σε όλο τον Τύπο, ανατιμήσεις πατάχτηκαν εν τη γεννέσει τους!

Ο Μπόλαρης ποτέ δεν βγήκε να κοκορευτεί το γεγονός πως το οτι ένδεκα εκατομύρια Ελλήνων καταναλώνουν ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΦΤΗΝΟ ΨΩΜΙ, ζυμαρικά, γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, χοιρινό και πουλερικά το φείλουν αποκλειστικά στις δικές του και ΜΟΝΟΝ συντονισμένες ενέργειες και την δική του εμπεριστατωμένη και ντοκουμενταρισμένη με διεθνή στοιχεία αποφασιστικότητα! Πόσοι το θυμούνται αυτό, παρόλο που δεν έκλεισαν ούτε τρείς μηνες από τότε...;

Τα ντοκουμέντα όμως μένουν, ο γραπτός λόγος μένει, scripta manent, που θα έλεγαν οι Λατίνοι και μπορούμε εύκολα μπορούμε να ανατρέξουμε στον τύπο των ημερών και να ξαναδιαβάσουμε τις σκληρές διαπραγματεύσεις του Αυγούστου.
Άπειρα άρθρα βρίσκει κανείς ψάχνοντας στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα.
Άς δούμε λοιπόν το τι έλεγε το οικονομικών θεμάτων Capital.gr για τους αγώνες του υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη που, επαναλαμβάνω, ΜΟΝΟΣ του σήκωσε επάνω του και ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΠΕΤΥΧΕ την ΑΠΟΤΡΟΠΗ της αύξησης του καθημερινού ψωμιού.

Δεν μπορώ καν να φανταστώ τους διθυράμβους, όχι του Πανίκα, αλλά οποιοδήποτε Πανίκα Ψωμιάδη εάν ποτέ κατάφερνε τέτοιον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ πολιτικό θρίαμβο. Θα έκοβε τα αυτιά του ο Αυτιάς και οι άλλοι πρωϊνάδες για να αποφύγουν να ακούν τους θορυβώδεις διθυράμβους του όποιου Πανίκαρου για την υπεράσπιση του ΨΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ο Μπόλαρης ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ, φυσικά, αφιερωμένος όπως είναι στον απόλυτα επικεντρωμένο στα περιφερειακά ζητήματα λόγο του.
Εμείς όμως μπορούμε να θυμόμαστε!

ΕΔΩ:

ΥΠΟΙΑΝ: "Κανένα περιθώριο για αύξηση της τιμής του ψωμιού"

"Οι σημερινές τιμές του ψωμιού απεικονίζουν τις τιμές κατά την κορύφωση της επισιτιστικής κρίσης του 2008, όταν τα μαλακά σιτηρά (τα οποία χρησιμοποιούνται για το ψωμί) και το αλεύρι εκτινάχθηκαν στα ύψη", διευκρινίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Σημειώνεται εξάλλου ότι αν και "οι διεθνείς τιμές των μαλακών σιτηρών και των αλεύρων  κατέρρευσαν μετά την επισιτιστική κρίση του 2008, οι τιμές όμως του ψωμιού στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές".

Επομένως, επισημαίνεται σχετικά "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού,  ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις. Η σημερινή τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστοιχεί στα επίπεδα της τιμής του μαλακού σιταριού κατά την επισιτιστική κρίση του 2008, που ήταν κατά πολύ υψηλότερη της σημερινής".

Το υπουργείο υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι επιπτώσεις από το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας θα είναι ελάχιστες επισημαίνοντας σχετικά: "Κατά τη δήλωση του, ο Frederic Vincent, εκπρόσωπος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στις 17-8-2010 ότι  η εσωτερική παραγωγή σιτηρών  της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών από το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας λόγω της καταστροφής της συγκομιδής της από τον καύσωνα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών και επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Είναι, επομένως, απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας".

Το υπουργείο έχει δρομολογήσει τέλος σειρά ενεργειών και ειδικότερα:
-Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

-Την Τετάρτη 18-8-2010 πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνό, και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κα Γ. Μπαζώτη, για τον συντονισμό των ενεργειών.

-Την Πέμπτη 19-8-2010 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνό, και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δ. Σπυράκου, με εκπροσώπους 3 μεγάλων εταιρειών εισαγωγής σιτηρών σχετικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε από ισχυρισμούς εμπλεκομένων στο φάσμα παραγωγής και εμπορίας δημητριακών προϊόντων, για αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων.

-Την Πέμπτη 19-8-2010 εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επιστολή για διερεύνηση ενδεχόμενων εναρμονισμένων πρακτικών στην αναπροσαρμογή τιμών αλεύρων και σύσταση, εάν κρίνεται σκόπιμο, να γίνει χρήση του άρθρου 9 παρ.7 του ν.703/77  για λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον.

-Σήμερα 23-08-2010 το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, επικοινώνησε με το cabinet του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης και προκύπτει ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές. Επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη μέλη.

-Την Τρίτη 24-8-2010 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ίδιο θέμα, με συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνού.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου