Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία του Μ. Κωνσταντίνη στο UIC - Σικάγο

Παρουσία του πρέσβη κ. Πέτροβα, του Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου, του προέδρου του Συλλόγου των Ποντίων Σικάγου "ο Ξενιτέας" κ. Γ. Μαυρόπουλου και του πρώην προέδρου της Κρητικής αδελφότητος Σικάγου κ. Δρ. Γ. Παπαδαντωνάκη, έγινε η ομιλία - κατάθεση ζωής ενός ενιάχρονου Ρωμανιώτη παιδιού της Αθήνας - του κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, που μέσα στο ιστορικό πλαίσιο των καταστροφικών γιά την Ελλάδα χρόνων της Ναζιστικής κατοχής έπλεξε τον ιστό κατατρεγμού και επιβίωσης της οικογενειάς του.
Η ομιλία έγινε στα Ελληνικά με άμεση μετάφραση στην Αγγλική από τον προσωπικό φίλο του ομιλητή, Ιατρό-Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊ, και επίσης ασχολούμενου με την ιστορία της Εβραϊκής γενοκτονίας εν Ελλάδι Δρ. Μίμη Κοέν.

Η ομιλία του κ. Κωνσταντίνη καταγράφηκε και θα βγεί σύντομα στο You Tube και στο Vimeo.

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατήστε εδώ:

http://picasaweb.google.com/eismakedon/UOfIllinoisChicago21O2010?feat=directlink

Καλό είναι να τα θυμόμαστε τα γεγονότα αυτά, όσο τραγικά και υποτιμητικά γιά την ανθρώπινη υπόσταση κι΄αν είναι αυτά. Η ιστορία αυτό τον ρόλο παίζει άλλωστε. Πρέπει να θυμόμαστε πως τα γεγονότα της μεταπολεμικής δεκαετίας του '20 και της οικονομικής κρίσης του '30 έφεραν στην εξουσία κάποιους αποτυχημένους της ζωής, κάποιους μηδαμηνούς που σε κανονικές συνθήκες δεν θα γυρνούσε ούτε να τους φτύσει κανείς, κάποια υπανθρωπίδια σαν τον Χίτλερ που προκάλεσαν το ματοκύλισμα του κόσμο ολόκληρου. Μιά μικρή Ελλάδα των επτάμισυ τότε εκατομυρίων έχασε στον βωμό της βαρβαρότητας του Ναζισμού μιά ολόκληρη γενιά, πάνω από μισό εκατομύριο
κόσμο, χώρια τις ανυπολόγιστες καταστροφές και τον επακολουθούμενο εμφύλιο σπαραγμό.
Μέσα σε όλα, ας μην μας διαφεύγει, το ιστορικό γεγονός πως το Εθνικο
Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών ανήλθε στην εξουσία όχι με πραξικόπημα, αλλά σαν ένα αυθεντικό ακροδεξιό κόμμα, με ευρύτατη λαϊκή βάση (παρόλο που ξεκίνησα σαν σέχτα παρακρατική εκατό παθιασμένων τραμπούκων) κανονικά και με τον νόμο, και με την ψήφο του Λαού! Έτσι...για να μην ξεχνιώμαστε!
Tο δίς εξαμαρτείαν ούκ ανδρός (ή λαού) σοφού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου