Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Μητρόπολη των σκουπιδιών

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «Ε» ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
* ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Από «νύμφη του Θερμαϊκού»... σκουπιδούπολη! Μόνο εικόνα ευρωπαϊκής μητρόπολης, που βρίσκεται μάλιστα σε προεκλογική περίοδο για την αυτοδιοίκηση, δεν έδινε χθες η Θεσσαλονίκη. Χωρίς καμιά απεργία, ούτε κλείσιμο του ΧΥΤΑ αυτή τη φορά, σχηματίστηκαν βουνά από σκουπίδια ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους, απέναντι από μνημεία και εκκλησίες. Η πόλη απέπνεε αέρα ασχήμιας και δυσοσμίας.
Πέντε το απόγευμα και στα στενά της πόλης τα σκουπίδια είναι βουνό. Η καθαριότητα, για τους αρμόδιους, φαίνεται να μην είναι μισή αρχοντιά... Πέντε το απόγευμα και στα στενά της πόλης τα σκουπίδια είναι βουνό. Η καθαριότητα, για τους αρμόδιους, φαίνεται να μην είναι μισή αρχοντιά... Το πρόβλημα υπάρχει από καιρό. Μόνο οι κεντρικοί δρόμοι καθαρίζονται. Στα στενά περνάς με τη μύτη κλειστή ανάμεσα σε βουνά σκουπιδιών. Χθες, ακόμη και η εικόνα αυτή επιδεινώθηκε. Μια μικρή βόλτα της «Ε» με τον φωτογραφικό φακό στο κέντρο της πόλης, γύρω στις 5 το απόγευμα, ήταν αρκετή για να εντοπίσει ξεχειλισμένους κάδους και μπάζα:
* Στην οδό Μακένζι Κινγκ, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, δίπλα στο Γαλλικό Προξενείο και στην έξοδο του πεζόδρομου της οδού Ικτίνου, όπου περνούν χιλιάδες πολίτες και δεκάδες τουρίστες καθημερινά.
* Στη Βασιλέως Ηρακλείου και τους κάθετους δρόμους, όπου λειτουργεί η κεντρική αγορά, υπάρχουν κρεοπωλεία, μανάβικα, ψαράδικα, ανθοπωλεία, εστιατόρια, φαστ φουντ, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και... τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.
* Στην Καρόλου Ντηλ, επίσης εμπορικό δρόμο υψηλής κυκλοφορίας, με αρκετά φαρδιά πεζοδρόμια, καταστήματα και καφετέριες.
* Στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Αρμενοπούλου (κοντά στη Ροτόντα), στην Κασσάνδρου, στην Αγγελάκη και τους περισσότερους κεντρικούς δρόμους. Ουσιαστικά καθαροί δρόμοι ήταν μόνο η Τσιμισκή, η Μητροπόλεως και η Λεωφόρος Νίκης.
Η εικόνα αυτή προκάλεσε την έκρηξη του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, που, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη, έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και του υποψήφιου δημάρχου Κώστα Γκιουλέκα, που τον θεωρούν συνεχιστή του.
Οι τρεις τους κατήγγειλαν:
- Εβδομήντα από τα 80 απορριμματοφόρα είναι παροπλισμένα.
- Παραβίαση του νόμου για τους διαγωνισμούς προμηθειών ανταλλακτικών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που δίνονταν με πρόχειρους διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις. Στα 4 τελευταία χρόνια έγιναν μόνο δύο δημόσιοι διαγωνισμοί για μικρό μέρος ανταλλακτικών. Το 2009 ξεκίνησε διαγωνισμός ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που δεν ολοκληρώθηκε.
- Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε εντάλματα πληρωμής για προμήθεια ανταλλακτικών, επειδή τα θεώρησε παράνομα, γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά απευθείας ανάθεση.
- Αδιαφανείς διαδικασίες οδήγησαν στο να «παραδοθεί» η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
- Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς άδεια.
* Η προαναγγελία και μόνο της έκτακτης συνέντευξης Μπουτάρη θορύβησε αρκετά τη διοίκηση του δήμου, γι' αυτό ο Β. Παπαγεωργόπουλος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κ. Καζαντζίδη έσπευσαν να δώσουν κι αυτοί έκτακτη συνέντευξη μια ώρα πριν από τον Μπουτάρη.
Οπως είπαν, για λίγες μέρες υπήρξε πρόβλημα στην αποκομιδή, λόγω της απεργίας των βυτιοφόρων και των φορτηγών, επειδή τα απορριμματοφόρα έμειναν από καύσιμα, λάδια και ανταλλακτικά. Ωστόσο, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, με τη βοήθεια και ιδιωτικών οχημάτων, και η πόλη είναι «πεντακάθαρη».
* Οι συνδικαλιστές λένε πως η καθαριότητα διαθέτει 68 αυτοκίνητα, αλλά μόνο 9-10 είναι σε θέση να κυκλοφορούν. Εχει 1.200 υπαλλήλους, αλλά οι 840 είναι συμβασιούχοι (270 14μηνοι και οι υπόλοιποι 8μηνοι). «Εχουμε οχήματα που κάθονταν λόγω έλλειψης μιας μπαταρίας των 50 ευρώ! Χρωστάνε λεφτά στους προμηθευτές από προηγούμενα ανταλλακτικά και βέβαια οι έμποροι δεν τους δίνουν», αναφέρει στην «Ε» ο Νίκος Παπαϊωάννου.
* Παράσταση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελο Μπακέλα, κατά την οποία ζήτησε την άμεση επέμβασή του «αυτεπαγγέλτως», για το θέμα που έχει ανακύψει με την αποκομιδή των σκουπιδιών, έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ζήσης Κλεισιάρης. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=212661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου