Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ – ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Debate με τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  
Ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη είναι πρόκληση και για τους δύο υποψηφίους. Μάρκος Μπόλαρης και Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνουν έτοιμοι και ικανοί να γυρίσουν σελίδα στην Κεντρική Μακεδονία. Χρόνια στον πολιτικό στίβο, τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –πρώην αντιδήμαρχος και νομαρχιακός σύμβουλος ο κ. Μπόλαρης, νομάρχης ο κ. Ψωμιάδης– όσο και στο Κοινοβούλιο, αμφότεροι νιώθουν το αίσθημα ευθύνης για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αύριο. Τουλάχιστον αυτό ξεκαθαρίζουν με τις απαντήσεις που δίνουν στις ίδιες ερωτήσεις. Έχουν έτοιμα στη φαρέτρα τους τα επικοινωνιακά τους όπλα και σε αυτά ποντάρουν περισσότερο. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές προσεγγίζουν τους πολίτες, μετρούν τους ψηφοφόρους τους, υπολογίζουν τις δυνάμεις τους από νομό σε νομό.
«Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την αναπτυξιακή ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πορεία προς το νέο πρότυπο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα επιτευχθεί με υπέρβαση της πελατειακής και εγχώριας διαπλοκής που υπονομεύει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της Κεντρικής Μακεδονίας», δηλώνει ο κ. Μάρκος Μπόλαρης.
«Θα διεκδικήσουμε κονδύλια απευθείας από την ΕΕ, κάτι που έχουμε αποδείξει ήδη ότι μπορούμε να πετύχουμε με τα 8 προγράμματα που έχουν πάρει έγκριση μέσα στο 2010 και τις 33 προτάσεις που εκκρεμούν ακόμα. Το έργο μας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το οποίο έχουν αναγνωρίσει δήμαρχοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων και πολίτες, αποτελεί εγγύηση για όσα μπορούμε να πετύχουμε στην Περιφέρεια», υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες έως την 7η Νοεμβρίου. Έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία των εκλογών και βάσει δημοσκοπήσεων πολλοί ψηφοφόροι παρουσιάζονται ακόμη αναποφάσιστοι. Πώς θα τους πείσετε ώστε να πάψουν να σας γυρνούν την πλάτη;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Είναι φυσικό να εμφανίζονται αναποφάσιστοι, όταν η κεντρική πολιτική σκηνή περνά κρίση ανάλογη της οικονομικής! Όμως πρέπει να ξέρετε ότι ο κόσμος δεν γυρνά την πλάτη σε εμάς τους αυτοδιοικητικούς. Ίσα ίσα, μας θέλει δίπλα του, κοντά του, κοντά στους αγώνες και στις αγωνίες του περισσότερο από ποτέ. Οι δημοσκοπήσεις, κύριε Γρηγοριάδη, αλλά και αυτό που ζούμε καθημερινά σχεδόν στις επισκέψεις μας στην Περιφέρεια, δείχνουν ότι οι πολίτες δεν γυρνούν την πλάτη στον Ψωμιάδη, που τον θέλει το 49%, αλλά στους υπόλοιπους που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα, προεκλογικά, τους συμπολίτες μας. Δεν είμαστε τουρίστες ούτε φυτευτοί, είμαστε κάθε ημέρα εδώ και τριάντα χρόνια κοντά στα προβλήματα, δίπλα στους πολίτες.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στις εκλογές αυτές απαντάμε στις προκλήσεις ενός θεσμού που θα εδραιώσει την αυτοδιοικητική πορεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο διεθνές περιβάλλον. Απαντάμε ότι είμαστε ικανοί να σχεδιάσουμε και να διαχειριστούμε μια οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη για την Περιφέρειά μας. Η ψήφος μας είναι θέση ευθύνης απέναντι στα προβλήματα της ανεργίας, της αναπτυξιακής υστέρησης, της έλλειψης οράματος. Η επιλογή μας είναι για μια διοίκηση που έχει τη βούληση, τη διοικητική ικανότητα για να πετύχει την περιφερειακή αναδιάρθρωση. Συμμετέχουμε στη μεγάλη προσπάθεια που απορρίπτει την παθογένεια του παρελθόντος και προσεγγίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, με σχέδιο και θέληση για ανάταξη. Με την ψήφο μας απορρίπτουμε όσους με αδιαφανείς πρακτικές και ελαφρότητα αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν τη μικροκλίμακα της Νομαρχίας και επιλέγουμε αυτούς που μπορούν να θεμελιώσουν τη μεγάλη πρόκληση της Περιφέρειας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα και πως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος βαθμός ετοιμότητας για μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταβολή. Μήπως οδηγηθούμε τελικά σε πλήρη «αποδιοργάνωση» από την 1η Ιανουαρίου;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι βέβαιο. Εμείς το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και εγκαίρως στη διάρκεια της υποτιθέμενης διαβούλευσης. Σκεφτείτε μόνο ότι, για να υλοποιηθεί ο «Καλλικράτης», απαιτούνται 87 υπουργικές αποφάσεις και 30 προεδρικά διατάγματα! Και είμαστε μόλις δύο μήνες πριν την 1η Ιανουαρίου! Θα προσθέσω και το θέμα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο και κρίσιμο, που δεν έχει προσεγγιστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και… το κουτσό ξεκίνημα με περικοπές πόρων στη μεγαλύτερη και πιο θεμελιώδη μεταρρύθμιση, τον «Καλλικράτη», αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλει σοφία για να καταλάβει κανείς ότι θα περάσουν 3-4 χρόνια για να βγούμε από τη μεταβατική περίοδο και να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση. Κι εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Η οργάνωση της νέας αυτοδιοικητικής δομής θα πετύχει αν αξιοποιήσουμε με αξιοκρατία το ανθρώπινο δυναμικό και προχωρήσουμε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που καθιστά την επιχειρησιακή λειτουργία της διοίκησης διαφανή, αποτελεσματική και μετρήσιμη. Η εμπειρία και η γνώση από τη θέσπιση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομίας είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για την οργάνωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο νέο της διευρυμένο ρόλο.
Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η επιτυχία του «Καλλικράτη» είναι επιβεβλημένη. Πόσο εφικτή είναι αυτή η επιτυχία, όταν χρήματα δεν υπάρχουν; Πού θα βρεθούν οι πόροι για να εξασφαλιστεί η ισόρροπη και πολύπλευρη, όπως θέλετε, ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Σας το είπα ήδη. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επένδυση με… περικοπές! Είναι ένας λόγος που οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας θέλουν έναν περιφερειάρχη διεκδικητικό και αποτελεσματικό, έναν περιφερειάρχη που δεν υποτάσσεται σε κομματικές γραμμές και ξεπερνά τα κόμματα για το καλό του τόπου. Θέλουμε μια Κεντρική Μακεδονία με καρδιά Ελλάδας και μυαλό Ευρώπης. Εμείς θα διεκδικήσουμε κονδύλια απευθείας από την ΕΕ, κάτι που έχουμε αποδείξει ήδη ότι μπορούμε να πετύχουμε με τα 8 προγράμματα που έχουν πάρει έγκριση μέσα στο 2010 και τις 33 προτάσεις που εκκρεμούν ακόμα. Το έργο μας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το οποίο έχουν αναγνωρίσει δήμαρχοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, φορείς και πολίτες, αποτελεί εγγύηση για όσα μπορούμε να πετύχουμε στην Περιφέρεια.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το ουσιαστικό δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ο τρόπος που αξιοποιούνται τα χρήματα. Χρηματοδοτικές ευκαιρίες είχαμε αρκετές έως τώρα, 3 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα ΜΟΠ παλαιότερα, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, αλλά δεν βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητά μας, ούτε βελτιώσαμε το επίπεδο των υπηρεσιών μας. Για να έχουν αντίκρισμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη σχεδίαση, διαφανείς κανόνες ποιότητας. Εμείς σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, το μόχθο του πολίτη και θα αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας. Δεν κινδυνεύει η ανασυγκρότηση που φέρνει ο «Καλλικράτης» από την έλλειψη πόρων. Όταν υπάρχει συνετή διαχείριση των κονδυλίων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, επαρκούν τα μέσα για μια επιτυχή λειτουργία.
Ποια είναι η πρωταρχική σας μέριμνα, ώστε –σε περίπτωση που εκλεγείτε– να κάνετε το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προκύψει τόσο λειτουργικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μέχρι σήμερα προβλήματα της Περιφέρειάς σας;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα ο «Καλλικράτης» είναι προβληματικός, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δική μου ξεκάθαρη βούληση είναι τα όργανα της Περιφέρειας να παίζουν κυρίαρχο ρόλο αλλά και οι περιφερειακοί σύμβουλοι να αναλάβουν αρμοδιότητες με στόχο την άριστη εξυπηρέτηση του πολίτη.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ένα λειτουργικό οργανωτικά σχήμα διοίκησης έχει σαφείς στόχους. Εμείς βάζουμε τον πολίτη στο επίκεντρο των δράσεών της. Η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ανταπόκριση στις ανάγκες του, η αποτελεσματικότητα και η ορθή διαχείριση μπορούν να επιτευχθούν με την αξιοκρατική κατανομή του προσωπικού και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Διασφαλίζεται, έτσι, διαφάνεια και αξιολόγηση της απόδοσης με μετρήσιμους δείκτες.
Αποβιομηχάνιση, «λουκέτα», ανεργία, με τις γνωστές συνέπειες στα νοικοκυριά. Αν σας ζητούσα να τα αξιολογήσετε αυτά ως προβλήματα, με ποια σειρά θα τα βάζατε; Όταν προσεγγίζετε ψηφοφόρους και σας τα αναφέρουν τι απαντάτε;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Όλα αυτά πάνε μαζί. Και δεν είναι καινούρια προβλήματα. Έχουν εμφανιστεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε για να τα επιλύσουν και να αποτρέψουν τις συνέπειες. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε άμεση προώθηση όλων των έργων που έχουν ενταχθεί και έχουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα ΔημοσίωνΕπενδύσεων και νέων έργων που δεν έχουν χρηματοδότηση. Επίσης, άμεση εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, όταν ψηφιστεί, με ευέλικτες διαδικασίες, ώστε να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης, κάτι που θα σημάνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά, κοιτάξτε κάτι… Προσωπικά μιλώ γι’ αυτά τα προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Μίλησα για την επερχόμενη κρίση και για το τι πρέπει να κάνουμε εδώ και δύο χρόνια. Είπα ότι πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά. Είπα ότι, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το σκοτεινό τούνελ. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα κι η Κεντρική Μακεδονία υφίσταται την κρίση σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, διότι βρίσκεται κοντά στα βαλκανικά σύνορα, διαθέτει μεγάλο αστικό πληθυσμό κ.λπ.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όσα αναφέρατε έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, την απαξιωμένη παραγωγική βάση της. Ούτε η παραγωγικότητα ούτε η ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας όμως έφτασαν σε ανεκτά επίπεδα τα προηγούμενα χρόνια. Για να μεταβληθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την παραγωγική βάση της Περιφέρειας και να επενδύσουμε στην καινοτομία και την ποιότητα. Να προσφέρουμε στην αγορά, εγχώρια και διεθνή, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που είναι ανταγωνίσιμα για τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και όχι για το κόστος τους. Έτσι, θα υπάρξει αναπτυξιακή ανάταξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αν αυτά φαίνονται γενικόλογα, σας επισημαίνω ότι έχουμε εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν αναξιοποίητα εξαιτίας άτολμων πολιτικών, έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας. Αναφέρω ενδεικτικά:
  • Τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, τη γεωστρατηγική μας θέση στην τομή των αξόνων Αδριατικής – Μαύρης Θάλασσας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Αιγαίου.
  • Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Το σιδηροδρομικό μας δίκτυο που ενώνει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μεσόγειο.
  • Την Εγνατία της ανάπτυξης και του πολιτισμού.
  • Το φυσικό μας πλούτο.
  • Τη γεωθερμία.
  • Την αξιοποίηση επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της περιοχής για να αναδείξουμε την καινοτομία και την ποιότητα.
Ουσιαστικά, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την αναπτυξιακή ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πορεία προς το νέο πρότυπο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα επιτευχθεί με υπέρβαση της πελατειακής και εγχώριας διαπλοκής που υπονομεύει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπάρχει για εσάς πήχης σε αυτές τις εκλογές;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Για μένα πήχης είναι η αγάπη του λαού! Και πιστεύω ότι θα εκφραστεί με σαφήνεια το βράδυ των εκλογών.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όπως είδατε, ανταποκρίθηκα άμεσα στην πρόκληση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύω στο θεσμό, τον θεωρώ μια νέα πρόκληση στην πολιτική μου διαδρομή. Η εμπειρία μου τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αντιδήμαρχος, νομαρχιακός σύμβουλος) όσο και στο Κοινοβούλιο (με συνεχόμενες θητείες και υπεύθυνος Μακεδονίας-Θράκης του Κινήματος) και η κυβερνητική μου θητεία ως υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας συνιστούν μια πολιτική σκευή που ανταποκρίνεται στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Το προηγούμενο διάστημα, από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, εργάστηκα για την ίδρυση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου κεντρικό ρόλο στο συνολικό εγχείρημα καλούνται να διαδραματίσουν η καινοτομία και η ποιότητα. Πριν από την έκδοση των σχετικών διαταγμάτων κανείς δεν διανοούνταν να διεκδικήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Βόρεια Ελλάδα. «Κύματα η ζωή και να ’ναι τεντωμένο το χέρι σου», λέει κάπου ο ποιητής, «για να φτάσεις την πρόκληση που ξανοίγεται εμπρός σου», θα συμπλήρωνα.

Και μία τελευταία ερώτηση, αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ, βέβαια, καλή επιτυχία. 

Ποιοι θα πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι του νέου περιφερειάρχη;
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Καταπολέμηση της ανεργίας, προώθηση και επιτάχυνση υλοποίησης βασικών υποδομών (οδικές αρτηρίες κ.λπ.), κίνητρα για επενδύσεις, σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη, τόνωση της αγροτικής οικονομίας, στήριξη της νεολαίας.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα δώσει όραμα στην Κεντρική Μακεδονία, που θα ισχυροποιήσει τη θέση μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για να μην συμπιεστεί κι άλλο η παραγωγική βάση της περιοχής. Να μπουν τα θεμέλια για μια κοινωνικά δίκαιη Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου