Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010
Με τίτλο «Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών: Μόνο οφέλη στην περιοχή από την πρόοδο των διμερών σχέσεων» και υπότιτλο «Δημήτρης Δρούτσας αναφέρεται η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», στην επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στο Ισραήλ. Με υπότιτλο «Γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. Έρχεται για μονοήμερη επίσκεψη» στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον δημοσιογράφο Χέρμπ Κέινον.Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο κ. Κέινον αναφέρει ότι «οι δεσμοί Ελλάδας - Ισραήλ βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες περίπου στον ίδιο ρυθμό που επιδεινώνονται οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας πιστεύει ότι δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους».
Ο κ. Δρούτσας είπε στην «Jerusalem Post», λίγο πριν από την άφιξή του στο Ισραήλ, το βράδυ της Κυριακής, ότι η πρόσφατη άνθιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων δεν έχει «κατηγορηματικά» καμία σχέση με την ισραηλινο-τουρκική κρίση.
Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ένα «ανταγωνιστικό παιχνίδι» και πρόσθεσε πως «δεν βλέπουμε καμία ανταγωνιστική διάσταση ανάμεσα στη σχέση που αναπτύσσουμε με το Ισραήλ και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει, επειδή αυτές οι σχέσεις έχουν τη δική τους δυναμική και το δικό τους ιστορικό πλαίσιο. Αυτό που κάνουμε είναι ότι γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων».
Ο κ. Δρούτσας έφθασε στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο μίας περιοδείας που περιλαμβάνει την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.
Η επίσκεψή του, γράφει η εφημερίδα, πραγματοποιείται σχεδόν έναν χρόνο μετά την άνοδο στην εξουσία του κεντροαριστερού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Αρχικά, εκφράστηκαν ανησυχίες στα Ιεροσόλυμα για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, καθώς τα Ιεροσόλυμα γενικά προτιμούν πιο συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ενώ ο πατέρας του Παπανδρέου, Ανδρέας, ήταν γνωστός για φιλοπαλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές τάσεις όταν διετέλεσε δις Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τις περιόδους 1981 - 89 και 1993 - 96, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας και τονίζεται ότι «εντούτοις, αυτές οι ανησυχίες εξαλείφθηκαν, όταν ο νεότερος Παπανδρέου άλλαξε τη σχέση της χώρας του με το Ισραήλ προς το καλύτερο».
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας την αλλαγή τόνου από την Αθήνα, διόρισε πρέσβη στην Αθήνα έναν από τους ικανότερους διπλωμάτες του, τον Aryeh Mekel, ο οποίος χρημάτισε στο παρελθόν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ιτσχάκ Σαμίρ, γενικός διευθυντής της Israel Broadcasting Authority και γενικός πρόξενος στην Ατλάντα και στη Νέα Υόρκη, γράφει η εφημερίδα.
«Ελληνική ιστορία αγάπης»
Στο πρωτοσέλιδο του κύριου ένθετου «24 Ώρες» της εφημερίδας "Yediot Aharonot", δημοσιεύεται η αναγγελία της συνέντευξης του κ. Δρούτσα στο δημοσιογράφο Itamar Eichner.
Η αναγγελία έχει τίτλο: «Αυξανόμενος εξελληνισμός» και υπότιτλο: «Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι "αντάλλαξαν" την Αττάλεια με τη Ρόδο. Ο Έλληνας υπουργός φτάνει για επίσκεψη στο Ισραήλ και μιλά για τον μήνα του μέλιτος με την Ιερουσαλήμ».
Με τίτλο «Ελληνική ιστορία αγάπης» δημοσιεύεται στις σελίδες 2-3 η συνέντευξη του κ. Δρούτσα και στον υπότιτλο αναφέρεται: «Καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία συνθλίβονται, αναπτύσσεται μια πραγματική ιστορία αγάπης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Στο μενού: Συνεργασία σχεδόν σε όλους τους τομείς - εντείνονται οι αμοιβαίες εκδηλώσεις συμπάθειας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τους δύο λαούς συνδέουν ισχυροί δεσμοί που ανάγονται στα βάθη της ιστορίας, αφού συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων πολιτισμών στον κόσμο και συνυπάρχουν επί αιώνες. Σήμερα οι δύο λαοί ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτισμική οικογένεια και μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αξίες.
Ο υπουργός δέχεται ότι «υπήρξε έλλειμμα σε πολιτικό επίπεδο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης της διακρατικής συνεργασίας, η οποία δεν βρισκόταν σε αντιστοιχία με την πραγματική σχέση των δύο λαών: Αυτό το έλλειμμα εμείς, προσπαθήσαμε να καλύψουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας στην κυβέρνηση της περίοδο 1999-2004. Αλλά και τώρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Συμπίπτουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση ως προς αυτό, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών το καλοκαίρι, και είμαι βέβαιος ότι τα απτά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί και η Ελλάδα από την προσέγγιση της Τουρκίας στο Ιράν και αν το θεωρεί αυτό επικίνδυνη περιφερειακή εξέλιξη, υπογραμμίζει:
«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τους στόχους και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και να διαμορφώνει τις θέσεις της με βάση το εθνικό της συμφέρον. Η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται σε δύο άξονες: στην προσήλωσή της σε σταθερές αρχές και αξίες και στη συνδιαμόρφωση της κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η φωνή της τελευταίας στη διεθνή σκηνή. Η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι και υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., έναντι του Ιράν δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ένωσης και αυτό είναι μια παράμετρος που έχει τη σημασία της. Εκείνο όμως που πραγματικά μάς ανησυχεί είναι η έλλειψη απτής προόδου στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως ξέρετε, τη διττή προσέγγιση που έχει η υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή μας, χρειάζεται μια ισόρροπη προσέγγιση που δεν θα οξύνει τα πράγματα και θα οδηγήσει σε ειρηνική εκτόνωση της κατάστασης. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Το ξέρετε καλύτερα. Είναι η ίδια η ειρήνη».
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010
Απο το ιστολόγιο
http://www.zougla.gr
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=184608&cid=6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου