Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κερδισμένοι και χαμένοι του ντιμπέιτ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

thessaloniki_news_logo
M001F02CNS50Είχε νικητές και ηττημένους το χθεσινό ντιμπέιτ των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" με προσκεκλημένους τους οκτώ υποψηφίους για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπεκφυγές και σιωπή από τον Π. Ψωμιάδη για τα έργα-μαϊμού και αλαζονικές κορόνες για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Πώς κινήθηκαν ο M. Μπόλαρης και οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι.

Ήρεμος και με συγκροτημένο πολιτικό λόγο ο υποψήφιος περιφερειάρχης του συνδυασμού "Μέτωπο Ανάπτυξης" Μάρκος Μπόλαρης, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των ανθυποψηφίων του.

Παρά την πολιτικοποίηση του μηνύματο5 των εκλογών από τον πρωθυπουργό ο κ. Μπόλαρης επιμένει στον αυτοδιοικητικά χαρακτήρα τους. τονίζοντας ότι το διακύβευμα της κάλπη είναι το μέλλον της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και όχι το μνημόνιο. Ερωτηθείς για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο "Καλλικράτης" στην αιρετή περιφερειακή διοίκηση να χαράξει αναπτυξιακές πολιτικές. «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν είναι απλώς ένας άλλος τρόπος διοίκησης του κράτους αλλά ένας άλλος τρόπος ανάπτυξης των περιφερειών και της χώρας». Επισήμανε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη δυνατότητα άντλησης πόρων από αναπτυξιακά προγράμματα της EE και εξοικονόμησης πόρων από την ενοποίηση διάφορων ομοειδών προγραμμάτων που τρέχουν οι νομαρχίες. Υπερασπίστηκε τον "Καλλικράτη". τονίζοντας ότι "ακόμη κι αν δεν είχε θεσπιστεί, ακόμη κι αν δεν λειτουργούσε εδώ και χρόνια με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. θα έπρεπε να τον εφεύρουμε ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα" Ο κ. Μπόλαρης δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος καταθέτει πολιτική πρόταση, n οποία διέπεται από μία "δυναμική και όχι στατική αντίληψη για την αιρετή περιφέρεια" Αποστάσεις. Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν ο υποψήφιος που στο ντιμπέιτ των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" δέχτηκε τις περισσότερες ερωτήσεις των ανθυποψηφίων του. Οι μόνοι που τον "ξεκούρασαν" ήταν οι Π. Ψωμιάδης και M. Τρεμόπουλος οι οποίοι προτίμησαν να συνεχίσουν τη διαμάχη τους.

Οι κύριοι Κούτρας. Κουράκης, Κωνσταντινίδης και n κ. Ξηροτύρη κάλεσαν τον υποψήφιο που έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος να τοποθετηθεί για ζητήματα που αφορούν πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και για θέματα μείζονος τοπικής σημασίας, όπως είναι n φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ.  Ως προς τα τελευταία δύο σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ανάπτυξη των δύο εταιρειών δεν καταδεικνύουν πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν είναι θετικός σε μία τέτοια προοπτική. Ειδικά για το λιμάνι τόνισε πως αποτελεί το "μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης" και δεσμεύτηκε ότι θα δουλέψει για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου και τη σύνδεσή του με τις  παραδουνάβιες χώρες.

Άφησε επίσης ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με ορισμένα οικονομικά μέτρα, όπως n αύξηση του πετρελαίου και της τιμής των διοδίων και n επιβολή εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία Τέλος δήλωσε ότι διεκδικεί την περιφέρεια, διότι πιστεύει στο νέο θεσμό, και θύμισε τη δωδεκάχρονη θητεία του στην αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μπόλαρης υπέβαλε την ερώτηση του στο βασικό αντίπαλο του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου