Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μάρκος Μπόλαρης - Συνέντευξη εφ'ὀλης της ύλης στην "Ναυτεμπορική"

Στόχος η αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος

naftemporiki_logo
IMG_9773_crp_small
Μάρκος Μπόλαρης: «Ο στόχος που εμείς θέτουμε είναι το πώς θα ''μεταφράσουμε'' το δυναμικό που έχει η Κεντρική Μακεδονία σε αύξηση του εισοδήματος των πολιτών αυτού του τόπου, πώς θα δημιουργήσουμε ένα ''Μέτωπο Ανάπτυξης''».
Ηλεκτρονική και χρηστή διακυβέρνηση, δυναμική διεκδίκηση προγραμμάτων - κονδυλίων από την Ε.Ε. και έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στη διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το Δούναβη και τα Βαλκάνια. Αυτά είναι τα πέντε βασικά σημεία του προγράμματος με το οποίο ο Μάρκος Μπόλαρης και ο συνδυασμός του «Μέτωπο για την Ανάπτυξη» διεκδικούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).
Με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μάρκος Μπόλαρης στη «Ν», δίνει απαντήσεις σε ζωτικής σημασίας ερωτήματα για το μέλλον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πρόγραμμά σας ευαγγελίζεστε μία «κοινωνικά δίκαιη έξοδο της ΠΚΜ από την κρίση και στροφή σε ένα άλλο «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης. Πώς ευελπιστείτε να το πετύχετε και να αντισταθμίσετε την περικοπή των αρχικά προβλεπόμενων πόρων του «Καλλικράτη»;
-Αυτοί, οι οποίοι βλέπουν αδιέξοδα στον «Καλλικράτη», αντιμετωπίζουν στατικά και με λογικές τού χθες την αιρετή Περιφέρεια. Δεν καταλαβαίνουν ποιες είναι οι τεράστιες δυναμικές, που κρύβει, γιατί δεν έχουν ασχοληθεί να δουν πώς λειτουργεί η αιρετή Περιφέρεια στην Ευρώπη.
Είμαστε στην πιο πλούσια Περιφέρεια της χώρας, με το σημαντικότερο γεωστρατηγικό λιμάνι της χώρας, με τον πλουσιότερο και πιο εύφορο κάμπο της χώρας, με μία εξαιρετικά σημαντική παράδοση στον τομέα της εξωστρεφούς βιομηχανίας και βιοτεχνίας, με ένα εξαιρετικό ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό απόθεμα και φυσική ομορφιά.
Ο στόχος που εμείς θέτουμε είναι το πώς θα «μεταφράσουμε» αυτό το δυναμικό σε αύξηση του εισοδήματος των πολιτών αυτού του τόπου, πώς θα δημιουργήσουμε ένα «Μέτωπο Ανάπτυξης».
Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε μια σύγχρονη και αποτελεσματική διοικητική μηχανή. Το μεγάλο λάθος των αντιπάλων μας είναι ότι θεωρούν πως μπορούν με τη συνένωση των επτά γραφειοκρατιών, των υπαρχουσών δομών στις νομαρχίες, να διευθύνουν αυτήν την Περιφέρεια. Το χειρότερο που μπορεί να πάθουμε στην αιρετή Περιφέρεια είναι ή να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες δομές ή να αναπαράξουμε την αναποτελεσματική γραφειοκρατία της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη.

Θέλουμε -και εμείς είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη- μια διοικητική μηχανή, η οποία κατ' αρχάς θα αναδιατάξει το υπάρχον δυναμικό και θα είναι υπόδειγμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συνολικού σχεδιασμού λ.χ. σε θέματα τουρισμού και αγροτικής παραγωγής, αποτελεσματικότητας, αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, αυτοαξιολόγησης, ώστε να υπάρχει διαφάνεια για τη διαχείριση των πόρων, άρα εξοικονόμηση πόρων και χρηστή διαχείριση του ιδρώτα του πολίτη και φυσικά σοβαρό αποτέλεσμα.
Η αιρετή Περιφέρεια, εξάλλου, είναι για πρώτη φορά, στην ιστορία του κράτους, ο απευθείας συνομιλητής της Ε.Ε. στο επίπεδο της Ευρώπης των Περιφερειών. Αυτό είναι το μεγάλο εργαλείο, που σκοπεύω να χρησιμοποιήσω για τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προγράμματα, γιατί είναι απολύτως σαφές ότι προγράμματα σημαίνουν χρήματα.
Άρα, σε συνεργασία με την επιχειρηματικότητα και τους αντιπροσωπευτικούς παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια πρέπει να σχεδιάσουμε το ξαναζωντάνεμα της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και των βιομηχανικών περιοχών στην ΠΚΜ, και τη στήριξη της ανάκαμψης, με διπλή παρέμβαση και διεκδίκηση, τόσο στην Αθήνα, στην κεντρική κυβέρνηση, όσο και στην Ε.Ε.

-Ο κύριος αντίπαλός σας, ο κ. Ψωμιάδης, αφενός έχει εμπλέξει στην προεκλογική εκστρατεία το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αφετέρου είναι ένας πολιτικός με πολύ έντονη και πολυποίκιλη τηλεοπτική προβολή και αναγνωρισιμότητα. Κατά πόσο πιστεύετε ότι τέτοια θέματα έχουν θέση σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, και πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει αυτό που πολλοί λένε τηλεοπτικό «φαινόμενο Ψωμιάδη»;
Να πούμε κατ' αρχάς ότι η αναγνωρισιμότητα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και κόβει και από τις δύο πλευρές. Προσωπικά δεν έχω αναζητήσει ποτέ την αναγνωρισιμότητα, την οποία εξασφαλίζει κανείς πηγαίνοντας σε μεσημεριανές εκπομπές life style. Με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει η αναγνωρισιμότητα του πολιτικού, ο οποίος δίνει την καθημερινή μάχη για να τιμήσει την εντολή που του έδωσαν οι πολίτες για να υπηρετεί τον τόπο.
Άλλωστε, λειτουργώντας στο ΠΑΣΟΚ από το 1974, έμαθα να λειτουργώ συλλογικά, να σέβομαι και να ακούω τις απόψεις των συνεργατών μου και να παίρνω τις αποφάσεις στη στιγμή που χρειάζονται, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, που μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Και βέβαια ξέρω ότι πριν από όλα πρέπει να σέβεται κανείς το δημόσιο χρήμα και έχει υποχρέωση, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη εποχή που ο κόσμος ρωτά πού πήγαν τα λεφτά, να είναι ξεκάθαρος απέναντί τους και να μη λέει μεγάλες κουβέντες, αλλά να αποδεικνύει με την καθημερινή πρακτική και εντιμότητα ότι σέβεται τους πολίτες.
Όσον αφορά, δε τα Σκόπια, είναι γνωστός ο μύθος για τον βασιλιά που ήταν γυμνός. Όταν κάποιος είναι γυμνός από έργα, επιχειρεί με άλλου είδους μεθοδεύσεις να καλύψει τη γύμνια του. Η Ιστορία μας, οι παραδόσεις μας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης, η Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Δημήτριος, ο Γρηγόριος Παλαμάς, η Μακεδονία μας, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να την εμπιστευτούμε σε κάποιους, οι οποίοι με κραυγές επιχειρούν να καλύψουν τη γύμνια τους.
Πρέπει να πούμε απλά και σταράτα ότι έχουμε σε εκκρεμότητα το όνομα της γειτονικής χώρας, της FYROM, και είμαστε εδώ όλοι εμείς οι Μακεδόνες, όλοι οι Έλληνες, για να διασφαλίσουμε την κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα της FYROM, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, γιατί έτσι μας έμαθε ο ποιητής «ό,τι είναι αληθινό, είναι εθνικό».
Ο παππούς μου, ο Μάρκος ο Μπόλαρης, ήρθε στη Μακεδονία από τα Χανιά με ένα μόνο σκοπό, να πάρει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα. Ο μεγαλύτερός αδερφός του ο Γιάννης Μπόλαρης, που τον περίμενε εδώ, ήταν οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα.
Σε αυτούς δίνω αναφορά για τις θέσεις μου και για τον αγώνα για την υπεράσπιση αυτού του τόπου. Σας θυμίζω, επίσης, ότι σε αυτόν τον τόπο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και ζω, μεγαλώνω έξι παιδιά και σε αυτά είμαι υπόλογος για την καθημερινή μου δράση. Και επειδή για την υπόθεση των Σκοπίων έχει χαραχθεί από τη χώρα, και όχι μόνο από αυτήν την κυβέρνηση, κόκκινη γραμμή για το εθνικό θέμα, είναι σκόπιμο αυτοί, που απέτυχαν στη νομαρχία, να μην επιχειρούν να αναπληρώσουν τους υπουργούς Εξωτερικών, γιατί προκαλούν θυμηδία.
Κομβικό ευρωπαϊκό σημείο η Θεσσαλονίκη
Εσείς πώς βλέπετε, εφικτό το ξαναζωντάνεμα της μεταποίησης, όπως αναφέρατε, και γενικότερα την επίτευξη όρων ανάπτυξης στην περιοχή;
-Στόχος μας, όπως προανέφερα, είναι η αύξηση του παραγόμενου στον τόπο εισοδήματος. Κατ' αρχάς, αναδεικνύουμε τη Θεσσαλονίκη ως ευρωπαϊκή πόλη, και το λιμάνι της ως κομβικό μεσογειακό και ευρωπαϊκό λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνουμε, ώστε να στηρίξουμε την ολοκλήρωση των υποδομών στο λιμάνι, παρεμβαίνουμε για να δημιουργηθεί η μεγάλη εγκατάσταση logistics.
Παρεμβαίνουμε, επίσης, για να «δέσουμε» το λιμάνι αποτελεσματικά και με τις οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες της Κεντρικής Ευρώπης, με στόχο να το συνδέσουμε με λιμάνι στο Δούναβη σιδηροδρομικά, εντάσσοντάς το στο πλαίσιο των προγραμμάτων συνδυασμένων μεταφορών της Ε.Ε. Στοχεύουμε, δηλαδή, να πάρουμε τα φορτία από τα ποταμόπλοια της Κεντρικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, αντί να κατεβαίνουν στην Κωστάντζα, να μεταφορτώνονται, να περνούν τη Μαύρη Θάλασσα, τα στενά κ.ο.κ.
Σκοπεύουμε, επίσης, να παρέμβουμε, ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι τόπος επιβίβασης για κρουαζιέρα για όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και βεβαίως για να την αναδείξουμε ως τη μοναδική ζωντανή μέχρι σήμερα πόλη του Βυζαντίου και ως προορισμό city break, όπως και για την ανάδειξη του πολιτισμού των Μακεδόνων και της Ορθόδοξης παράδοσης του Άθωνα.
Πρέπει, επίσης, να στηρίξουμε τις βιομηχανικές ζώνες στη Σίνδο, τη Νέα Σάντα, το Σταυροχώρι, τις Σέρρες, τη Βέροια. Παρεμβαίνουμε, ώστε να «δέσουμε» αυτές τις περιοχές με την καινοτομία και την έρευνα που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής μας και εστιάζουμε, επίσης, με συγκεκριμένες πολιτικές στα προϊόντα αγροδιατροφής.
Τα προβλήματα της βιομηχανικής περιοχής και του βιοτεχνικού πάρκου στο Καλοχώρι τα ξέρω πάρα πολύ καλά, και αυτά που λέγονται και αυτά που δεν λέγονται.
Την ιστορία της βιοτεχνίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης, γενικότερα, την ξέρω πάρα πολύ καλά, διότι και ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν βιοτέχνες, στον τομέα του ξύλου, και είχαν προσωπικό 60 ατόμων. Ο πατέρας μου είχε 50 χρόνια μαγαζί στην Εγνατία. Kάθε Σαββατοκύριακο ερχόμουν εκδρομή από τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη και έμαθα να μπαίνω από την πίσω πόρτα της τράπεζας τα μεσημέρια του Σαββάτου, από την τρίτη δημοτικού, για να πάρω τα χρήματα για να μπορέσει να πληρωθεί το προσωπικό.
Την ξέρω πολύ καλά την αγωνία που έχει η επιχείρηση για να πληρωθεί η επιταγή, το ΙΚΑ ή το προσωπικό στη δύσκολη αυτή εποχή και καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι εάν θέλουμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη και για έξοδο από την κρίση, εδώ σε αυτόν τον επιχειρηματικό κόσμο πρέπει να στηριχθούμε.
ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου