Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ψωμιάδης και Μπόλαρης στην εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου με θέα τη Θεσσαλονίκη













http://www.bolaris.gr/index.php/tanea/1-alles-paremvaseis/398-debatehttp://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=4072

Ραδιοφωνικό Debate στο ράδιο θεσσαλονίκη

http://www.bolaris.gr/index.php/tanea/1-alles-paremvaseis/398-debate
Κάποιοι λένε πως είναι οι 'μίνι' πρωθυπουργοί της χώρας. Οι νέοι περιφερειάρχες έχουν να διοικήσουν ένα τεράστιο τμήμα της επικράτειας ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει στα χέρια του την ευθύνη για το πιο σημαντικό κομμάτι τις Βόρειας Ελλάδας. Μια περιοχή με τεράστια προβλήματα και προκλήσεις.

 Ο Μ.Μπόλαρης που πήρε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και ο Π.Ψωμιάδης που πήρε το χρίσμα από τη ΝΔ βρέθηκαν σε studio του "Ράδιο Θεσσαλονική" που διαμορφώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και Mε θέα τη Θεσσαλονίκη... διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου.

Ολη η συνέντευξη:

Ερ: Τι σηματοδοτεί η νίκη του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ;

Απ: Μ. Μπολαρη... Η μάχη που δίνουμε για την ανάδειξη του πρώτου εκλεγμένου περιφερειάρχη στη χωρά. Για το στήσιμο ενός θεσμού που αναλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Ερ: Τι περίμενε ο Γιώργος Παπανδρέου και πέταξε τον Μπόλαρη τελευταία στιγμή στα θηρία;

Απ: M.Μπόλαρης: Είναι λάθος η προσέγγιση. Η επιλογή έγινε δυο μήνες πριν τις εκλογές. Στις εθνικές έγινε 25 ήμερες πριν.

Ερ: Οι πολίτες θα ψηφίσουν εσάς ή το ΠΑΣΟΚ

Απ: Μ. Μπόλαρης . Ο κόσμος ψηφίζει αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί την ανάπτυξη του τόπου. Αφόρα το σήμερα. Δεν κάνει κομματική επιβεβαίωση..

Ερ: Μήπως ο Σαμαράς σας χρησιμοποίει για να μην βουλιάξει στην Κ.Μακεδονία;

Απ. Π.Ψωμιάδη: Θέλω να πω μπράβο στον Μπόλαρη γιατί έκανε την υπέρβαση και την υστάτη στιγμή μετά από πιέσεις τόλμησε και είπε ναι. Γιατί  αν  επιθυμούσε να είναι υποψήφιος, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα είχε γίνει γνωστός μέσα στο καλοκαίρι.

Οι εκλογές αυτές είναι και πολιτικές και αυτοδιοικητικές... Ήμουν από αυτούς που είπαν μπράβο που τόλμησε το ΠΑΣΟΚ ό,τι δεν τόλμησε η ΝΔ. Για να λειτουργήσει ο θεσμός χρειάζονται μέχρι το 2013, 87 υπουργικές αποφάσεις και 30 Προεδρικά Διατάγματα. Υπάρχει ασάφεια στις αρμοδιότητες και τα κονδύλια. Εμείς σήμερα στη νομαρχία λειτουργούμε με κάτω από το 30% του οργανογράμματος.Ο κ. Μπόλαρης είναι σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να λέει ο Ψωμιάδηςδεν έχει κάνει κανένα έργο και ότι ο Ψωμιάδης είναι διασκεδαστής. Δεν τον τιμά.

Ερ: Είπατε τέτοιο πράγμα κ. Μπόλαρη;

Απ. Μ. Μπολαρη: Ο κ. Ψωμιάδης έχει αναδείξει την εικόνα του, άρα δεν χρειάζεται δικός μου χαρακτηρισμός. Ο Μπόλαρης δεν υπακούει σε κελεύσματα.. Το ΠΑΣΟΚ την ίδια ημέρα ανακοινώσε τους περιφερειάρχες.

Ερ. Π. Ψωμιάδη προς τον Μ. Μπόλαρη: Θα μείνετε ή θα φύγετε μετά τις εκλογές;

Απ: Μ. Μπόλαρης :Εγώ άφησα το υπουργείο για να έρθω υποψήφιος. Άφησα τη θέση για την μάχη. Είμαι σ αυτή την εκλογική μάχη επειδή πιστεύω στις ανθρώπινες δυναμεις και στο θεσμό.

Ερ. Π. Ψωμιαδη προς τον Μ. Μπόλαρη: Θα μείνει ή θα φύγει ....

Ερ: Νέα εποχή ....τώρα θα έχουμε περιφέρεια θα έχουμε άλλες δυο γραμματείες;

Απ. Π. Ψωμιάδη: Αντί να μικραίνουμε το κράτος, το μεγαλώνουμε.

Απ Μ. Μπόλαρη: Μεγάλες και σοβαρές αρμοδιότητες έρχονται στην περιφέρεια.

Π. Ψωμιάδης: Επειδή ο κ. Μπόλαρης είναι αδιάβαστος ,η μεταφορά των μαθητών είναι δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης από το νόμο.

Μ. Μπόλαρης: Όχι ατάκες τέτοιου τύπου.

Π. Ψωμιάδης: Τις φορτώθηκε η νομαρχία γιατί σήκωσε τα χεριά και πήγε στους υπουργούς.

Ερ: Θα πάμε σε περιφέρειες και δεν θα έχουν πόρους για ποσά χρόνια; Το ΠΑΣΟΚ θα βάλει το χέρι στην τσέπη;

Απ. Μπόλαρη: Στην ΕΕ πριν από 20 χρόνια αποφασίστηκε η ίδρυση των αιρετών περιφερειών με την μεταφορά αρμοδιοτήτων. Σε αυτό η Αθήνα δίστασε. Σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να το κάνει. Έκοψε δρόμο για 20 χρόνια και μέσα σε 8 μήνες έκανε ό,τι άλλες κυβερνήσεις δίσταζαν επί 20 χρόνια.Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την ανασφάλειά του. Είπε ότι όλα έπρεπε να πάνε 4 χρόνια πίσω. Έτσι γίνονται όμως οι μεταρρυθμίσεις. Όχι όπως έκανε ο Παυλόπουλος, ο όποιος έκανε πίσω μπρος και στο τέλος δεν έκανε τίποτα.

Π. Ψωμιάδη: Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ.Αλογοσκούφης τριπλασίασαν τα ΚΑΠ τα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν το 2010 από τους δήμους κόπηκε το 40% του προϋπολογισμού και από τις νομαρχίες το 35%.Και βάσει μνημονίου θα μηδενιστεί η επιχορήγηση του κράτους. Πως θα επιβιώσουν οι τοπικές κοινωνίες , μόνο από τα δημοτικά τέλη. Ξέρετε τι λέει το νομοσχέδιο; Να επιβάλετε εσείς φόρους. Δηλαδή να γίνω εγώ φορομπήχτης.

 Μ. Μπόλαρη: Η αντίληψη Ψωμιάδη είναι η λογική της επαιτείας. Η τοπική κοινωνία που κατεβαίνει την Αθήνα με το χέρι ανοιχτό. Υπάρχει όμως και η άλλη αντίληψη που εφαρμόζεται στην ΕΕ η οποία λέει ότι η τοπική κοινωνία και οι άνθρωποι της αναλαμβάνουν την ευθύνη του τόπου.

Ερ: Δηλαδή αν θα γίνετε περιφερειάρχης δεν θα πατέ στην Αθηνά για να λυθούν ζητήματα;

 Μ.Μπολαρης.: Τα ζητήματα λύνονται γιατί η περιφέρεια λειτουργεί  στο πλαίσιο της Ευρώπης των περιφερειών.. Έχει απευθείας αναφορά με σχέδιο και με πρόγραμμα για διεκδίκηση χρημάτων απευθείας από την Ευρώπη και φυσικά έχει διεκδικητικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Π. Ψωμιάδης : Επειδή μίλησε για αντίληψη , ο κ. Μπόλαρης δεν είχε αντίληψη ότι  κατέβηκε για να χάσει;
 Είναι δυνατόν να κατηγορούμαι γιατί πήγα στην Αθήνα ζήτησα χρήματα  για τα έργα.;  1 δις ευρώ μέσα σε 8 χρόνια για το νομό! .. Ποιος άλλος έφερε αυτά τα λεφτά; Έκλαιγα μάλωνα , κτύπαγα το χέρι ,έκλεισα δυο φόρες τη νομαρχία επί κυβέρνηση Καραμανλή .Ποιος άλλος έφερε λεφτά;

Μ Μπόλαρης: Καταγράφεται η αλαζονική αντίληψη του κ.Ψωμιαδη. Οι  εκλογές δεν γίνονται για το θεαθήναι....Αναφέρετε σε μια σειρά έργων που προγραμμάτισαν τα υπουργεία και τα οικειοποιείται. Υπάρχουν δις ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και η νομαρχία δεν έχει καταφέρει να εντάξει ούτε ένα  έργο στο ΕΣΠΑ για να πάρει αυτά που δικαιούται...

Π. Ψωμιάδης: όλα αυτά τα χρόνια εισπράξαμε το 100% του ΕΣΠΑ...Δύσκολα βέβαι λόγω γραφειοκρατίας. Πλην αυτά που αφορούν  5 σχολειά. Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ.Μπόλαρη δίπλα στον κ. Παμπούκη. Τα μικρά έργα είναι δουλειά  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μεγάλες καταστροφές αποκαταστάθηκαν από τη νομαρχία....

Ερ: Αυτό σας ανάγκασε να τα δίνετε απ’ ευθείας;

Π. Ψωμιαδης;:  Αν μου βρείτε ένα κόμμα, έναν πολιτικό που κατήγγειλε τη νομαρχία...Κάναμε έργο, βρεθήκαμε κοντά στον κόσμο ασχέτως που ανήκαν

Ερ: Σπάσατε έργο για να τρέξει πιο γρήγορα;

Ψωμ: Όλα τα έργα δεν είναι ιδία... Όταν το κάναμε το κάναμε γιατί δεν γινόταν αλλιώς...Το 5,1% του προϋπολογισμού για τα έργα είναι τα «45αρια». Από 15 χιλιάδες το ΠΑΣΟΚ τα έκανε  20 και 50 χιλιάδες...Και τα έργα αυτά τα ανέλαβαν 110 διαφορετικές εταιρίες...Φτάνει πια

Ερ: Ο τρόπος που διοικείς είναι θέμα. Πολλοί κατηγορούν τον κ.Ψωμιάδης ότι έσπαγε τα έργα για να μπορεί να δώσει εκεί που ήθελε. Ο ίδιος λέει τα μοίρασε, όμως κι αυτό είναι θέμα.

Μ. Μπόλαρης : ο κ. Ψωμιαδης προσέρχεται στην μεγάλη πρόκληση που λέγεται περιφέρεια χωρίς να έχει εντάξει ούτε ένα έργο που να σημαίνει κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για έργα δευτερεύοντα ούτε ένα έργο από ΕΣΠΑ.

Εγώ κάνω αγώνα πολιτικό....από τη στιγμή που ο κ.Ψωμιάδης έχει αποτύχει στη νομαρχία, είναι καλό να καταλάβει ότι δεν έχει δυνάμεις να ασχοληθεί με μεγαλύτερα

Π.Ψωμιάδης : Θα μιλήσω ως τραγουδιστής. Προτιμώ να τραγουδώ από το να γίνω δήμιος του ελληνικού λαού υπογράφοντας το μνημόνιο και κατεβάζοντας τα στόρια εκατοντάδων μικρομεσαίων, πετώντας τους στο δρόμο.. παιδιά των στειτζ, προτιμώ να τραγουδώ , όταν δεν έχει ξεκαθαρίζει ο κ. Μπόλαρης αν θα μείνει ή αν θα φύγει μετά τις εκλογές , προτιμώ  να τραγουδώ από το να είμαι 10 μήνες  υφυπουργός χωρίς αρμοδιότητες , προτιμώ να τραγουδώ από το να μην έχω ξεκάθαρη θέση..Ποιά είναι η θέση του για την Μακεδονία;

Ερ: Πράγματι κ.Μπόλαρη τι λέτε για την εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης;

Μ.Μπολαρης: Φόρος που έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά είναι άδικος και δεν μπορεί να επιβληθεί....Η λογική που λέει θα βάλουμε φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης,.....

Ερ: Το είπατε στον Γ.Παπακωνσταντίνου;

Μ.Μπόλαρης: Το έχω πει  εδώ και καιρό...Μηχανισμός δεν υπάρχει...

Ο κ. Ψωμιάδης έκλεισε με ένα κρεσέντο και του απαντώ...εγώ τη λογική ότι σήμερα είμαι στο ΛΑΟΣ αύριο στη ΝΔ μετά είμαι με το ΠΑΣΟΚ τους αγαπώ όλους θέλω να γίνω  αρχηγός στη ΝΔ ....

Π.Ψωμιάδης : αφού είμαι λαοπρόβλητος.Εγώ φταίω;

Μ.Μπολαρης: Αλλο λαοπρόβλητος άλλο ασυνάρτητος ή ο πολιτικός ευτελισμός.

Π.Ψωμιαδης....Προσβάλετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας με αυτές τις εκφράσεις. .......

Μ.Μπόλαρης: Τι λογική είναι αυτή είμαι όλους και με κανέναν.....

Π.Ψωμιάδης : Για τη Μακεδονία τι λέτε; Εχετε άποψη;

Μ.Μπολαρης: Ο κ.Ψωμιάδης  που δεν έλυσε το πρόβλημα της σχολικής στέγης θέλει να υποκαταστήσει το υπουργείο εξωτερικών. 

Π.Ψωμιαδης...Δεν ξέρει ο άνθρωπος, πείτε κάτι που έκανε το υπ. παιδείας...ένα σχολείο...

Μ.Μπόλαρης: Η  χειρότερη αντίληψη που μπορεί να υπάρξει για τη Μακεδονία είναι η υπεράσπιση με κραυγές δήθεν του εθνικού ζητήματος...η αντίληψή του είναι αντίληψη εσωστρέφειας και φοβικότητας. Η Μακεδονία, είναι η Μακεδονία της  περηφάνιας ,των ανοιχτών οριζόντων , του πολιτισμού , της εξωστρέφειας , με αυτό τον τρόπο προσερχόμαστε στην πολιτική μάχη...Το όνομα είναι σε εκκρεμότητα. Χρειάζεται λύση....τη διαχειρίζεται η κυβέρνηση , εμείς εδώ αξιώνουμε λύση αξιοπρεπή λύση αμοιβαία αποδεκτή.

Π. Ψωμιαδης: Δεν μας λέει ο κ.Μπόλαρης δέχεται μέσα στην ονομασία τον όρο Μακεδονία. Εγώ όχι...

Μ.Μπόλαρης: Υπάρχει εθνική γραμμή, έχουν χαραχτεί κόκκινες γραμμές από τα υπεύθυνα κόμματα και τις κυβερνήσεις.

Δημοσιογράφος: Θα απευθύνετε από μία  ερώτηση ο ένας στον άλλον

Π. Ψωμιαδης: αν χάσει ο κ.Μπολαρης θα μείνει ή θα φύγει; Δέχεται τον όρο Μακεδονία;
Όσον αφόρα τα  έργα έχουν μεταφερθεί  από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην Εγνατία Οδό και από κει στους νταβατζήδες

Μ.Μπολαρης:  Την δική μου περηφάνια και τον πατριωτισμό δεν επιτρέπω να τη διαχειριστεί ούτε να τα αμφισβητεί κανένας. Να αφήσει την καπηλεία του ονόματος και να εστιάσει στα ζητήματα της νομαρχίας στα οποία κόπηκε. .Εγώ μετά από πορεία σε διάφορα πόστα ,έφυγα από την κυβέρνηση γιατί γιατί πιστεύω στον τόπο μου  και στους ανθρώπους. Ο Μπολαρης ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη έστησε την επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης , δεν έχω κόψει ούτε  μια κορδέλα αυτά τα κάνετε εσείς κ. Ψωμιαδη.

Μ.Μπολαρης: Θέλω να μας πει γιατί ενώ απέτυχε στη Νομαρχία γιατί νομίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση της περιφέρειας;

Π.Ψωμιαδης: Δεν απέτυχα το λένε τα αποτελέσματα των εκλογών , οι δημοσκοπήσεις, κυρίως  η μεγάλη αγάπη του κόσμου...ανήκω στην αυτοδιοίκηση και στον κόσμο. Εμείς μάθαμε να διεκδικούμε....

Ερ: Είπατε ότι μέσω της Εγνατίας θα πάρουν οι νταβατζήδες έργα..

Π.Ψωμιαδης: Από 5 περιφέρειες  τα έργα τα πηρέ η Εγνατία ,εμείς τι δουλειά θα κάνουμε;

Δημοσιογράφος : Αυτό είναι τεράστιο ζήτημα....

Μ.Μπολαρης: ευχαρίστησα την κ.Μπιρμπίλη για το ενδιαφέρον αλλά τα θέματα αυτά τα χειρίζεται η περιφέρεια και ο δήμος ...χειροκροτούμε, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς.  ...

Ο κ.Ψωμιαδης καταγγέλλει το κράτος...εμείς αναδεικνύουμε την περιφερειακή κοινωνία τις δυνατότητες και τις εξουσίες που έχει για να πάει μπροστά ο τόπος.
Η Εγνατία είναι υπηρεσία του κράτους που έχει τεχνογνωσία.Αυτή την τεχνογνωσία δεν θέλουμε να την περιορίσουμε στα όρια μιας περιφέρειας ,πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους .

Π.Ψωμιάδης: Λάθη έκανε πολλά η ΝΔ...Όμως ο κ.Μπολαρης ασχολήθηκε καθόλου με το βαμβάκι, με τη κλωστοϋφαντουργία με τα ροδάκινα ,,,,,,,

Δημοσιογράφος : Το να πηγαίνει κάνεις στις εκδηλώσεις δεν σημαίνει ότι λύνει και προβλήματα ...

Μ.Μπολαρης: Ο κ.Ψωμιαδης πιστεύει ότι όταν στέλνει επιστολές για τους παραγωγούς λύνει και το προβλημα...Το πρόβλημα λύθηκε γιατί ήταν εκεί ο Καρχιμάκης...το πρόβλημα με την κλωστοϋφαντουργία  λύθηκε γιατί υπήρξε νόμος.

Ερ: κύριε Ψωμιαδη κλείσατε ή δεν κλείσατε το δρόμο για την προεδρία της ΝΔ;

Π.Ψωμιάδης : Αυτό  το ταξίδι έκλεισε στις 29 Νομεβριου του 2009.Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Πουθενά δεν το έχω δηλώσει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου