Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Aλλαλούμ εις το τετράγωνο - Σκόπια : το αδιέξοδο της απάτης

Έτσι είναι, όταν ξεκινάς με μιά απάτη ολκής, στην προκείμενη περίπτωση το μπέρδεμα του Σλαβόφωνου λαού σου με τους Αρχαίους Μακεδόνες.Όλα σε κάποια φάση αρχίζουν να στραβώνουν και σε κάθε βήμα σου μετά βρίσκεις την απάτη στα πόδια σου! Και όλο και πιό πολύ περιπλέκεται το ζήτημα, σαν σε παλιά Ελληνική κωμωδία του ' 60, όπου το ψέμα μπορεί να συγχωρεθεί πολύ εύκολα όταν αυτό γίνει στην αρχή, αργότερα όμως η πλοκή δένεται με τον πρωταγωνιστή να αυτοπεριστρέφεται γύρω από την πλάνη που δημιούργησε με το (συνήθως αθώο) αρχικό του ψέμα, και καταλήγει σε κωμικόδραμα!

Μάθημα Δημοκρατίας από τον Βασιλικώτερο των Μακεδόνων Βασιλέων, Φίλιππο, προς τον Βασιλόπαιδα Αλέξανδρο, αφ΄ενός, Σλαβόφωνη επιγραφή με Ελληνικά γράμματα από την άλλη. Και φωνάζουν οι άλλοι οι πονηροί -πιό σκληροπυρηνικοί όντες - ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, λένε, αφού Σλάβομακεδόνες ήταν Αλέξανδρος και Φίλιππος! Φυσικά για περισσότερο μπάχαλο, τα γράμματα δεν είναι μόνον Ελληνικά αλλά και ΛΑτινικά, και το χειρότερο, που εξόργισε τα μαντρόσκυλα του ψευδομακεδονισμού και θέλουν να δαγκάσουν τον καλιτέχνη, είναι ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΛΥΠΤΟ! Στο σκοινί του κρεμασμένου, όπως είναι γνωστό, δεν μιλάνε γιά σκοινί! Σαν κατάσκοπος που πάει σε χώρα εχθρική προσποιούμενος τον ντόπιο, δεν γνωρίζει την γλώσσα και ανοίγει το στόμα του. Καλά του λένε λοιπόν...ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ! Θα καταλάβουν την απάτη μας και τα μικρά παιδιά! Τι τα ήθελες τα γράμματα λοιπόν κύριε καλλιτέχνη και μας μπέρδεψες; Άνω κάτω μας έκανες!
Βράσε όρυζα, με άλλα λόγια. Λοιπόν, σαλάτα τα κάνατε  παιδιά..."Μακεδονική σαλάτα", που λέν και οι Γάλλοι...Να και κάτι Μακεδονικό που έχετε εκεί στα Σκόπια...
Αλλαλούμ λοιπόν!
"Ντεμοκράτιγια Αλλαλούμιγια Σκοπιάνσκα" είπατε; Η μήπως
демократија алалyмија скоπианcка προς το Σλαβομακεδονικότερον; Λέμε...μιά πρόταση κάνουμε κι΄εμείς. Και η δική μας πρόταση δεν έχει κάν σχέση με "τα παπάρια μας"!
Μιλ. Η. Μπ.


22.10.10
Σκόπια: Ανάγλυφο του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου δημιουργεί σύγχυση
Από το ιστολόγιο του Γιώργου Εχέδωρου
http://echedoros-a.blogspot.com/2010/10/blog-post_8045.html


Οκτώβριος 22, 2010

Η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα ΤΒ’ παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για ένα ακόμη (ελληνικό) μνημείο που τοποθετήθηκε στην περίφημη 'πλατεία των θαυμάτων' των Σκοπίων και το ‘δημοσιογραφικό μάτι’ ενός σκοπιανού, σκάλωσε στη λεπτομέρεια…

Έτσι, λοιπόν, έχουμε:

«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών και ο Φίλιππος ο Β΄, πήραν τη θέση τους ζωσμένοι από τα μακεδονικά λιοντάρια», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα για τη νέα διακόσμηση της πλατείας των Σκοπίων.
(Με ‘ιστορικά πρόσωπα’ τα οποία οι Σλαβομακεδόνες θεωρούν ως προγόνους τους, συμπληρώνουμε εμείς.)

Το μνημείο το οποίο τοποθετήθηκε, χθες, αναπαριστά το Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο να κάθονται αντικριστά, υπό το φως του ήλιου της Βεργίνας (σόνσετο οντ Βεργίνα- сонцето од Вергина). Ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κρατά μια επιγραφή στην οποία αναγράφεται «ΔЕМОКРАТИΥАТА Е ОϹНОVА ИА ВΛОВОΔАТА» δηλαδή « Η δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας», ενώ κανονικά στα σκοπιανά έπρεπε να γραφεί - „демократијата е основа на слободата“ ( θα κάνουμε μαθήματα σκοπιανών τώρα…).

Και το πρόβλημα …ξεκινά από τα γράμματα αυτά, της επιγραφής.

Δηλαδή:

Αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος,Αλεξαντάρ Ντιμιτρέφσκι, όπως το παρουσίασε η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα ΤΒ’ σε βίντεο.

«Υπάρχει μια σύγχυση, μερικά γράμματα είναι στην κυριλλική γραφή, μερικά είναι του λατινικού αλφαβήτου και μερικά είναι από το ελληνικό αλφάβητο.

»Για παράδειγμα το γράμμα «д»,  είναι σε σχήμα του ελληνικού «Δέλτα», τα γράμματα «Β» και «C» είναι στα λατινικά και τα γράμματα "B" και "V" είναι σαφέστατο ότι αντικαθιστούν τα κυριλλικά «J», επίσης το «Υ» είναι το ελληνικό ύψιλον το οποίο είναι τοποθετημένο εκεί (καθώς και «Λ» ‘Λάμδα’ »

Για τα Λιοντάρια, σημειώνει ο συντάκτης, έχουμε δαπανήσει 2.300.000 ευρώ. Πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες από τον προϋπολογισμό για να ολοκληρωθεί το έργο στο Κέντρο.

Στην ερώτηση γιατί έβαλαν τέτοια γράμματα στο μνημείο, το γραφείο του Τοντόροβιτς (σ.σ. Δήμαρχος Σκοπίων) θα είναι σε θέση να απαντήσει αύριο. Ο καλλιτέχνης Κωνσταντίν Γιάνεφ δεν μου έδωσε μια εξήγηση, ποια είναι η έννοια αυτών των γραμμάτων, επισημαίνει ο σκοπιανός δημοσιογράφος.

--

Σχόλιο: Αν έβλεπε αυτό το μνημείο ο Φίλιππος ο Β΄ θα έφριττε.
Μονάρχης, βασιλιάς να μιλάει για Δημοκρατία και να κρατά μια γραφή μπερδεμένη (σκόπιμα βέβαια, όπως διαπίστωσε και ο συντάκτης ο οποίος μιλάει για σύγχιση) από ...κυριλλικά γράμματα...
Αλλά τι να βάλει ο καλλιτέχνης ως πρώτο γράμμα το «д»; Αυτό το γράμμα δεν υπάρχει στο ελληνικό αλφάβητο, στην αλφαβήτα, δηλαδή,  των αρχαίων Μακεδόνων.


Σωστά, λοιπόν,  τα λέει ο συντάκτης: το θέμα δημιουργεί σύγχυση.
Πως να ...παντρέψει κανείς  τους αρχαίους Μακεδόνες με το σλαβικό στοιχείο του μεσαίωνα; Μπορούμε να αποδείξουμε  ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν την κυριλλική γραφή, η οποία  δημιουργήθηκε χίλια πεντακόσια χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο;
Ναι, υπάρχει μια σύγχυση...
Θα συμφωνήσουμε με τον σκοπιανό δημοσιογράφο. Κάτι δεν πάει στο πάζλ.
Ας το ξανακοιτάξουμε...


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου