Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

FORZA GRUIΟS! Μήν κάνεις βήμα πίσω! FYROM all the way!

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010


Συνεχίζει τους ελιγμούς ο Γκρούεφσκι αγνοώντας τις εκκλήσεις

Ινφογνώμων Πολιτικά

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_5980.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29

Χωρίς ανταπόκριση από τα Σκόπια μένουν οι εκκλήσεις Ε.Ε. και των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του Αμερικανού αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών Τ. Κάντριμαν ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εμπλακεί στη διαδικασία, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μάλιστα επανήλθε στον γνωστό ελιγμό για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με το προσωρινό όνομα FYROM προαναγγέλλοντας συγχρόνως ότι η όποια λύση συμφωνηθεί κατόπιν θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Χ.Μ. Μπαρόζο εν όψει της έκθεσης της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου (η περυσινή έκθεση είχε ανάψει το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις), ενώ την ίδια ημέρα επισκέφθηκε τα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Κάντριμαν.
Ο κ. Μπαρόζο, αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και στη συνεννόηση των πολιτικών και εθνοτικών δυνάμεων της χώρας, κάλεσε και πάλι τη σκοπιανή κυβέρνηση να λύσει το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό καθώς είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και για τη χώρα αλλά και για την περιοχή.

«Η ώρα έχει έρθει και δεν πρέπει να χάσει η χώρα την ιστορική ευκαιρία.

Τα θέματα ταυτότητας είναι σημαντικά, αλλά πιο σημαντικό είναι να μη μένει το μέλλον αιχμάλωτο του παρελθόντος», είπε ο κ. Μπαρόζο, καλώντας τα δύο μέρη να ξεπεράσουν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό.

Στα Σκόπια ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Κάντριμαν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στον δρόμο της «Μακεδονίας» για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν ενεργά αναμειγμένες στην ενθάρρυνση των κυβερνήσεων της Μακεδονίας και της Ελλάδας για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που γνωρίζει καλά την περιοχή λόγω της προϋπηρεσίας του στην Αθήνα, διευκρίνισε ότι δεν μετέφερε κάποια «νέα ιδέα ή νέα πρόταση ονομασίας», αλλά δεν απέκλεισε αμερικανική εμπλοκή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ, «εάν χρειαστεί, θα εμπλακούν πιο ενεργά στη διαδικασία, αλλά δεν θα το πουν δημοσίως, καθώς η εμφανής ανάμειξη δεν οδηγεί συνήθως σε επιτυχή αποτελέσματα».

Ν. Μελέτης



Διαβάστε επίσης το: 

Eνας Γρουέβσκι μόνον μπορεί να σώσει την Μακεδονία 

http://macedonianissues.blogspot.com/2010/07/e.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου