Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ «Ηρθα αργά, αλλά όχι για να χάσω»

tanea
20101023_tanea1
Ο Μάρκος Μπόλαρης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει στα µάτια της υπόλοιπης Ελλάδας να δώσει µια εύκολη µάχη απέναντι σε έναν πολιτικό - περφόρµερ. Για όσους όµως γνωρίζουν πράγµατα και καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη καλείται να σπάσει ένα κατεστηµένο οκτώ ετών. Ο 52χρονος βουλευτής Σερρών και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης επιλέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, υποστηρίζουν πολλοί, ως λύση ανάγκης αφού ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιάννης Μαγκριώτης αρνήθηκαν το χρίσµα. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως εστάλη από το κόµµα ως «πρόβατο επί σφαγήν». Ο ίδιος τα αρνείται όλα από την πρώτη στιγµή που ξεκίνησε η προεκλογική του εκστρατεία. «Δεν ήρθα εδώ ούτε από φιλότιµο, ούτε για να χάσω» επαναλαµβάνει όποτε τίθεται το ζήτηµα.
20101023_TANEA2Αντίπαλός του είναι ο «Μακεδόνας της καρδιάς µας», κατά κόσµον Πανίκας Ψωµιάδης. Το µεγαλύτερο παράπονο που ακούει στον δρόµο είναι πως άργησε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Το βασικότερο πρόβληµα κατά την άποψή του είναι πως οι πολίτες αγνοούν τον θεσµό της περιφέρειας, δεν γνωρίζουν το παραµικρό για τις αρµοδιότητες του αιρετού περιφερειάρχη και τη δυναµική του «Καλλικράτη»
Στο επιτελείο του δηλώνουν ικανοποιηµένοι από τη στήριξη τόσο από την Ιπποκράτους όσο και από την πλειονότητα των βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος που εκλέγονται στην περιοχή. Η γκρίνια όµως στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ στη Νύµφη του Θερµαϊκού συνεχίστηκε µε την επιλογή του πρώην υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.
Οσο για την κόντρα Παπανδρεϊκών - Βενιζελικών που πριν από δύο περίπου χρόνια δίχασε στελέχη αλλά και απλούς ψηφοφόρους του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη πολύ περισσότερο από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας φαίνεται να έχει καταλαγιάσει. Ο Μπόλαρης τάχθηκε εξ αρχής και ανοιχτά στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκοµµατική διαµάχη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όµως ήταν από τους πρώτους που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, σε µια παλιά βιοτεχνία στη συµβολή των οδών Συγγρού και Βαλαωρίτου, στο νέο χοτ σποτ της συµπρωτεύουσας για τη νεολαία. Εκεί το επιτελείο του περνά όλη την ηµέρα. Από τις 08.00 το πρωί µέχρι και τη 01.00 τη νύχτα. Οι πιτσιρικάδες εθελοντές είναι βέβαιοι πως σύντοµα θα έρθει το βράδυ που θα κοιµούνται κιόλας εκεί.

Η επαφή µε τους γαλάζιους
Οι συνεργάτες του Μάρκου Μπόλαρη θεωρούν ότι ένα από τα µεγάλα πλεονεκτήµατα του είναι ότι έχει απήχηση στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., ακόµη και σε γαλάζια στελέχη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι εκλέγεται συνεχώς από το 2004, που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές, «στας Σέρρας» – όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον τόπο καταγωγής του - , την κοιτίδα του καραµανλισµού. Η Αγγέλα Μπάρµπα, υποψήφια στις Σέρρες, προέρχεται από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, κατεβαίνει όµως µε τον συνδυασµό του Μπόλαρη. Στο κέντρο διασκέδασης «Αρχόντισσα» στο 10ο χλµ. Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, όπου ο Μπόλαρης βρέθηκε σε γλέντι Κρητικών µια υποψήφια µε το συνδυασµό του Ψωµιάδη τον πλησίασε. «Ηθελα να σε πάρω τηλέφωνο όταν φτιάχνονταν τα ψηφοδέλτια, αλλά δίστασα» θα του πει. Λίγο πριν είχε συναντήσει τον οδηγό της ΒΜW του Πανίκα, ο οποίος όσο περίµενε τον νυν νοµάρχη να βγει του έπιασε κουβέντα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Οταν µιλά δηµοσίως ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ προσεκτικός. Δεν αναφέρει ποτέ το όνοµα «Ψωµιάδης». Οι επικοινωνιολόγοι του πρότειναν να είναι επιθετικός προκειµένου να αποδοµήσει τον αντίπαλο. Αυτός όµως αρνήθηκε.
Οπως επισηµαίνει «προσπαθώ να παρουσιάσω µια διαφορετική πρόταση στον κόσµο. Εκπέµπω σε ένα άλλο µήκος κύµατος». Νιώθει πως υπάρχει «ένα οριζόντιο κύµα σε όλα τα κόµµατα, µια αίσθηση ντροπής για τον νυν νοµάρχη. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που φρονούν πως δεν µπορεί να είναι αυτή η έκφραση του τόπου µας». Στον δεύτερο όροφο της παλιάς βιοτεχνίας όπου στεγάζεται το στρατηγείο του συνδυασµού του, σε µια άδεια αίθουσα όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο και µερικές καρέκλες, φυλάει έναν παλιό καφέ δερµάτινο χαρτοφύλακα.
Εχει µέσα στοιχεία κατά του Ψωµιάδη και έφτασε στα χέρια του µέσα από τη Νοµαρχία. Συνειδητά όµως, λέει, δεν τα χρησιµοποιεί ως προεκλογικά όπλα.
Οταν έχει την ευκαιρία να µιλήσει από βήµατος προσπαθεί ενώπιον κάθε είδους ακροατηρίου να εστιάσει στα µεγάλα πλεονεκτήµατα της αυτοδιοικητικής µεταρρύθµισης για την Κεντρική Μακεδονία. Εκεί άλλωστε υποστηρίζει πως δεν είναι µείζον ζήτηµα το Μνηµόνιο αλλά η µεταφορά ουσιαστικών εξουσιών και πόρων από το κεντρικό κράτος της Αθήνας στην Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, οι αγροτοσυνεταιριστές που τον περίµεναν στο Κέντρο Πολιτισµού της Σίνδου, οι γυναίκες µε τις οποίες συνοµίλησε στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, οι αθλητές που συνάντησε στο ξενοδοχείο «Ιmperial», οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που τον υποδέχθηκαν σε εκδήλωση στην Τράπεζα Πειραιώς της οδού Κατούνη στη Θεσσαλονίκη, όσοι επισκέφθηκαν τα εκλογικά του κέντρα σε Βέροια και Κατερίνη αλλά και οι πολίτες στον δρόµο είχαν µία και µοναδική ερώτηση: «Λεφτά υπάρχουν;».
Ο Μπόλαρης προσπαθεί να εξηγήσει σε όλους τους τόνους πως η  περιφέρεια θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συνοµιλεί απευθείας µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και να διεκδικεί χρηµατοδότηση από τα κονδύλια της Ε.Ε. Η εκδήλωση άλλωστε που ίδιος περιµένει µε µεγάλο ενθουσιασµό είναι η επίσκεψη της «ιέρειας των Περιφερειών», της προέδρου της Επιτροπής, Μερσέντες Μπρέσο.

20101023_TANEA3
Πεντοζάλης
Η τυχαία συνάντηση µε τον Ψωµιάδη στην είσοδο του κέντρου «Αρχόντισσα», όπου γινόταν το κρητικό γλέντι, δεν χάλασε τη διάθεσή του. Αλλωστε, όπως προδίδει και η ελαφρά κρητική του προφορά, έχει χανιώτικες ρίζες.
Στη συνάντησή του µε τις κυρίες της συµπρωτεύουσας, εκδήλωση που φάνηκε να απολαµβάνει ιδιαίτερα και κατά την οποία δεν υπήρξε φειδωλός στα κοµπλιµέντα του προς τα «κορίτσια», όπως τις αποκαλούσε, έκλεισε την οµιλία του αποκαλύπτοντας ένα µυστικό του: «Στας Σέρρας δεν κάνω ποτέ µεγάλη προεκλογική συγκέντρωση αλλά µια συνάντηση µε γυναίκες. Γιατί οι εκλογές κερδίζονται από τις γυναίκες που αντιλαµβάνονται τη σοβαρότητα των προβληµάτων. Οι άνδρες είµαστε για τα µεγάλα λόγια στα καφενεία». Το ringtone και οι «ψυχούλες»
Το πρόγραµµά του είναι σκληρό. Η Κεντρική Μακεδονία είναι µια από τις µεγαλύτερες περιφέρειες και την οργώνει σπιθαµή προς σπιθαµή. Μέσα στο αυτοκίνητο που τον µεταφέρει ακούγεται διαρκώς το τραγούδι των Τen Υears Αfter «Ι'd Love Τo Change Τhe World». Είναι ο ήχος κλήσης του smartphone του. Στο CD player παίζουν οι Χαΐνηδες. Ο Μπόλαρης µιλάει σε όλους πολύ ήρεµα και ακόµη και όταν καλείται να δώσει τηλεφωνικές συνεντεύξεις, όπου τα πολιτικά ήθη επιβάλλουν να ανεβάσει τους τόνους, διατηρεί την ευγένειά του.
Στις βραδινές του µετακινήσεις ξεκλέβει λίγο χρόνο για να µιλήσει µε την οικογένειά του. Εχει έξι παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα σπουδάζουν στο πανεπιστήµιο. Μιλά µε όλα στο τηλέφωνο και τα προσφωνεί «ψυχούλα µου». Από το περασµένο Σάββατο περιµένει πώς και πώς την αργία της 28ης Οκτωβρίου για να µαζευτεί όλη η οικογένεια.

20101023_TANEA5Με τον Ανθιµο
Καθυστέρησε δέκα λεπτά να φτάσει στον Αγιο Δηµήτριο τη Δευτέρα. Οι δρόµοι άλλωστε είχαν κλείσει για τη µεταφορά της τεράστιας εικόνας από ένα στρατιωτικό τζιπ.
Ο Μητροπολίτης Ανθιµος όµως του έδωσε την ευκαιρία να προσκυνήσει πρώτος.


20101023_TANEA6Για ποτάκι
Την Κυριακή το βράδυ συναντήθηκε µε νεολαίους που του πρότειναν τρόπους για να προσεγγίσει τη νέα γενιά. Η οµόφωνη απόφαση του µίνι συµβουλίου ήταν:
Facebook και ο Μπόλαρης τους απάντησε «Εγινε! Πάµε να πιούµε τώρα».



Καφέ «Ο υποψήφιος»
20101023_TANEA7
Τα εκλογικά κέντρα του σε Βέροια και Κατερίνη στεγάζονται σε καφετέριες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Ο λόγος είναι απλός: τα καφέ κλείνουν το ένα µετά το άλλο λόγω κρίσης και καπνοαπαγόρευσης και οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να τα ενοικιάσουν στους υποψηφίους σε χαµηλές τιµές. Συνεχίζουν βέβαια να σερβίρουν καφεδάκι σε όποιον επιθυµεί να δηλώσει τη στήριξή του στον συνδυασµό.
 
Βιογραφικό - αφίσα
20101023_TANEA8Με το που µπαίνει κάποιος στο εκλογικό κέντρο του Μάρκου Μπόλαρη στην οδό Μητροπόλεως, βλέπει δεξιά του έναν χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αριστερά, µια αφίσα µε το βιογραφικό του. Ενώ ένας εθελοντής πιτσιρικάς του δείχνει τον χάρτη και συζητούν για τους αγροτικούς δρόµους σε Γιαννιτσά και Εδεσσα, ένα νεαρό ζευγάρι µπαίνει στον χώρο. «Θέλαµε πολύ να σας γνωρίσουµε από κοντά», του λέει ο άνδρας.

Με τα κορίτσια
20101023_TANEA9Οι Θεσσαλονικιές κάθε ηλικίας έβαλαν τα καλά τους και περίµεναν από νωρίς το απόγευµα τον Μάρκο Μπόλαρη στη ΔΕΘ. Μόλις έφτασε, αφού φίλησε όσες περίµεναν στην είσοδο, τους έδωσε το σύνθηµα για να ανέβουν πάνω. Εξω από την αίθουσα νεαρές κοπέλες µοίραζαν πράσινα βραχιολάκια που έγραφαν «Μάρκος Μπόλαρης. Κ. Μακεδονία. Μέτωπο Ανάπτυξης». Τα περισσότερα από τα κορίτσια του Μπόλαρη δεν τα έβγαλαν από τον καρπό τους µέχρι το πέρας της εκδήλωσης.

Σε παρελάσεις, χορούς, δοξολογίες...
20101023_TANEA10Ο Μάρκος Μπόλαρης σε κάθε περίσταση προσπαθεί εν συντοµία να παρουσιάσει τα σχέδιά του και να µιλήσει ως τέκνο του ορθού λόγου – πράγµα διόλου εύκολο µε αντίπαλο τον Ψωµιάδη. Δεν καταφεύγει σε εθνικιστικές κορόνες και δηλώνει διαρκώς πως οι Ελληνες υπήρξαν πάντα ανοιχτοί και δεν έχουν κανένα λόγο να είναι φοβικοί απέναντι στα Σκόπια.
Παρ΄ όλα αυτά δεν αποφεύγει το φολκλόρ που επιβάλλει το τελετουργικό της προεκλογικής περιόδου στην επαρχία. Θα παρευρεθεί στην παρέλαση για τα 98 χρόνια της απελευθέρωσης της Βέροιας από τον ελληνικό στρατό. Θα λάβει εντολή από τους Κρητικούς της συµπρωτεύουσας να δώσει το «παρών» σε κέντρο µπουζοκοδεξιώσεων για τον χορό τους. Θα παραστεί στη µεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσης από το Επισκοπείο στον ναό του Αγίου Δηµητρίου, εκδήλωση που σηµατοδοτεί την έναρξη των εορτασµών των 45ων Δηµήτριων για τον Μητροπολίτη Ανθιµο.
20101023_TANEA11Σε όλα όµως είναι άνετος. Στη Βέροια γνωρίζει όλους τους δρόµους και χαµογελά στα πιτσιρίκια µε τις πλαστικές σηµαίες που τραγουδούν το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» που ακούγεται από τα µεγάφωνα. Στο κρητικό γλέντι χτυπάει παλαµάκια µε µεγάλη ευχαρίστηση ακούγοντας τη λύρα που του θυµίζει την κρητική του καταγωγή. Στον Αγιο Δηµήτριο τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Ανθιµος θα αναφέρει πρώτα το όνοµά του πριν παρουσιάσει όλους τους υπόλοιπους επισήµους στο ποίµνιο.




Στον δρόµο
20101023_TANEA12Πολλοί είναι αυτοί που πλησιάζουν τον Μάρκο Μπόλαρη στον δρόµο για µια χειραψία και την ευχή να έχει καλή επιτυχία Αβρότητες
Οι κυρίες που τίµησαν µε την παρουσία τους τον Μάρκο Μπόλαρη στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ, είχαν λάβει θέσεις από πολύ νωρίς. Πριν καν ο οµιλητής φτάσει στον χώρο Στη Βέροια
Στην πλατεία του Ρολογιού στη Βέροια, όπου βρίσκεται και το ανάθηµα στη µνήµη των πεσόντων, έχουν τοποθετηθεί στις δύο πλευρές του τρία G3 και πάνω τους ένα κράνος που καίει µέσα του λιβάνι. Στο πλακόστρωτο της πλατείας µπροστά από τους επισήµους υπάρχουν ταµπελάκια: «Δήµαρχος», «Βουλευτές», «Στρατηγοί», «Ανάπηροι Πολέµου», «Μητροπολίτης», «Οικογένειες Αξιωµατικών» κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου