Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ - «Αναπτυξιακή πορεία για ασφαλέστερο μέλλον»

karfitsa_logo_small
0000_22selection_800xΧωρίς να κρύβει την πολιτική του τοποθέτηση, σε αντίθεση με άλλους, όπως λέει και ο ίδιος, που αρέσκονται σε πολλαπλές μεταμφιέσεις, ο Μάρκος Μπόλαρης διεκδικεί τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως λέει στην «Κ» απάντησε θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη στην τιμητική πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο της περιφέρειας αφού σε αυτό τον τόπο μεγαλώνει έξι παιδιά. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, που τον φέρνουν πίσω από τον Π. Ψωμιάδη, ο κ. Μπόλαρης τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν για να ανατρέπονται.


Κύριε Μπόλαρη, πως πήρατε την απόφαση να μπείτε μπροστά σ' αυτές τις εκλογές, στην πρόκληση του Καλλικράτη; Τι σας είπε ο πρόεδρος; Τι ήταν αυτό που σας επηρέασε αποφασιστικά;
Η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν μια μεγάλη πρόκληση, αφού αφορά έναν θεσμό που για πρώτη φόρα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της περιφέρειας να σχεδιάσουν μόνοι τους το μέλλον του τόπου τους. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος της περιφέρειας και σ' αυτόν τον τόπο μεγαλώνω έξι παιδιά. Επί ένα σχεδόν χρόνο, ως υφυπουργός Οικονομίας, πήρα μέρος στο σχεδιασμό της αποκέντρωσης των διαδικασιών ανάπτυξης, το διάστημα που προετοιμάζονταν ο νόμος για την νέα αιρετή περιφέρεια. Έτσι, όταν ρωτήθηκα αν θέλω να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θεώρησα πως είναι πολύ τιμητική πρόταση και είπα το «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Κεντρική Μακεδονία; Πείτε μας 3 βασικούς άξονες; Η δική μας πρόταση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει την προσπάθεια της στο τρίπτυχο Καινοτομία - Ποιότητα - Πράσινη Ανάπτυξη με μια διοίκηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, θέλουμε να γίνει Η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να κατακτήσει την θέση που της αξίζει στην Ευρώπη των περιφερειών n Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να κατακτήσει την θέση που της αξίζει στην Ευρώπη των περιφερειών.

Πιστεύετε ότι το κομματικό χρίσμα και μάλιστα από το κυβερνών κόμμα σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, σας βοηθά στην εκλογική αυτή μάχη;
Δεν έκρυψα, σε αντίθεση με άλλους που αρέσκονται σε πολλαπλές μεταμφιέσεις, την πολιτική μου τοποθέτηση. Για μένα το ουσιαστικό είναι n πρόκληση της ισχυρής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πιστεύω πως μπορούν να την υλοποιήσουν αυτοί που εμπιστεύονται τις τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και όχι αυτοί που μεμψιμοιρούν. Ανήκω στην παράταξη που προχώρησε μέσα σε λίγους μήνες στο να γίνει πράξη το όραμα για αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έξω από τηνδιεκπεραιωτική λογική της νομαρχίας. Ανήκω σ' αυτούς που πρωτοστατούν για να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Περιφέρεια κι αυτό προσπάθησα ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με έδρα τη θεσσαλονίκη.

Φοβάστε την αρνητική ψήφο των πολιτών λόγω μνημονίου;
Στο μνημόνιο, δηλαδή στο χείλος της χρεοκοπίας, φτάσαμε αφού είχαμε εξαντλήσει 3 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Εξαιτίας δηλαδή μιας αναποτελεσματικής και χωρίς στόχους αναπτυξιακής πολιτικής. Ο τόπος έχει δεκαετίες χαμένων ευκαιριών και μέσα σε λίγους μήνες κατορθώσαμε, με συνετή και χωρίς λαϊκισμούς πολιτική, αυτό που διεθνώς αναγνωρίζεται ως επίτευγμα: την αποφυγή της χρεοκοπίας και την προώθηση σημαντικών αλλαγών σε ζητήματα που καθήλωσαν τη χώρα μας σε αναπτυξιακή υστέρηση. Τα μέτρα του Μνημονίου ήταν απαραίτητα σαν πρώτο βήμα για να αποφύγουμε την κατάρρευση.

 Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον κ. Ψωμιάδη σταθερά στην πρώτη θέση. Πιστεύετε ότι έχετε τα περιθώρια να αλλάξετε το κλίμα υπέρ σας; Οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι συστρατεύονται στον αγώνα μας για να αφήσουμε πισω τις παθογένειες, την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα του παρελθόντος. Είναι μαζί μας για να πορευθούμε σε ένα νέο πρότυπο σχεδιασμό, με διάφανη άσκηση πολιτικής, με αναπτυξιακή προοπτική. Οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν για να ανατρέπονται και n συνεχής δυναμική που δημιουργείται από τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, φέρνει την αλλαγή. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι άλλο n αναγνωρισιμότητα μέσα από κακόγουστα show και παραστάσεις και άλλο n συγκροτημένη πρόταση ανάπτυξης για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Κατανοούν τη διαφορά το να είσαι ευχάριστος και διασκεδαστικός, από το να είσαι χρήσιμος για τον τόπο.

Η πλευρά Ψωμιάδη σας μέμφεται ότι δεν ήρθατε για να μείνετε στην αυτοδιοίκηση και ότι μετά τις εκλογές θα επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τι απαντάτε; Είμαι πάντα εδώ στη Μακεδονία. Εδώ γεννήθηκα, εδώ σπούδασα, εδώ επέλεξα να ζήσω και να δημιουργήσω πολυμελή οικογένεια, θυμίζω στο κ. Ψωμιάδη ότι εγώ για να είμαι υποψήφιος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άφησα τη θέση του υφυπουργού. Γιατί για μένα δεν προέχει n ασφάλεια μιας καρέκλας, αλλά n δυνατότητα να προσφέρω ουσιαστικά στον τόπο μου.

Ποια είναι n θέση σας για το θέμα των Σκοπίων; Πρέπει ή όχι να εκχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια; Σας καλύπτει n εθνική κόκκινη γραμμή που χάραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο καιροσκοπικής τακτικής και πεδίο φθηνού λαϊκισμού. Η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα βρει λύση μέσα από την κοινή εθνική γραμμή, που αποφάσισαν τα ελληνικά κόμματα. To ζητούμενο σήμερα, όπως έχει προσδιορισθεί μέσα από την εθνική γραμμή, είναι να βρεθεί μια ονομασία που να ακυρώνει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού». Δεν δεχόμαστε κηρύγματα αλυτρωτισμού εκ μέρους των γειτόνων μας που προσπαθούν να συγκαλύψουν εθνικές ανασφάλειες. Δεν υπάρχει Μακεδόνικο έθνος, ούτε Μακεδονική γλώσσα όπως ισχυρίζονται οι γείτονες μας. Τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει n επιστημονική έρευνα. Η λύση στην ονομασία θα προκύψει με βάση την αλήθεια και θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή. Αν δεν συμφωνήσουμε εμείς δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Σε 50 λέξεις: ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας; Γιατί να ψηφίσουν εσάς για Περιφερειάρχη;
Επιλέγουμε αυτόν που είναι καλύτερος να διαχειριστεί τις τύχες, της ισχυρής αιρετής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Γυρνάμε την πλάτη στη λογική των κολλητών και κουμπάρων. Με την «Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης» προχωράμε σε μια αναπτυξιακή πορεία, για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τον τόπο, για μια Μακεδονία ισχυρή. «Πρόκληση n ισχυρή περιφερειακή αυτοδιοίκηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου