Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Αιώνιοι φοιτητές τέλος από το Σεπτέμβριο


Ημερομηνία: 05/07/2011

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές βάζει το τελικό σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ειδικός γραμματέας εκπαίδευσης του υπουργείου Βασίλης Παπάζογλου, αλλάζουν όλα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Οι νέοι φοιτητές θα μπορούν να φοιτήσουν από τέσσερα έως έξι χρόνια και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των σπουδών τους. Μετά για το κράτος δεν θα θεωρούνται φοιτητές. Ειδική ρύθμιση θα ισχύσει για όσους φοιτητές ή σπουδαστές αποδεδειγμένα εργάζονται. Σε αυτή την περίπτωση θα συγκαταλέγονται στο θεσμό του "φοιτητή μερικής φοίτησης". Επίσης όποιος δεν ανανεώσει την εγγραφή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα χάνει τη φοιτητική του ιδιότητα.

Για όσους φοιτούν ήδη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ οι νέες ρυθμίσεις δεν θα είναι το ίδιο αυστηρές, καθώς κάθε ίδρυμα έχει το δικαίωμα να εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στόχος είναι να γίνει η εκκαθάριση στα μητρώα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο τελικός αριθμός των ενεργών φοιτητών σε κάθε ίδρυμα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς η χρηματοδότησή του είναι πλέον συνδεδεμένη και με τον αριθμό των φοιτούντων. 

Αξιολόγηση
Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι συνδεδεμένη σύμφωνα με το σχέδιο νόμου όχι μόνο με τον αριθμό των φοιτητών αλλά και με την αξιολόγηση του κάθε ιδρύματος. "Σε καμία περίπτωση δεν καταργούνται το δημόσιο πανεπιστήμιο και η δημόσια χρηματοδότηση" επισημαίνει ο κ. Παπάζογλου, ωστόσο σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου η ανεξάρτητη αρχή που θεσπίζεται θα... μεσολαβεί μεταξύ των ιδρυμάτων και του υπουργείου και θα εισηγείται επιπλέον ποσό χρηματοδότησης με βάση τους δείκτες ποιότητας και των επιτευγμάτων του. Με κάποιο τρόπο δηλαδή το κάθε ίδρυμα θα κερδίζει... bonus εάν έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. «Με τον τρόπο αυτό καταργείται η ανεξάρτητη διαχειριστική αρχή, που ήταν αρμόδια για την εξωτερική αξιολόγηση των πανεπιστημίων».
«Η εσωτερική αξιολόγηση στο ΑΠΘ έχει προχωρήσει μόνο σε 10 από τις 39 σχολές και αυτό διότι από το υπουργείο δεν καλύπτονταν οι δαπάνες των αξιολογητών» εξηγεί από την πλευρά της η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Προσωπικού του ΑΠΘ Δ. Λάλιου.

Η αξιολόγηση των καθηγητών
Δεν είναι μόνο το ζήτημα της χρηματοδότησης από έναν ουσιαστικά ιδιωτικό φορέα που δημιουργείται (την ανεξάρτητη αρχή) που έχει εξοργίσει τους πανεπιστημιακούς. Ένα ακόμη θέμα που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ πρυτάνεων και υπουργείου είναι αυτό της αξιολόγησης των καθηγητών, η οποία θα γίνεται πλέον σε όλες τις βαθμίδες ανά πενταετία. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνεται από το ίδιο το ίδρυμα. Αντίθετα, η αξιολόγηση του ερευνητικού έργου θα γίνεται από επιστήμονες του εξωτερικού.
Διδακτορικά από τα ΤΕΙ
Τη δυνατότητα να δίνουν τα ΤΕΙ και διδακτορικό δίπλωμα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου, για το οποίο ενημερώθηκαν προφορικά χθες οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση των προέδρων των ΤΕΙ είναι ηπιότερη από αυτή των πρυτάνεων, ωστόσο τηρούν επιφυλακτική στάση, καθώς πρέπει να εξετάσουν αναλυτικά το τελικό σχέδιο νόμου.

Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν θετικά ορισμένες από τις αλλαγές που περιέχονται στο σχέδιο νόμου και προβλέπουν ότι "τα τεχνολογικά ιδρύματα θα είναι αρμόδια και υπεύθυνα να οργανώνουν προγράμματα σπουδών και έρευνας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό κύκλο, ενώ τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ θα μπορούν να επιβλέπουν και τις διδακτορικές διατριβές των πτυχιούχων".

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα εξετάσουν το τελικό σχέδιο νόμου και θα συναντηθούν ξανά στην Αθήνα με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης.

Σε θέση μάχης οι πρυτάνεις
Με σκληρή γλώσσα απαντούν στο υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις όλης της χώρας, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές, προκειμένου να ενημερώσουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας για τους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο νόμου, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιουλίου.

Η σύνοδος των πρυτάνεων καλεί την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη δοθεί χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράλληλα συστήθηκε ήδη συντονιστικό όργανο, το οποίο αποτελείται από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωαννίνων, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους πρυτάνεις των τριών αρχαιότερων ανώτατων ιδρυμάτων, του Αριστοτέλειου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου (φωτ.) σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στον πανεπιστημιακό κόσμο της χώρας:
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, «οι προτάσεις του υπουργείου καταργούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και στερούνται στρατηγικής για την εκπαίδευση. Η θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής και η εισαγωγή προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ακυρώνει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, με ταυτόχρονη επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας σε μια οικονομικά δύσκολη εποχή".

http://www.makthes.gr/news/reportage/76631/


Καλό είναι να δούμε και το στοιχείο αυτό, από παλιότερη μέν αλλά πάντα επίκαιρη ανάρτηση:

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009


Απίστευτο και όμως Ελληνικό. Οι αιώνιοι φοιτητές περισσότεροι από τους κανονικούς!

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας που ανακοινώθηκαν χθες , οι αιώνιοι φοιτητές έχουν ξεπεράσει τους ενεργούς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Υπολογίζεται ότι οι αιώνιοι φοιτητές ξεπερνούν τις 300.000.
Ελάχιστα Ιδρύματα έχουν προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα των μητρώων τους...
http://no-comments-blog.blogspot.com/2009/12/blog-post_2552.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου