Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Στο σκαμνί ξανά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται εκ νέου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η αποκάλυψη της «Θ» την περασμένη Δευτέρα για τα δύο έργα-μαϊμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, συνολικής αξίας 839.000 ευρώ, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας, η οποία διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Στο μεταξύ για αύριο Τρίτη έχει οριστεί η εκδίκαση στο πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης της γνωστής υπόθεσης αναφορικά με τη χαριστική μείωση των προστίμων από το νομάρχη για περιστατικό νοθείας καυσίμων, για την οποία ο κ. Ψωμιάδης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράβαση καθήκοντος.

Θα επιδιώξει αναβολή;
Ερωτηματικό παραμένει η τακτική την οποία θα επιλέξει να ακολουθήσει αύριο η πλευρά του κ. Ψωμιάδη.
Η υπόθεση έχει αριθμό 13 στο πινάκιο, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται και να μην προλάβει να εκδικαστεί. Εκτός αυτού και ο ίδιος ο νομάρχης πιθανόν να επιδιώξει αναβολή, ώστε να αποφύγει περαιτέρω μπλεξίματα ενόψει των εκλογών. Άλλωστε κατόπιν δικού του αιτήματος είχε αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία είχε οριστεί για τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση επικύρωσης της πρωτόδικης ποινής, κώλυμα εκλογιμότητας δεν θα υπάρξει, αφού με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο πρέπει η υπόθεση να τελεσιδικήσει έως τον Άρειο Πάγο. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη επίπτωση για τον κ. Ψωμιάδη θα είναι η ενδεχόμενη έκπτωση από το αξίωμα του νομάρχη, γεγονός που δεν θα επηρεάσει σε τίποτε ούτε την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια ούτε και την ανάληψη των καθηκόντων του ως περιφερειάρχη, εάν εκλεγεί. Εκλογικό κώλυμα θα υπήρχε, εάν ίσχυε από τώρα ο νόμος "Καλλικράτη", ο οποίος όμως τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση εκδικάστηκε πρωτοδίκως στις 13 Φεβρουαρίου 2009, όταν το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον κ. Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή για παράβαση καθήκοντος, διότι μείωσε υπερβολικά το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, ο οποίος συνελήφθη για νοθεία. Ο εν λόγω επιχειρηματίας αποχρωμάτιζε το πετρέλαιο θέρμανσης και το πουλούσε πιο ακριβά, ως πετρέλαιο κίνησης, γι’ αυτό και η διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας τού επέβαλε το πρόστιμο των 89.000 ευρώ για πέντε κατά συρροή παραβάσεις. Όμως ο κ. Ψωμιάδης μείωσε το πρόστιμο από τις 89.000 στις 5.000 ευρώ(!) παρά τις έγγραφες αντιρρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου