Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το φάσμα του λαϊκισμού

  Toυ Λουκα Tσουκαλη*

....Σε αυτήν την ενδιάμεση φάση, που ζούμε σήμερα, σε μια ιδεολογική ασάφεια και με τις κοινωνικές συγκρούσεις να εντείνονται με κύριο ζητούμενο το μοίρασμα μιας πίτας που συρρικνώνεται, δεν υπάρχουν ακόμη ούτε ξεκάθαρες ούτε και ευρύτερα αποδεκτές απαντήσεις.
Ο μεγάλος κίνδυνος σε μια τέτοια εποχή είναι η διόγκωση του λαϊκισμού στον οποίο τείνουν να προσφύγουν δημαγωγοί και πολιτικάντηδες με στόχο να χαϊδέψουν αυτιά, να αναζητήσουν αποδιοπομπαίους τράγους (άλλο πράγμα ο δίκαιος επιμερισμός ευθυνών που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε), καθώς και εύκολες, όσο και ανώδυνες, λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Το βλέπουμε ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - και πιθανόν δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε.
Στη δική μας χώρα έχουμε μεγάλη και συσσωρευμένη γνώση ως προς την τέχνη του λαϊκισμού. Την ασκεί από παλιά μετ’ ευτελείας ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας κόσμου. Αυτός ο λαϊκισμός διάβρωσε τα θεμέλια του μεταπολιτευτικού συστήματος. Καιρός να το παραδεχτούμε ότι η πιο ουσιαστική δημοκρατία που έζησε αυτή η χώρα, από το 1974 και πέρα, στηρίχτηκε σε σημαντικό βαθμό σε έναν πλειστηριασμό παροχών και σε δανεικά. Οδυνηρή η διαπίστωση, αλλά δεν έχει πλέον νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Μας μάθανε, άλλωστε, και οι απέξω. Και τώρα που έφτασε ο λογαριασμός, με ένα κράτος διαλυμένο και μια κοινωνία σε κατάσταση σοκ, πολλοί συνεχίζουν να λαϊκίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ή και ευθύνης. Ανοίξτε τις τηλεοράσεις σας και τα ραδιόφωνα και θα τους χαρείτε σε όλο το ξεδιάντροπο μεγαλείο τους. Προσφέρουν εύκολες λύσεις για τα πάντα, καταδικάζουν τους πολιτικούς αντιπάλους ως ανίκανους ή μειοδότες, και δίνουν συγχωροχάρτι στην πελατεία - εξ ορισμού, δεν φταίει ποτέ ο λαός, μας λένε. Αν υπερισχύσουν αυτοί και οι απόψεις τους, τα σημερινά δεινά δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που έρχονται.

* Ο κ. Λ. Τσούκαλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το πλήρες ἀρθρο εδώ: 
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_10/10/2010_418230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου