Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Στόχος εθνικής σημασίας η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

Μια στέρεα πολιτική απόφαση …«Είναι η επιλογή μου να διεκδικήσω την περιφέρεια». «Το διακύβευμα είναι η στήριξη μιας ριζικής τομής στην αυτοδιοίκηση». Ενας αιχμηρός υπαινιγμός: «Εγώ θέλω να κάνω έργο και όχι να παίξω σε έργο» Ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη «στέρεα πολιτική απόφαση να υπηρετήσει τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση». Αυτές τις ημέρες δίνει τριπλή μάχη: Να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, να συγκροτήσει όσο πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό ψηφοδέλτιο είναι δυνατόν και να απαντήσει πειστικά σε όσους υποστηρίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν έχοντας στο μυαλό τους το Μνημόνιο και όχι τον «Καλλικράτη».

- Τι απαντάτε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά σας παραμένει ευάλωτη, αφού ήρθε εσπευσμένα, ύστερα από αρνήσεις άλλων υπουργών να διεκδικήσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
- Η επιλογή μου να διεκδικήσω την περιφέρεια ήταν στέρεα πολιτική απόφαση, γιατί πιστεύω στους ανθρώπους του τόπου μας, γιατί δεν προέχει για μένα η σιγουριά μιας υπουργικής καρέκλας και, κυρίως, είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι θα νικήσουμε. Ξέρω τους ανθρώπους αυτού του τόπου και εμπιστεύομαι την κρίση τους και εκτιμώ πως τελικά θα διαλέξουν αυτόν που εργάζεται και έχει να παρουσιάσει έργο ουσίας. Η νέα πρόκληση είναι συνέχεια του έργου που πραγματοποίησα ως υφυπουργός Οικονομίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και για αυτό επιλέχθηκα. Εξάλλου δεν είμαι καινούριος στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Εχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η ερχομένη αναμέτρηση;
- Το διακύβευμα είναι η στήριξη μιας ριζικής τομής στην αυτοδιοίκηση που θα επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των καιρών. Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι στόχος εθνικής σημασίας που αποβλέπει να αλλάξει ριζικά τη λειτουργία του κεντρικού κράτους και ταυτόχρονα να απελευθερώσει ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να λειτουργήσει αποτελεσματικά απαιτεί αλλαγή επιπέδου σχεδιασμού και στρατηγικής. Καλούμαστε στις επικείμενες εκλογές να επιλέξουμε προτάσεις, με όραμα και σχέδιο. Να αποδεσμευθούμε από διαχειριστικές πρακτικές που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και αδιαφανείς. Οι επιλογές μας δεσμεύουν το μέλλον του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας.

- Η μεταρρύθμιση που εισάγει ο «Καλλικράτης», σύμφωνα με πολλούς, θα δοκιμαστεί από τη βάσανο της έλλειψης πόρων. Κινδυνεύει η ανασυγκρότηση της διοίκησης;
- Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι γνωστό, όπως γνωστό είναι και το οικονομικό πρόβλημα. Δεν κινδυνεύει όμως η ανασυγκρότηση που φέρνει ο «Καλλικράτης» από την έλλειψη πόρων, γιατί το δημοσιονομικό πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός υπερσυγκεντρωτικού, αναποτελεσματικού και -σε πολλές εκφάνσεις- διεφθαρμένου κράτους. Η μεταρρύθμιση δίνει άλλη δυναμική στη διοίκηση, στην αποτελεσματικότητα, στη διαφάνεια και βέβαια στη διαχείριση των πόρων. Αρα αποτελεί πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα το οποίο θα σκοντάψει στην έλλειψη χρημάτων. Οταν υπάρχει συνετή διαχείριση των κονδυλίων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, επαρκούν τα μέσα για μια επιτυχή λειτουργία.

- Υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας ή όλα πια εξαρτώνται από την τύχη της εφαρμογής του Μνημονίου;
- Ο νέος θεσμός της αιρετής περιφέρειας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε εμείς το μέλλον του τόπου μας. Αυτός λοιπόν ο καινούριος θεσμός δεν συνδιαλέγεται απλώς με την κυβέρνηση, είναι προνομιακός συνομιλητής, απευθείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακολουθώντας πολιτικές ανάπτυξης με αιχμές την ποιότητα και την εξωστρέφεια, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά δράσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Να στηρίξουμε τον αγρότη στη λογική του ποιοτικού προϊόντος. Να διασυνδέσουμε την αγροτική πολιτική με τη βιομηχανία, να τη δέσουμε με το πανεπιστήμιο και την έρευνα. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες στις συγκοινωνίες και στις εφοδιαστικές υποδομές και υπηρεσίες (logistics) που έχει ανάγκη το εμπόριο για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο τόπος. Με σεβασμό στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της ανάπτυξης, και της συμβατικής και της πράσινης. Αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο τόπος για τον τουρισμό. Κάνοντας πόλο αναφοράς όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και την Πιερία, όλη την όμορφη περιφέρεια.

- Τι προσδοκάτε από την προεκλογική περίοδο; Θα υπάρξουν ο χρόνος, το απαραίτητο κλίμα και η νηφαλιότητα για να συγκριθούν τα προγράμματα και οι προτάσεις;
- Εως τις 7 Νοέμβρη, οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν το ποιος θα είναι ικανότερος να διαχειριστεί τις τύχε, αυτής της ισχυρής αιρετής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Μια μικρή κυβέρνηση θα στηθεί στη Θεσσαλονίκη που θα αναλαμβάνει τα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος και θα απαντά και στα ζητήματα της υστέρησης, τα οποία οι προηγούμενοι δημιούργησαν στη χώρα και στην περιοχή με τις λογικές των κουμπάρων. Εγώ αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω στον πολίτη είναι: «Τιμώ την ψήφο του πολίτη» δεν σημαίνει ότι τον κανακεύω για να πάρω την έγκριση για το διάστημα της θητείας μου και να εξαφανιστώ ή να επιδοθώ σε ακροαματικές εμφανίσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα της περιφέρειας. «Τιμώ την ψήφο του πολίτη» είναι καθημερινή πρακτική που αποτυπώνεται στο «τιμώ τον ιδρώτα του πολίτη», κι ο ιδρώτας του πολίτη είναι το δημόσιο χρήμα. Εκεί κρινόμαστε αν σεβόμαστε τον λαό. Εκεί κρινόμαστε για το αν μπορούμε να πάμε μπροστά τον τόπο.

- Αν εκλεγείτε, ποιο πρόβλημα, ποια κακοδαιμονία θα αντιμετωπίσετε πρώτα;
- Το πρώτο θέμα στην αιρετή περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το στήσιμο της διοικητικής μηχανής με αξιοκρατία και διαφάνεια χωρίς αποκλεισμούς σε ημετέρους και σε αγνώστους, ώστε ως αιρετή διοίκηση και διοικητική μηχανή να ανταποκριθούμε στο μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.
- Είστε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και για την πολυαναμενόμενη άφιξη μεγάλων επενδύσεων και γιατί;
- Είμαι αισιόδοξος και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για την αύξηση των μεγάλων επενδύσεων έτσι όπως διαχειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση. Επισημαίνω όμως ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος για την άφιξη μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και το σχέδιο και η βούληση για την προσέλκυσή τους.

«Εγώ θέλω να κάνω έργο
και όχι να παίξω σε έργο»

- Η αναμέτρησή σας με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη τι χαρακτηριστικά έχει; Θεωρείται λίαν… επικοινωνιακός και… λαϊκός. Εσείς;
- Εγώ θέλω να κάνω έργο και όχι να παίξω σε έργο. Στις επικείμενες εκλογές θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας, το πρόγραμμά μας και όχι για το πόσο συχνά εμφανιζόμαστε σε εκπομπές και show. Εγώ ξέρω ότι όταν θέλεις να χτίσεις σπίτι, παίρνεις μάστορα, και όταν θέλεις να ακούσεις τραγούδι, παίρνεις τραγουδιστή. Αν πάρεις τραγουδιστή να σου χτίσει το σπίτι, τότε φαντάζεστε τα αποτελέσματα. Οι πολίτες θα κρίνουν το έργο που έχουμε ως παρακαταθήκη για την κοινωνία και τις θέσεις μας για την ανάπτυξη της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν θα κριθούμε ως δημόσιοι διασκεδαστές, αλλά ως πρόταση ανάπτυξης, για να στεριώσουμε έναν θεσμό που θα στηριχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πολιτισμικό, οικονομικό και επιστημονικό, σύγχρονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου