Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πανίκας κερνούσε Ψωμιάδης έτρωγε - στα "έργα-μαϊμού" προϋπολογισμού 839.000 ευρώ

Παρέμβαση της δικαιοσύνης
Άμεση ήταν η παρέμβαση της δικαιοσύνης μετά τη νέα αποκάλυψη της «Θ» για τα έργα-μαϊμού, προϋπολογισμού 839.000 ευρώ, τα οποία η διοίκηση της νομαρχίας εμφάνισε ως εκτελεσθέντα και φυσικά εξοφληθέντα, ωστόσο οι προϊστάμενοι των αρμοδίων υπηρεσιών διαβεβαιώνουν εγγράφως ότι δεν έγιναν ποτέ! Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά το δημοσίευμα της περασμένης Δευτέρας η εισαγγελία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας εκλήθησαν την περασμένη Πέμπτη και κατέθεσαν ως μάρτυρες τα υπηρεσιακά στελέχη της νομαρχίας, τα οποία διαβεβαιώνουν εγγράφως ότι τα περιγραφόμενα έργα δεν εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με δικαστική πηγή οι δύο προϊστάμενοι της ΔΥΠΕΒ επιβεβαίωσαν πλήρως το δημοσίευμα της «Θ». Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από σχετικές καταγγελίες του ευρωβουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη Μιχάλη Τρεμόπουλου ο νομάρχης με έγγραφο το οποίο απέστειλε προς τη ΔΥΠΕΒ ζητούσε γραπτή ενημέρωση εντός 24ώρου αναφορικά με την τύχη αυτών των έργων. Πράγματι την επομένη οι δύο προϊστάμενοι της διεύθυνσης συνέταξαν τα ενημερωτικά σημειώματα, τα οποία είναι καταπέλτης για τη διοίκηση της νομαρχίας αλλά και για τον ίδιο το νομάρχη, καθώς ο κ. Ψωμιάδης ήταν αυτός που είχε υπογράψει για τα δύο συγκεκριμένα έργα και είχε αναθέσει στον εαυτό του και την επίβλεψή τους!

Τα έργα-μαϊμού
Το πρώτο έργο αφορούσε «την ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αδειών κυκλοφορίας γεωργικών μηχανημάτων, αδειών εκτέλεσης έργων υδροληψίας και χρήσης υπογείου νερού για αγροτική, αγροτοβιομηχανική, αγροτουριστική χρήση, καθώς και των πτυχίων χειριστών γεωργικών μηχανημάτων που έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία», προϋπολογισμού 675.000 ευρώ. Η νομαρχία το «έσπασε» σε είκοσι επιμέρους συμβάσεις, για να το δώσει με απευθείας ανάθεση. Τις συμβάσεις με καθέναν από τους είκοσι υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, ορίζοντας μάλιστα επιβλέποντα του έργου τον εαυτό του. Το δεύτερο έργο αφορούσε «τη διάνοιξη και διαμόρφωση οδών, καθαρισμού και κατασκευής ρείθρων, οδοστρωσίας με αμμοχάλικο και άσφαλτο, καθαρισμού τεχνικών και σήμανση οδών», προϋπολογισμού 164.000 ευρώ, και ανατέθηκε σε συνολικά εννέα άτομα. Και αυτές τις συμβάσεις τις υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, ορίζοντας και σε αυτό το έργο επιβλέποντα τον εαυτό του.

Απειλεί με μηνύσεις
Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Θ» ο κ. Ψωμιάδης εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, χωρίς ωστόσο σε κάποια από αυτές να πει το παραμικρό για την ταμπακέρα. Ο νομάρχης αποφεύγει να δηλώσει ξεκάθαρα ποια είναι η τύχη αυτών των έργων, εάν και πότε υλοποιήθηκαν, πού βρίσκονται σήμερα τα παραδοτέα και επιπλέον γιατί, ενώ ο ίδιος ήταν ο επιβλέπων, ζητά από άλλους να μάθει για την τύχη τους. Αντ’ αυτού στρέφεται κατά του «εισαγγελέα», όπως τον αποκαλεί, κ. Τρεμόπουλου, τον οποίο κατηγορεί ότι «από την ασφαλή και προσοδοφόρα θέση του ευρωβουλευτή έχει αναλάβει τις επιθέσεις λάσπης εναντίον του συνδυασμού μας» και απειλεί ότι «τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μήνυση και αγωγή κατά του κ. Τρεμόπουλου και κατά παντός υπευθύνου για τη συγχρονισμένη και επαναλαμβανόμενη συκοφαντική επίθεση που δεχόμαστε και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο».

Αναμένοντας απαντήσεις για τα έργα-μαϊμού
Θορυβημένο είναι το «γαλάζιο» στρατόπεδο από τις δικαστικές περιπέτειες του Παναγιώτη Ψωμιάδη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μπαίνοντας στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου ο νομάρχης θα δεχτεί μέγα πλήγμα, αν δεν δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα «πού πήγαν τα 839.000 ευρώ;» των δύο έργων-μαϊμού. Ο ίδιος μέχρι στιγμής φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει την πεπατημένη και να συνεχίσει να αποδίδει τα πάντα σε πολιτικές σκοπιμότητες, όμως…
Ο κ. Ψωμιάδης δεν συμπαθεί τα τηλεοπτικά πάνελ. Ωστόσο ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις αποφάσισε να εμφανιστεί σήμερα το βράδυ στο «στρογγυλό τραπέζι» που οργανώνει για τη Θεσσαλονίκη το ιδιαίτερα φιλικό για τον ίδιο τηλεοπτικό κανάλι Alter (σ.σ. ελέω Γ. Αυτιά). Βέβαια σήμερα οικοδεσπότης θα είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, και όπως λέχθηκε, ο νομάρχης δεν ήταν εύκολο να αρνηθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση με τους ανθυποψηφίους του. Ωστόσο προσπάθησε να «θωρακιστεί» όσο το δυνατόν καλύτερα, για να αποφύγει μία πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση για τις υποθέσεις που αναδίδουν οσμή σκανδάλου.

Θα πιάσει παράθυρο
Μέχρι αργά χθες το βράδυ από το επιτελείο του Π. Ψωμιάδη δεν έγινε γνωστό αν θα μεταβεί στο στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού στην Αθήνα ή η συμμετοχή του θα είναι μέσα από τηλεοπτικό παράθυρο, που θα ανοίξει το Alter για χάρη του και μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νομάρχης φρόντισε να συμβεί το δεύτερο, για να παρεμβαίνει στη συζήτηση, όποτε εκείνος κρίνει σκόπιμο, και να έχει τη δυνατότητα «απόδρασης» ανά πάσα στιγμή, προφασιζόμενος άλλες υποχρεώσεις. Ουδείς επίσης γνωρίζει αν θα δεχτεί ερωτήσεις σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις για τα έργα της νομαρχίας που φαίνεται ότι χρυσοπληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε έγιναν, όπως και για τις άλλες υποθέσεις που διερευνά η δικαιοσύνη (σ.σ. μεταφορά μαθητών, «45άρια» κτλ.). Θέματα για τα οποία ακόμη και τοπικά στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι ο Π. Ψωμιάδης «δεν μπορεί να μην απαντά επί της ουσίας στα όσα του καταλογίζουν δημοσιεύματα και πολιτικοί αντίπαλοί του, διότι αυτό δείχνει ότι υπάρχει φωτιά και όχι μόνο καπνός, όπως ισχυρίζεται…». Σημειώνουν επίσης ότι πρέπει να παρουσιάσει επιτέλους δημοσίως συνολικό πρόγραμμα για την περιφέρεια που διεκδικεί και όχι να αναλώνεται σε λόγους, που υπερτονίζουν μόνο το φρόνημά του για τη Μακεδονία. «Έτσι κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ, που καταδικάζουν λαϊκίστικες τακτικές», σχολιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου