Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μάρκος Μπόλαρης: "Οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν κομπάρσο των πρωινάδικων"

Ημερομηνία: 10/10/2010 

http://www.makthes.gr/news/politics/elections2010/62877/

“Ξέρω να βγάζω τα κάστανα από τη φωτιά και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Άλλωστε το επέλεξα”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

Ο Μάρκος Μπόλαρης δεν ακολουθεί τη μόδα της εποχής. Δηλαδή δεν κρύβει την ταυτότητα του, ούτε δηλώνει ανεξάρτητος υποψήφιος. Δηλώνει υποψήφιος περιφερειάρχης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει κόντρα στον “εθνικό νομάρχη”.
Μάλιστα ο κ. Μπόλαρης εμφανίζεται κατά τι πιο αιχμηρός. Εκτιμά ότι οι πολίτες δεν θα γοητευτούν από τη δημοφιλία του Π. Ψωμιάδη, αλλά θα επιλέξουν πολιτικά. “Οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες για να πάμε στη λογική του τζίτζικα”, υποστηρίζει.

Αισθάνεστε λίγο αδικημένος από το γεγονός ότι καθυστέρησε η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας; Θα μπορούσατε να είχατε περισσότερο χρόνο...
Στη μεμψίμοιρη στάση που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ άργησε θυμίζω ότι η αιρετή περιφέρεια έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί πριν 25-30 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υλοποιώντας την υπόσχεση, έστησε αυτόν τον θεσμό μέσα σε οκτώ μήνες. Άρα συμπυκνώσαμε, κερδίσαμε, τα 30 χρόνια της αδράνειας ή της κουτοπονηριάς του κεντρικού κράτους και κερδίσαμε τον χρόνο μέσα σε οκτώ μήνες. Το ίδιο θα γίνει και με την υποψηφιότητα αυτή.

Αυτό είναι πολιτική προσέγγιση...
Καθαρά πολιτική.

Ο άνθρωπος Μπόλαρης τι λέει;
Ο άνθρωπος Μπόλαρης έχει θετική ενέργεια, δεν στρέφει τον προβολέα πίσω.

Όμως καλείστε να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά...
Θα τα βγάλουμε, και θα τα σερβίρουμε, και θα είναι και εύγεστα. Ξέρω να βγάζω τα κάστανα και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Άλλωστε το επέλεξα. Θέλω να θυμίσω κάτι. Δεν ζήτησα να δω τον πρωθυπουργό όταν το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι είμαι υποψήφιος. Δεν το ζήτησα γιατί ήθελα να είμαι καθαρός απέναντι στους πολίτες. Αν πήγαινα να δω τον πρωθυπουργό, το μήνυμα θα ήταν ότι ο Μπόλαρης κάτι παζαρεύει. Ότι δέχεται να είναι υποψήφιος, αλλά κάτι ζητάει, ότι έχει ανασφάλειες, ότι ξέρει πως θα χάσει. Εγώ δεν ήρθα για να χάσω. Γι’ αυτό, όταν μου λένε “έφαγες φιλότιμο και ήρθες να θυσιαστείς”, τους απαντώ ότι ήρθα έχοντας μια στερεή πολιτική ρεαλιστική απόφαση να δώσω αυτή την εκλογική μάχη. Και το κάνω με κέφι, με μεράκι και με χαμόγελο.

Οι αντίπαλοι σας χαρακτηρίζουν κυβερνητικό υποψήφιο και προφανώς θα σας χρεώσουν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης...
Είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης και έχω την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος δηλαδή που έχει εισηγηθεί και έχει θεσπίσει τον θεσμό της αιρετής περιφέρειας. Αυτοί που εστιάζουν στο μνημόνιο είναι αυτοί που θυμίζουν στον κόσμο γιατί φτάσαμε στη χρεοκοπία που μας οδήγησε στο μνημόνιο. Αυτοί που υποχρέωσαν τη χώρα στον δανεισμό και επιχειρούν να εστιάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο μνημόνιο εξαπατούν τον κόσμο.

Απέναντι στον Π. Ψωμιάδη με ποιον τρόπο θα επιχειρήσετε να κάνετε τη διαφορά;
Είναι απολύτως σαφές ότι ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτικές ανάπτυξης, από καθημερινή μάχη για να ανατραπούν οι ρυθμοί υπανάπτυξης. Για να ανακόψουμε τους ρυθμούς της ανεργίας στην πιο πλούσια περιοχή της χώρας. Ο Ψωμιάδης λοιπόν και η παράταξή του είναι το μοντέλο του τζίτζικα, ο οποίος μπορεί να ασχολείται με το τραγούδι, αλλά δεν ασχολείται με την καθημερινή ανάγκη που έχουν οι πολίτες. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο. Δεν επιδίωξα ποτέ την αναγνωρισιμότητα, τον κομπάρσο στις πρωινές εκπομπές. Θέλω την αναγνωρισιμότητα του καθημερινού μαχητή στην πολιτική πρακτική, στην υπηρεσία των πολιτών, οι οποίοι με τιμούν με την ψήφο τους. Έχω απορρίψει πάρα πολλές προτάσεις να πάω σε εκπομπές μαϊντανών. Δεν το έχω κάνει ποτέ.

Ωστόσο γιατί πείθει τον κόσμο και συγκεντρώνει αυτά τα ποσοστά; Εσείς πού το αποδίδετε;
Ακριβώς επειδή υπάρχει μια πολιτική λαϊφστάιλ, ενός σόουμαν ο οποίος ως μοναχικός καβαλάρης επιχειρεί να πείσει τους πολίτες. Εμείς προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο. Ένα μοντέλο που έχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, γνώση των προβλημάτων, συλλογικό μοντέλο, το οποίο έχει επικεφαλής που δεν διστάζει να αποφασίσει, που αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων και πιστεύει στις δυνατότητες του τόπου. Είναι δύο τελείως διαφορετικά μοντέλα. Εγώ εκπέμπω σε άλλο μήκος κύματος. Καλούμε τους πολίτες να συντονιστούν. Αυτοί που πέτυχαν μηδενική παραγωγή έργου δεν πείθουν τους πολίτες. Οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες για να πάμε στη λογική του τζίτζικα.


Για την επιλογή Πασχαλίδη

Η επιλογή του Γιώργου Πασχαλίδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί επιλέξατε έναν αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης από την Πέλλα; Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν παροπλισμένο πολιτικό...
Ο Γιώργος Πασχαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν επί χρόνια υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Μια πολύ αξιόμαχη πολιτική προσωπικότητα, πολιτικό κεφάλαιο. Ένας άνθρωπος δίπλα στον πρωθυπουργό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις δικές του πρωτοβουλίες. Η πολιτική επιλογή που γίνεται, λοιπόν, γίνεται γιατί το πολιτικό βάρος του Γιώργου Πασχαλίδη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και κρίσιμο για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από το αποτέλεσμα κρινόμαστε όλοι. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν τη διάθεση του πρώην υπουργού, και θα την κρίνουν θετικότατα, να στρατευτεί σε αυτήν τη μάχη για την αιρετή περιφέρεια. Είναι μια πρόταση που κονιορτοποιεί τον συνδυασμό και την πρόταση Ψωμιάδη, γιατί δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε από τη δική μας πλευρά, από την παράταξη που λέγεται “Μέτωπο ανάπτυξης”, την υπόθεση της αιρετής περιφέρειας. Σώρευση πολιτικού κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία.

Για τα 45άρια

Τι λέτε για τις καταγγελίες σχετικά με τα διάφορα έργα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης;
Μέχρι σήμερα δεν έχω αναμειχθεί στις ιστορίες που αφορούν τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, γιατί δεν πρέπει οι πολίτες να νομίσουν ότι μιλάμε για νομαρχιακές εκλογές. Δεν είμαι αντίπαλος του νομάρχη Ψωμιάδη. Ο νομάρχης Ψωμιάδης τελειώνει μαζί με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Η κριτική που του γίνεται είναι βάσιμη. Υπάρχουν θεσμοί στη χώρα που λειτουργούν και κάνουν τη δουλειά τους. Πάντως πραγματικά πρέπει να είναι κανείς φαινόμενο, για να μπορεί χωρίς να παράγει έργο να έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα και τόσες πολλές εμπλοκές στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου