Τα τρία προβλήματα του συνδυασμού στο δρόμο προς την κάλπη
Τη δυνατότητα να αντληθούν ψήφοι από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων εξετάζει το επιτελείο του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκου Μπόλαρη, που καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει τον χαμένο χρόνο και χώρο, να συντονίσει μια ετερόκλητη, γεωγραφικά τουλάχιστον, ομάδα υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων και, στη Θεσσαλονίκη, να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η επιλογή του Γ. Πασχαλίδη.
Ο ίδιος ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, βουλευτής Σερρών, γνωρίζει πολύ καλά σε τι έχει εμπλακεί. “Είναι και ήταν επιλογή μου να δοκιμαστώ”, αναφέρει σε κάθε ευκαιρία και εμμένει σε μια χαμηλών τόνων αντιπαράθεση με τον Π. Ψωμιάδη, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν μια πιο επιθετική και στοχευμένη προεκλογική καμπάνια. Θεωρούν ότι η αντιπαράθεση με τον συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη πρέπει από τώρα να οξυνθεί με στόχο την κομματική συσπείρωση και την κεφαλαιοποίηση της όποιας δυσαρέσκειας προκαλεί το φαινόμενο Ψωμιάδης, ιδίως προς τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Εδώ ωστόσο προκύπτουν ορισμένα προβλήματα.
1. Η βάση
Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των κομματικών και πολιτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, η παράταξη Μπόλαρη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Σχεδόν το όλον ΠΑΣΟΚ εξαρχής δήλωσε στο πλευρό του. Όμως μετά την επιλογή του πρώην υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης το κλίμα έχει αλλάξει, ειδικά μάλιστα μεταξύ των ιδιαίτερα χρήσιμων σε αυτοδιοικητικές εκλογές στελεχών της βάσης.
2. Η κεντροαριστερά
Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, η παράταξη Μπόλαρη και το ΠΑΣΟΚ δεν κινήθηκαν ούτε καν για τους τύπους προς την κατεύθυνση αναζήτησης συνεργασιών. Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι εν δυνάμει θα μπορούσαν να συγκλίνουν προγραμματικά με το ΠΑΣΟΚ στις ιδιαίτερα δύσκολες περιφερειακές εκλογές της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρίζουν υποψηφιότητες από τον χώρο τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τον Μ. Τρεμόπουλο και η Δημοκρατική Αριστερά, που στον κεντρικό δήμο έχει συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ υπέρ του Γ. Μπουτάρη, τη Μίνα Ξηροτύρη. Αυτή η αδυναμία ενδεχομένως θα αποβεί μοιραία αν η αναμέτρηση κριθεί στον δεύτερο γύρο. Επίσης η αντιμνημονιακή στάση των παραδοσιακών κομμάτων της αριστεράς δεν προμηνύει θετική στάση για τη δεύτερη Κυριακή. Η υποψηφιότητα Μπόλαρη εκπροσωπεί ως κυβερνητική επιλογή την υπεράσπιση του μνημονίου και του αντιδημοκρατικού για την αριστερά “Καλλικράτη”.
3. Η καθυστέρηση
Ο ίδιος ο Μ. Μπόλαρης πιθανότατα θα πληρώσει τη δυστοκία του ΠΑΣΟΚ να προνοήσει και να αναδείξει σε χρόνο κατάλληλο και πρόωρο τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ενώ προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων και άφθονη ονοματολογία, στέρησε πολύτιμο χρόνο από τον βουλευτή Σερρών, ο οποίος έπρεπε σε χρόνο-ρεκόρ να βρει λύσεις για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου και την ανακήρυξη των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών. Το τελευταίο, με τις συνεχείς αναβολές και υπαναχωρήσεις, εγκλώβισε σε αδράνεια τους υποψήφιους του συνδυασμού και ήταν αυτό που έδωσε τη χαριστική βολή σε μια προσπάθεια που, αν εκδηλωνόταν στις αρχές του καλοκαιριού, θα όδευε προς τις εκλογές του Νοεμβρίου με άλλη δυναμική.
ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Διχάζει η επιλογή Πασχαλίδη
Στη Θεσσαλονίκη, κέντρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη, η επιλογή ενός στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού προκαλεί αντιδράσεις. Το πλέον σημαντικό είναι ότι και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης δεν προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Παρότι ο Γ. Πασχαλίδης έχει ισχυρούς δεσμούς με την πόλη, εκλέγεται και πολιτεύεται στον νομό Πέλλας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γραμματείς των δύο ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Π. Κουκουλεκίδης και Χ. Παπαστεργίου δεν παρέστησαν την περασμένη Πέμπτη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού.
“Δεν κληθήκαμε” σχολίασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης Π. Κουκουλεκίδης, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του για το περιφερειακό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για παροπλισμένες επιλογές και διαδικασίες εξ Αθηνών, που προσφέρουν άσυλο στον Π. Ψωμιάδη. “Δεν μετανιώνω για τις δηλώσεις μου”, τόνισε στη “ΜτΚ”, προσθέτοντας ότι η νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει άσυλο στο σύστημα Ψωμιάδη και σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου θα καλέσει άπαντες να τοποθετηθούν ανοιχτά σε ζητήματα αντιπαράθεσης προς το σύστημα Ψωμιάδη.
Ανάλογα επικριτικός και ο δήμαρχος Νεάπολης Ν. Λαδόπουλος, που μίλησε για “βιασμό της Θεσσαλονίκης” και για “απαξίωση της αυτοδιοίκησης”.
Να σημειωθεί ότι ο Γ. Πασχαλίδης επιχείρησε να σπάσει τον πάγο με τα δύο στελέχη, αλλά η ανταπόκριση ήταν αρνητική. Ο πρώτος φέρεται να απάντησε ότι ασχολείται αποκλειστικά με τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ ο δεύτερος ότι θα ασχοληθεί μετά τις... 8 Νοεμβρίου.
Από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου απείχε και το μέλος του ΠΓ του κόμματος Μαρία Παυλίδου, η οποία, όπως και οι κ. Κουκουλεκίδης και Λαδόπουλος, είχε δηλώσει την πρόθεσή της να δοκιμαστεί στη θέση του αντιπεριφερεριάρχη Θεσσαλονίκης. Ανάλογα ηχηρές ήταν και οι απουσίες από την παρουσίαση και των άλλων θεσσαλονικέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Λυσσαρίδης, Ιγνατιάδης, Κουκιάδης), που φέρεται να μετείχαν στην κούρσα για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.
http://www.makthes.gr/news/politics/elections2010/62875/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου