Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Απέναντι στη λογική του "φαίνεσθαι", του "one man show", αντιπαρατάσσουμε την πολιτική, τη συλλογικότητα, σχέδιο και πρόγραμμα


Ομιλία υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκου Μπόλαρη στην περιφερειακή συνδιάσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση, Θεσσαλονίκη

19.09.2010 Ομιλία υποψηφίου Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Μ.Μπόλαρη from Μάρκος Μπόλαρης on Vimeo.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητοί γραμματείς. Αγαπητοί συνάδελφοι στο κοινοβούλιο, σας ευχαριστώ για τη σημερινή παρουσία, για το σημερινό ουσιαστικό ξεκίνημα. Μη φοβάστε, δεν είναι καθυστερημένο: Είναι ουσιαστικό, είναι δυναμικό, θα είναι νικηφόρο! Ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση - πρόκληση που μου έκανε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του κινήματος. Σαν έτοιμος από καιρό, όπως λέει ο Καβάφης. Είναι επιλογή αγώνα, επιλογή αγώνα για ένα νέο σύστημα διοίκησης της χώρας. Αλλάζει ο τρόπος θέσμησης της χώρας. Επιτελική κυβέρνηση, για πρώτη φορά αιρετή περιφέρεια, για πρώτη φορά ισχυροί, ισχυρότατοι δήμοι. Πρόκληση λοιπόν για τους πολίτες. Οι αλλαγές που γίνονται, γίνονται για να υπηρετηθούν οι πολίτες, όχι οι προσωπικές τους φιλοδοξίες. Οι αλλαγές που γίνονται, γίνονται για να υπηρετηθεί ο λαός, ο τόπος. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και βέβαια, σαν τέτοια μεγάλη πρόκληση την αντιλαμβάνομαι κι εγώ, γι' αυτό είμαι σήμερα εδώ, μαζί σας.

Είμαι εδώ, στον αγώνα γιατί πιστεύω στη μάχη, γιατί πιστεύω στον αγώνα, γιατί πιστεύω στη νίκη των δυνάμεων της περιφέρειας. Είμαι εδώ γιατί για πολλά χρόνια ακούσαμε κραυγές για το αθηνοκεντρικό κράτος, ακούσαμε βάσιμες κατηγορίες και τεκμηριωμένες μελέτες για το πιο συγκεντρωτικό σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Όμως πολιτική πρόταση δεν ακούστηκε από κανέναν. Η πολιτική πρόταση αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες, σύντροφοι, υλοποιείται τώρα, μ' αυτό το νομοσχέδιο, σ' αυτές τις εκλογές. Αυτή είναι η απάντηση. Γι' αυτό αναπτύσσεται μια τεράστια δυναμική. Πρέπει να συγκεράσουμε τη δύναμη που έχουνε οι δυνάμεις της περιφέρειας, οι άνθρωποι στην περιφέρεια, το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας, του Κιλκίς, των Σερρών, της Χαλκιδικής. Εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό σε όλους τους τομείς. Στην επιχειρηματικότητα, στην επιστημονικότητα, στο δημόσιο τομέα, στον αγροτικό τομέα, άνθρωποι της παραγωγής, άνθρωποι του αγροτικού χώρου, άνθρωποι της καινοτομίας. Αυτό το εξαιρετικό συγκριτικό δυναμικό, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα, σ' αυτόν τον τόπο που είναι η πιο πλούσια περιοχή της χώρας και μαστίζεται από ανεργία. Σ' αυτόν τον τόπο που έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες και βλέπει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποφέρουν και να κλείνουν. Στη δύναμη λοιπόν αυτών των ανθρώπων πιστεύω. Στις δικές μας δυνάμεις. Στις δυνάμεις που μας δίνει τη δυνατότητα ... διοικητική μεταρρύθμιση να σχεδιάσουμε τώρα και να υλοποιήσουμε το σχέδιο. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Σ' αυτήν την πρόκληση περπατάμε μαζί. Χρειάζεται η δική σας συστράτευση. Η συστράτευση των ανθρώπων που καταλαβαίνουν ότι ένας θεσμός τέλειωσε. Ένας θεσμός, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει ημερομηνία λήξης. Τον χρησιμοποιήσαμε πειραματικά. Στην ουσία, όταν τον θεσμοθετούσαμε, πάλι εκφράζαμε την αμφιβολία του κέντρου για το αν μπορούν οι δυνάμεις της περιφέρειας να διαχειριστούν τις τύχες τους. Σήμερα λοιπόν ο θεσμός αυτός τελειώνει. Μαζί του τελειώνουν και τα πρόσωπα τον διαχειρίστηκαν κι απέτυχαν. Παίρνουμε λοιπόν επάνω μας την πρόκληση της περιφέρειας, ξέροντας ότι η αιρετή περιφέρεια δεν είναι απλά το άθροισμα επτά νομών συν τη γενική γραμματεία. Είναι κάτι πολύ ισχυρότερο. Η αιρετή περιφέρεια είναι ο συνομιλητής -όχι απλά της κυβέρνησης της χώρας, αλλά είναι συνομιλητής ταυτόχρονα της Ευρωπαϊκής κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ευρώπη των Περιφερειών. Εκεί που δοκιμάστηκε ο θεσμός και πέτυχε. Γιατί -ξέρετε- ακούγεται οξύμωρο: Σ' αυτή τη χώρα που καυχιέται ότι γέννησε τη δημοκρατία, να εκφράζονται αμφιβολίες για το αν μπορεί το 1/5 των Ελλήνων που μένει σ' αυτόν τον τόπο, στην Κεντρική Μακεδονία, να διαχειριστεί τις δυνάμεις του, να διαχειριστεί την τύχη του, να διαχειριστεί το μέλλον των παιδιών.

Απέναντι λοιπόν στη λογική της εικόνας και του "φαίνεσθαι", στη λογική του "one man show", αντιπαρατάσσουμε την πολιτική, αντιπαρατάσσουμε το μέγεθος του εγχειρήματος. Αντιπαρατάσσουμε τη συλλογικότητα. Αντιπαρατάσσουμε σχέδιο και πρόγραμμα. Γιατί ξέρουμε τί θέλουμε. Ξέρουμε πολύ καλά πού πρέπει να πάει ο τόπος. Το πρόγραμμα υπάρχει. Συνδιαμορφώνεται και θα το συνδιαμορφώσουμε σε κρίσιμες λεπτομέρειες και σε βασικούς άξονες μαζί. Όχι μόνο μ' αυτούς που είναι μες την αίθουσα, μ' όλες τις ζωντανές δυνάμεις, τις πολλές ζωντανές δυνάμεις που έχει αυτός ο τόπος. Και στο χώρο των πανεπιστημίων. Και στο χώρο των ΤΕΙ, και στο χώρο της επιχειρηματικότητας και στο χώρο της νεολαίας, στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και καταλαβαίνουν ότι η μοίρα αυτού του τόπου που εμείς θα τη σχεδιάσουμε και θα την πάμε μπροστά, είναι το άνοιγμα στους ορίζοντες. Απ' αυτή την περιφέρεια ξεκινούν όλοι οι δρόμοι για τα Βαλκάνια. Σ' αυτήν την περιφέρεια καταλήγουν όλοι οι δρόμοι απ' τα Βαλκάνια. Απ' την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη. Σ' αυτήν την περιφέρεια έιναι το κέντρο, η μέση του μεγάλου πλεονεκτήματος που λέγεται Εγνατία Οδός. Το δρόμο που ενώνει τρεις θάλασσες: Την Αδριατική, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σ' αυτόν τον τόπο είναι το μεγάλο λιμάνι της χώρας. Το σημαντικότερο και ισχυρότερο λιμάνι της χώρας. Το λιμάνι που δεν είναι απλά λιμάνι της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά είναι το σημαντικότερο λιμάνι στην ΝΑ Ευρώπη. Και μένει πίσω, αναξιοποίητο, από λάθος πολιτικές. Σ' αυτόν τον τόπο υπάρχει η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή με δορυφόρους βιομηχανικές περιοχές, με επιχειρήσεις που διέπρεψαν και μπορούν να διαπρέψουν. Με ποιότητα και εξωστρέφεια. Να οι προκλήσεις για να τις συζητήσουμε και να τις βάλουμε στη σειρά. Για να στηρίξουμε τον αγρότη στη λογική του ακριτικού προϊόντος. Να "κουμπώσουμε" την αγροτική πολιτική με τη βιομηχανία, να τη δέσουμε με το πανεπιστήμιο και την έρευνα. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες στις συγκοινωνίες και στα logistics που έχει ανάγκη το εμπόριο για για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο τόπος. Με σεβασμό στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της ανάπτυξης και της συμβατικής και της πράσινης. Αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο τόπος για τον τουρισμό και τον θερινό και τον χειμερινό. Κάνοντας πόλο αναφοράς όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και την Πιερία, όλη την όμορφη περιφέρεια. Που μπορεί να είναι πόλος αναφοράς με σχέδιο. Κάνοντας τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της σημείο απ' όπου ξεκινά η κρουαζιέρα για το ομορφότερο αρχιπέλαγος του κόσμου, το Αιγαίο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν κάνω χρήση του κειμένου που πήρα γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και θέλω να μιλήσω σ' εσάς κοιτάζοντάς σας στα μάτια, όπως θα κοιτάξουμε όλους τους πολίτες αυτής της περιφέρειας στα μάτια.

Θέλω να σας πω ότι στον τόπο αυτό μένουμε 2 εκατομμύρια πολίτες. Μπορούμε, έχουμε τις δυνάμεις για να τον διαχειριστούμε. Στην πιο κρίσιμη γεωστρατηγικά περιφέρεια της χώρας. Στην πιο πλούσια περιοχή της χώρας. Στην περιοχή η οποία δεν κυβερνάται με την καρδιά, αλλά με δουλειά και μυαλό. Αυτή είναι η απάντηση στα λαϊκίστικα συνθήματα. Μυαλό και δουλειά. Σχέδιο και επιμονή. Πολιτική. Και όλοι μαζί ξέρουμε να δίνουμε τους αγώνες. Το σχέδιο το οποίο καλούμαστε να δρομολογήσουμε στις εκλογές στις αρχές του Νοέμβρη, δεν είναι απλά σχέδιο διοίκησης της χώρας. Είναι σχέδιο για τη δημοκρατία και για την ανάπτυξη. Ο καθένας μπροστά στις ευθύνες του. Οι δυνάμεις της περιφέρειας αναλαμβάνουν για να υπηρετηθεί ο τόπος, για να υπηρετηθεί ο πολίτης, να λειτουργήσουν μ' ένα ισχυρό περιφερειακό συμβούλιο με το καλύτερο δυνατόν ανθρώπινο δυναμικό και το ποιοτικότερο δυναμικό, με την καλύτερη δυνατή αποδοχή από τους πολίτες, συνομιλώντας με την Ευρώπη, ανοίγοντας τη βεντάλια μας και τις δυνατότητές μας στη ΝΑ Ευρώπη για να είμαστε συνεπείς στις προκλήσεις των καιρών. Να είμαστε συνεπείς απέναντι στις απαιτήσεις των παιδιών μας που τρομάζουν και θέλουν να μεταναστεύσουν. Να φύγουν απ' αυτόν τον ευλογημένο ισχυρό τόπο για ν' αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Δικιά μας είναι η ευθύνη. Αυτοί που επιλέγουν να δώσουν μάχες για το μνημόνιο και το αντιμνημόνιο, επιχειρούν να παραπλανήσουν τους πολίτες. Υπάρχει δίλημμα. Υπάρχει πρόκληση. Η πρόκληση είναι αν οι δυνάμεις της περιφέρειας, εμείς, η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, θ' αναλάβει τις τύχες της. Για ν' αλλάξει τους ρυθμούς. Αυτό είναι το δημοψήφισμα στο οποίο καλούμε τους συμπολίτες μας. Εάν μπορούμε εμείς, ή αν θα μείνουμε κάτω απ' την ομπρέλα προστασίας κάποιων, γιατί σας λέω το εξής, διαβάστε το νομοσχέδιο, δείτε την πρόκληση, "αναλαμβάνω τις ευθύνες για να πάει μπροστά η περιφέρεια, για να πάει μπροστά η Κεντρική Μακεδονία", σημαίνει ότι "αναλαμβάνω και τις ευθύνες για την κατάρρευση της περιοχής". Γιατί αν κάποιοι έχουν καταρρεύσει στο να διαχειριστούν τα λίγα μιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, φανταστείτε πόσο μάλλον είναι ανήμποροι να διαχειριστούν τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται αιρετή περιφέρεια.

Κάποιοι είναι σφιγμένοι. Έχουν επηρεαστεί από την εικόνα. Έχουν επηρεαστεί από τα πρωινάδικα. Δεν ξέρουν ότι η αναγνωρισιμότητα είναι δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει η θετική αναγνωρισιμότητα, υπάρχει και η αρνητική αναγνωρισιμότητα. Και οι πολίτες όταν βλέπουν το μέγεθος του εγχειρήματος, αναζητούν αυτούς που μπορούν, όχι αυτούς που θέλουν. Κάποιοι λένε, "για να δούμε το θαύμα". Εγώ λέω ότι το θαύμα το κάνουμε όταν συστρατευόμαστε όλοι μαζί, όταν πιστεύουμε στο σκοπό, όταν συμπαρατασσόμαστε, όταν με ειλικρίνεια δίνουμε τη μάχη και να είστε βέβαιοι ότι το θαύμα έχει και ημερομηνία τέλεσης. Την ημέρα που θα γίνουν οι εκλογές.

Ο πολιτικός χρόνος που μας μένει είναι σημαντικός, με όσες δυσκολίες έχουμε. Δεν έχει σημασία ότι υστερήσαμε χρονικά.Θα το χρησιμοποιήσουμε πολλαπλασιάζοντάς το. Θα πολλαπλασιάσουμε το χρόνο, θα καλύψουμε το κενό, δουλεύοντας περισσότερο. Θα το κάνουμε όλοι μαζί. Οι βουλευτές, οι οργανώσεις, οι φίλοι, οι σύντροφοι που είναι μέσα στις δημοτικές εκλογές και οι περισσότεροι απ' αυτούς που θα στρατευτούμε στην υπόθεση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Πάρα πολύ γρήγορα, τις επόμενες 2-3 μέρες, θ' ανοίξουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν το περιφερειακό συμβούλιο και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες. Θέλω να σας πω ότι η πρόκληση είναι "σε κάθε νομό να έχουμε ...γεωγραφικά αντιπεριφερειάρχη που θα είναι σύμβολο ενότητας, ενοτικό πρόσωπο για κάθε νομό και βέβαια το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό". Δεν επιτρέπεται να μπούμε σε προσωπικές στρατηγικές (μ' αρέσει αυτός ή εκείνος). Ποιος θα είναι καλύτερος να διαχειριστεί τις τύχες, είτε σαν περιφερειακός σύμβουλος, είτε σαν αντιπεριφερειάρχης αυτής της ισχυρής αιρετής περιφέρειας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και πρέπει να σας πω ότι δεν είναι οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες αυτοί που θα έχουν τη μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Τη μεγαλύτερη πολιτική ισχύ την έχουν οι αντιπεριφερειάρχες που θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι και θα οριστούν για να τρέξουν τα θέματα της περιφέρειας. Ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης που θα έχει 7 νομούς, ο αντιπεριφερειάρχης έργων που θα έχει 7 νομούς, ο αντιπεριφερειάρχης υγείας, τουρισμού, παιδείας. Μια μικρή κυβέρνηση στήνουμε στη Θεσσαλονίκη. Μια μικρή κυβέρνηση που αναλαμβάνει τα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος και απαντά και στα ζητήματα της υστέρησης στα οποία οι προηγούμενοι δημιούργησαν στη χώρα και στην περιοχή με τις λογικές των κουμπάρων. Και θέλω να ξεκαθαρίσω: "τιμώ την ψήφο του πολίτη", δε σημαίνει ότι τον κανακεύω για να πάρω την έγκριση μια στα 4 χρόνια και να εξαφανιστώ. Το "τιμώ την ψήφο του πολίτη" είναι καθημερινή πρακτική που αποτυπώνεται στο "τιμώ τον ιδρώτα του πολίτη", κι ο ιδρώτας του πολίτη είναι το δημόσιο χρήμα. Εκεί κρινόμαστε αν σεβόμαστε το λαό. Εκεί κρινόμαστε αν δουλεύουμε για το λαό, Εκεί κρινόμαστε για το αν πάμε μπροστά τον τόπο.

Θα σας πουν οι σύντροφοι στη συνέχεια για τις επιμέρους ομάδες δουλειάς που "τρέχουν". Για το πρόγραμμα, για την επικοινωνία, για τα οργανωτικά, για τη νομική κάλυψη, για τον συντονισμό. Θα πρέπει σε κάθε τόπο μαζί να δουλέψουμε γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Μπορούμε. Θα το καταφέρουμε γιατί υπάρχει η δύναμη στην περιφέρεια. Γιατί υπάρχει η δυναμική των ανθρώπων της περιφέρειας, γιατί είναι τεράστιες οι δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη, που έχει η Κεντρική Μακεδονία.

Καλό αγώνα, σας ευχαριστώ πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου