Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Αρμονική συνύπαρξη του αρχαίου και του νέου


Τείχη κλεισμένα σε πολυκατάστημα
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=205975

Τμήματα του ρωμαϊκού και του παλαιοχριστιανικού τείχους της Θεσσαλονίκης ήρθαν στο φως στη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης καταστήματος «Public» στη στοά «Χιρς».

Γύρω γύρω τα βιβλία του Public και κάτω από το γυάλινο δάπεδο ίχνη της ρωμαϊκής πόλης Γύρω γύρω τα βιβλία του Public και κάτω από το γυάλινο δάπεδο ίχνη της ρωμαϊκής πόλης Διατηρούνται σε κοινή θέα μέσα στο κατάστημα, προστατευμένα από γυάλινα δάπεδα. Η ανασκαφή και η διατήρησή τους αύξησαν τον προϋπολογισμό ανέγερσης του καταστήματος κατά 1 εκατ. ευρώ. Ετσι, η αρχαία ιστορία της πόλης συνυπάρχει με την πρόσφατη -την πρόσοψη της στοάς «Χιρς», η οποία διατηρήθηκε- αλλά και με τα γκάτζετ, τα cd, τα dvd και τα βιβλία, που πωλούνται στο κατάστημα.

Την άνοιξη του 2008 άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της στοάς «Χιρς», η οποία περιελάμβανε τρία κτίρια των δεκαετιών 1950 και 1960. Εφεραν στο φως μικρό τμήμα του θαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης των παλαιοχριστιανικών χρόνων, το οποίο έχει διατηρηθεί ορατό στο ΝΔ άκρο του οικοδομικού συγκροτήματος, προς τη Μητροπόλεως. Εντοπίστηκε στο υπόγειο της δυτικής πτέρυγας και σε βάθος 0,50 μ. από τη θάλασσα. Πρόκειται για το κατώτερο τμήμα ενός ισχυρού τείχους από αργολιθοδομή, με εντοιχισμένους μαρμάρινους δόμους, πλάτους 3,46 μ. και σωζόμενου μήκους 6,20 μ. Η προς ανατολάς συνέχεια είχε καταστραφεί κατά την εκσκαφή του οικοπέδου, το 1965. Το τείχος ανήκει στην παραθαλάσσια οχύρωση της Θεσσαλονίκης του τέλους του 4ου αι. μ.Χ. και σχετίζεται με το πρόγραμμα του Μεγάλου Θεοδοσίου για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της πόλης.

Τον Ιούνιο του 2009 η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε μια ισχυρή κατασκευή από μεγάλους σχιστόλιθους, πλάτους 2,50 μ., που διατρέχει όλη τη ΒΑ πλευρά του υπογείου, μέχρι να βυθιστεί κάτω από την Τσιμισκή. Το ύψος της φθάνει το 1,27 μ. και διασώζεται σε μήκος 20,25 μ., ενώ προς τα ΝΑ συνεχίζει κάτω από τη διπλανή οικοδομή επί της Πλατείας Αριστοτέλους. Σύμφωνα με την ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η τοιχοποιία σχετίζεται με ένα οχυρωματικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του ευάλωτου παραθαλάσσιου μετώπου της αρχαίας Θεσσαλονίκης. Η απόστασή του από το νοτιότερο τείχος, σε συνδυασμό με τα ανασκαφικά δεδομένα, ανάγουν την κατασκευή του στους ρωμαϊκούς χρόνους, πιθανότατα στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Ακόμη, αποκαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό τμήμα ενός, άγνωστου στην έρευνα, προγενέστερου τείχους που διατηρείται ορατό στο ΒΑ άκρο του ίδιου οικοδομικού συγκροτήματος (προς την Τσιμισκή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου