Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Χαιρετισμός Υποψήφιου Περιφερειάρχη κ. Μάρκου Μπόλαρη στο 12ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας


Στο 12ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης: θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά του Ευαγγελίου του» που φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης παραβρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μάρκος Μπόλαρης. Στο χαιρετισμό που απήθυνσε προς τους συνέδρους ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε πως η κρίση που περνά η χώρα μας έχει χαρακτηριστικά πολιτισμικά και πνευματικά, κατά συνέπεια η θεματική του Συνεδρίου είναι εξόχως ενδιαφέρουσα καθώς ανατρέχει στις θεμελιώδεις συνιστώσες του πνευματικού μας βίου.

Μέσα από αυτήν την προοπτική οι τρεις πειρασμοί του Χριστού, όπως τους αναλύει με τον έξοχο τρόπο του ο Ντοστογιέφσκυ, αποτελούν τον μόνιμο πειρασμό των χριστιανών, προ πάντων των πολιτικών. Η κυριαρχία του κόσμου με αντάλλαγμα την προσκύνηση του προσωποποιημένου κακού είναι ο μεγάλος πειρασμός των πολιτικών αλλά όχι μόνο.

Ο ευαγγελιστής της αγάπης, παρ’ ότι πιο «θεωρητικός» από τους άλλους τρεις ευαγγελιστές, είναι αυτός που διασώζει το περίφημο περιστατικό όπου ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του κηρύττοντας την αντιστροφή της ιεραρχικής πυραμίδας του κόσμου τούτου: ο πρώτος γίνεται έσχατος, δηλαδή ο κύριος γίνεται υπηρέτης, λέξη από την οποία στα ελληνικά παράγεται η λέξη υπουργός.

Η θεολογική τομή του Ιωάννη, κατέληξε ο κ. Μπόλαρης, δείχνει πως η πολιτική, η διαχείριση των κοινών καθημερινών μας αναγκών, αλλά και ακόμη παραπέρα ως κοινός λόγος, ως κατά λόγον δομή και λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας που ενσαρκώνει τον λόγο του κόσμου, μπορεί να λειτουργεί μετά ευχαριστίας ως πρόναος της Εκκλησίας και να εντάσσεται έτσι στη θεολογική παράδοση, τομή στην οποία υπήρξε ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου