Eμείς με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι άλλοι με το τίποτα...που πάμε τελικά...ώς πότε θα κλωτσάμε την καρδάρα με το γάλα!
Voria.gr
http://www.voria.gr/details.php?id=27865
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μηνύματα από το «βουλγαροκινεζικό εμπορικό και οικονομικό φόρουμ»
Η Βουλγαρία επιδιώκει να γίνει πύλη εισόδου της Ε.Ε. για την Κίνα. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το «βουλγαροκινεζικό εμπορικό οικονομικό φόρουμ», που διεξήχθη στις 15 Σεπτεμβρίου στη Σόφια. Όπως μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, στο ελληνικό της πρόγραμμα, στις συζητήσεις επισημάνθηκε το δυναμικό ανάπτυξης κοινής δραστηριότητας σε τομείς, όπως η ηλεκτρονική και η ηλεκτροτεχνική, οι τεχνολογίες πληροφορικής, η κατασκευή αυτοκινήτων, τα έργα υποδομής, η ενεργειακή βιομηχανία, ο τουρισμός.
Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δραστηριοποίηση των βουλγαροκινεζικών οικονομικών σχέσεων. Μόνο κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 οι συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου και οι βουλγαρικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν. Η Βουλγαρία εξάγει στην Κίνα κυρίως μέταλλα και μετάλλινα είδη, ορυκτά και προϊόντα της χημικής βιομηχανίας.
Το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στη Βουλγαρία αυξάνεται. Ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, κ. Τράιτσο Τράικοφ, δήλωσε: «Πρέπει να γίνουμε πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-εταίρος των μεγάλων οικονομιών της Ασίας. Η χώρα μας μπορεί να γίνει κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας».
Προτεραιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία βουλγαροκινεζικής βιομηχανικής ζώνης στα περίχωρα της Σόφιας. Κινεζικές εταιρείες ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον προς αυτή την προσφορά. Ο κ. Τράικοφ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα και υπόγραψε Μνημόνιο ενθάρρυνσης της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Θεωρεί ότι «τα φρέσκα κινεζικά χρήματα θα ενθαρρύνουν αποτελεσματικά τη βουλγαρική οικονομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη».
Με τη σειρά του, ο κ. Ουάν Γιάν, κυβερνήτης της πλουσιότερης κινεζικής οικονομικής περιοχής Γκουαντούν, πιστεύει ότι η Βουλγαρία, ως μέλος της Ε.Ε., έχει τεράστιο δυναμικό για μελλοντική συνεργασία: «Στόχος αυτού του φόρουμ είναι να ακούσουμε τη γνώμη των Βούλγαρων εμπειρογνωμόνων για το πώς να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, του εμπορίου, του πολιτισμού και άλλων», δήλωσε.
Ο υφυπουργός Οικονομίας Ευγκένι Άγγελοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία προσφέρει το πιο ελκυστικό φορολογικό καθεστώς στην Ε.Ε. και πληροφόρησε ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται και το κοινό σχέδιο της βουλγαρικής εταιρείας «Litex Motors» με την κινεζική «Great Wall Motors», για την κατασκευή αυτοκινήτων και φορτηγών κοντά στη βουλγαρική πόλη Λόβετς. Αναμένεται να προωθηθεί και το σχέδιο ίδρυσης εργοστασίου υαλοπινάκων κοντά στην πόλη Ράζγκραντ. Κινεζικές εταιρείες από κοινού με την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης ερευνούν τις δυνατότητες επενδύσεων στην ενεργειακή βιομηχανία και την οδική υποδομή στη Βουλγαρία.
Το ενισχυμένο ενδιαφέρον εκ μέρους των Κινέζων επενδυτών είναι ένα στοιχείο που ενθαρρύνει αρκετά τους Βουλγάρους. Από την άλλη προβληματίζει εμάς το γεγονός, ότι οι Κινέζοι είναι δυσαρεστημένοι από τη μέχρι τούδε συνεργασία μας και αν δεν ομαλοποιηθούν τα πράγματα, δεν έχουν λόγο να μη προτιμήσουν τα λιμάνια της Βουλγαρίας και την οικονομική συνεργασία με τη χώρα αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου