Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκόφωνοι καλλιεργούν ένταση στη Βουλγαρία!

8 Σεπτεμβρίου, 2010 - GiannisXo
Από το Ιστολόγιο Εξωτερικής πολιτικής "Ο Δραγουμάνος" - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
http://e-dragoumanos.gr/?p=8556

200 μουσουλμάνοι από την περιφέρεια του Βελίκο Τύρνοβο εναντιώθηκαν στις αποφάσεις του Προέδρου του Ανωτάτου Πνευματικού Συμβουλίου, Νεντίμ Γκέντζεβ»σχετικά με την επιλογή των νέων ιμάμηδων. Σύμφωνα με τον βουλγαρικό τύπο, άνω από 200 μουσουλμάνοι, μεταξύ των οποίων και ιμάμηδες, από την περιφέρεια Βελίκο Τύρνοβο διαδήλωσαν χθες στην πόλη Σβιστόβ. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη νέα τοπική ηγεσία που επελέγη από ανθρώπους του κ. Γκέντζεβ και θα τοποθετηθεί εντός των επόμενων ημερών. «Αν αυτό συμβεί, θα κάνουμε ζωντανές αλυσίδες γύρω από τα τζαμιά και τις περιουσίες των βακουφίων», ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι μουσουλμάνοι. Οι ιμάμηδες απηύθυναν έκκληση προς τις Αρχές όπως αναγνωρίσουν το συντομότερο δυνατόν τον εκλεγμένο Μουφτή, Μουσταφά Χατζή. Ταυτοχρόνως, ο ιμάμης της Γκόρνα Οριάχοβιτσα μίλησε επιδεικτικά μόνο στην τουρκική γλώσσα.

Δύο περιφερειακοί μουφτήδες και περίπου 20 μουσουλμάνοι προσπάθησαν χθες να μπουν στην Αρχιμουφτία στη Σόφια, αλλά η είσοδό τους δεν επετράπη από την ιδιωτική εταιρία φύλαξης του κτηρίου. Μέχρι χθες, οκτώ υπάλληλοι της Μουφτίας δεν είχαν βγει από το κτήριο φοβούμενοι ότι δεν θα τους επιτραπεί και πάλι η είσοδος. Οι περιφερειακοί μουφτήδες των πόλεων Γκότσε Ντέλτσεβ και Πάζαρντζικ ήταν κατηγορηματικοί: «Θα μείνουμε όσο χρειασθεί».

Η ένταση και τα σχετικά επεισόδια αποτελούν πιστή αντιγραφή των αντίστοιχων κινητοποιήσεων που καλλιεργεί η Τουρκία και στην Θράκη επιμένοντας να θέλει η Άγκυρα να διορίζει τους εκάστοτε μουφτήδες ασκώντας πίεση στους τουρκογενείς και τουρκόφωνους, μέσω συγγενών η συμφερόντων τους στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου