Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τι λέμε στα Σκόπια;...Δεν θα σκάσουμε κι΄ όλας!...Μη σώσει και μπήτε!


17 Σεπ 2010
Σκόπια: Δεν αλλάζουμε το όνομά μας, κι ας μην μπούμε στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ
Απο το Ιστολόγιο ΤΑΧΑΛΙΑ
http://taxalia.blogspot.com/2010/09/blog-post_3261.html

Η πΓΔΜ αναμένει καυτό πολιτικό φθινόπωρο καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση το Νοέμβρη η οποία αξιολογεί την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή διαφόρων μεταρρυθμίσεων.

Περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση, τους κανόνες και τις διαδικασίες της Συνέλευσης, καθώς...

επίσης εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας.

Ανεξάρτητα από το πόση πρόοδο έχει σημειώσει η πΓΔΜ σε αυτούς τους τομείς, η διαφωνία ονόματος της χώρας με τη γειτονική Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο. Αν και η επίλυση του ζητήματος δεν αποτελεί επίσημα προϋπόθεση για την ένταξη, η Αθήνα έχει επιρροή στο μπλοκ, και αρκετά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν στηρίξει την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος, κι εσείς όχι. Οι θέσεις σας δεν είναι ίσες. Ο κόσμος δεν είναι δίκαιος, ειδικά σε ό,τι αφορά στη διεθνή πολιτική", έχει δηλώσει ο Πρεσβευτής της Σουηδίας στην πΓΔΜ Λαρς Φρέντεν.

Στην πΓΔΜ, η γνώμη του κόσμου είναι διχασμένη, όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά και κατά μήκος εθνικών γραμμών.

"Η αλλαγή του ονόματος για ένταξη σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ αποκλείεται. Οι πολιτικοί που θα έπρατταν κάτι τέτοιο θα διέπρατταν σίγουρα υψίστη προδοσία", ανέφερε ο Μπόρις Κοστόβσκι, πολίτης της πΓΔΜ, 57 ετών, από τα Σκόπια στους SETimes.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από το Pavel Satev Institute το 60% των ψηφοφόρων της πΓΔΜ θα απέρριπτε αλλαγή του ονόματος για να υπάρξει Ευρωατλαντική ένταξη εάν διενεργούνταν αύριο δημοψήφισμα.

Αντιθέτως, κάτι περισσότερο από 73% των Αλβανών που δημοσκοπήθηκαν ανέφεραν ότι θα ψήφιζαν για την αλλαγή εάν σήμαινε ομαλότερη ενταξιακή πορεία. "Πρέπει να δεχθούμε συγκεκριμένο συμβιβασμό με την Ελλάδα, καθώς επιθυμούμε ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εάν το όνομα αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο, τότε οι πολιτικοί πρέπει να βρουν λύση ώστε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε", ανέφερε ο 38χρονος Αλβανός από τα Σκόπια, Γιονούζ Μπερίσα, στους SETimes.

Δημοσκόπηση του Eurobarometer τον Αύγουστο κατέγραψε πτώση 6% από το προηγούμενο έτος στον αριθμό πολιτών της πΓΔΜ που θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι καλή για τη χώρα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι πρόθυμη να βρει λύση, αλλά όχι μία η οποία θα πλήξει την ταυτότητα και τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που ηγούνται οι Σοσιαλδημοκρατικοί, οι οποίοι πιέζουν για συμβιβασμό.

Με την έκθεση της EC να απέχει μόλις δύο μήνες, η πΓΔΜ έχει μικρό χρονικό περιθώριο για να εδραιώσει την εικόνα της για τη μεταρρύθμιση, και, εάν είναι εφικτό, να φέρει τη θέση της εγγύτερα σε αυτή της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων πιθανότατα να πρέπει να περιμένει μέχρι να αναλάβει η Ουγγαρία την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2011. Το Βέλγιο, νυν κάτοχος της προεδρίας, έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν μπορεί να εμπλακεί πολύ στο ζήτημα της πΓΔΜ.


Από το SETimes, The news and views of Southeast Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου