Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας εγκαινίασε ο Γερουλάνος


Το υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το έργο, προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΕΣΠΑ.

Σημείο αναφοράς για το τοπίο της περιοχής, όπως ακριβώς λειτουργούσε το ανάκτορο στην αρχαιότητα, θα καταστεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, όπως επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του Μουσείου.

Σύντομα ξεκινούν τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, τόνισε ο κ. Γερουλάνος και σημείωσε ότι το υπουργείο ενέταξε το έργο, προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, είναι υπό έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο για τον εξοπλισμό και την ολοκλήρωση της έκθεσης του Μουσείου, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ο υπουργός σημείωσε ότι προβλέπεται η αποθήκευση των ευρημάτων σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, η χρήση σύγχρονων μεθόδων για τη διατήρηση τους και η ηλεκτρονική διαχείριση των πληροφοριών που προκύπτουν από τη μελέτη τους.

Σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, έχει κατατεθεί προς έγκριση η κατασκευή καναλιών συλλογής και μεταφοράς όμβριων υδάτων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασία Χρυσοστόμου, υπογράμμισε ότι ένα μουσείο οφείλει να αποτελεί ζωντανό οργανισμό και να εμπλουτίζεται διαρκώς με εκθέματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, επισήμανε τη σημασία εμπλουτισμού της έκθεσης με αντικείμενα που να καταδεικνύουν τη ζωή στην περιοχή πριν και μετά την ελληνιστική περίοδο.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας καταλαμβάνουν χώρο 6.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι επισκέψιμες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το μουσείο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό. Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από το ορθογώνιο αίθριο, που παραπέμπει στην κεντρική περίστυλη αυλή των οικιών της Πέλλας. Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες, σχετικές με την καθημερινή ζωή, τη δημόσια ζωή, τα ιερά, τα νεκροταφεία και το ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τα νεολιθικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, με έμφαση στην Ελληνιστική εποχή, οπότε η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.

Η κατασκευή του μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός» του Γ΄ ΚΠΣ.

ΥΓ H δική μου ερώτηση είναι γιά ποιόν λόγο απαγορεύεται διά ροπάλου η φωτογράφιση του αρχαιολογικού μας πλούτου ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ. Παραδείγματος χάριν θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να κρύβουμε από το διαδύκτυο (μέσω της απαγόρευσης προς τους επισκέπτες) τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ντοκουμεντα. Ενω κανείς δεν μου απαγόρευσε πχ σε άλλα μουσεία να βγάλω φωτογραφίες Ελληνικών επιγραφών, στο Μουσείο Πέλλας και στις Αιγές-Βεργίνα μου απαγορεύσαν σχεδόν διά ροπάλλου (και στα δύο μουσεία με είχαν πάρει από πίσω οι φύλακες, να σιγουρευτούν πως δεν φωτογράφιζα επιγραφές!!!). Στασ Σκόπια, στην Τουρκία ή στην Αλβανία το καταλαβαίνω...στην Ελλάδα όμως ποιά η σκοπιμότητα;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου