Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!


Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Από το "ΠΑΡΟΝ της Κυριακής" 12/09/2010
Πηγή: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=58803&colid=37&catid=42&dt=2010-09-12%200:0:0


Εγκαταλείπει ο πρωθυπουργός την πάγια εθνική θέση για μία ονομασία έναντι όλων!



Σε σοβαρή, οδυνηρή υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ήδη συμφωνήσει στην πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ, του Μ. Νίμιτς, στα εξής σημεία:
• Ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».
• Αυτή η ονομασία δεν θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά «erga omnes», δηλαδή έναντι όλων, όπως μέχρι τώρα είναι η πάγια ελληνική θέση. Θα βρεθεί μια φόρμουλα (ίσως έχει κατατεθεί ήδη...) με την οποία το «erga omnes» θα παρακάμπτεται!

Αυτό ήταν μια απαίτηση της σκοπιανής πλευράς, που την έθετε ως προαπαιτούμενο για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος. Είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή με ποια φόρμουλα θα πλασαριστεί εδώ στην Ελλάδα αυτή η σοβαρότατη υπαναχώρηση από μια θέση που ήταν έως σήμερα πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να περάσει. Ωστόσο θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να περάσει. Και ασφαλώς η κυβέρνηση θα ρισκάρει να επωμιστεί τεράστιο πολιτικό κόστος. Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας:
• Ενώ αυτή η πρόταση του Μ. Νίμιτς σαφώς και ικανοποιεί μια πάγια θέση των Σκοπίων, είναι η ελληνική πλευρά που έχει απαντήσει θετικά σε αυτήν την πρόταση, ήδη από τον Ιούλιο, ενώ η FYROM δεν έχει ακόμα απαντήσει!
Αυτό εξάλλου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσφατα. Ότι δηλαδή υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση του Νίμιτς, στην οποία έχει απαντήσει θετικά η Ελλάδα, ενώ αναμένεται και η απάντηση από την πλευρά των Σκοπίων!
Προφανώς η αναμενόμενη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, για τις εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ, θα αξιοποιηθεί και για το επίμαχο ζήτημα, την τελική δηλαδή φόρμουλα του επώδυνου συμβιβασμού σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές και ιστορικές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη ονομασία, που έχει αποκαλυφτεί εδώ και καιρό, προφανώς για να αρχίσει να εθίζεται ο ελληνικός λαός...
Ενστάσεις προερχόμενες και από πολιτικούς και από ιστορικούς. Και εκεί που διατυπώνονται αυτές οι ενστάσεις, έρχεται και η εγκατάλειψη του «erga omnes» για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Είναι δε χαρακτηριστικό τού υπό διαμόρφωση κλίματος αποδοχής αυτού του επονείδιστου συμβιβασμού και το γεγονός ότι και ο πρόεδρος της ΕΕ Μπαρόζο πιέζει για «λύση» στο θέμα αυτό, και μάλιστα γρήγορα, αλλά και το ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ και ειδικότερα η Ουάσινγκτον, επείγεται για «λύση» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι από την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είχε επισημάνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε «λύση» και προειδοποιούσε για τα όρια τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει η Ελλάδα, τις «κόκκινες γραμμές». Αλλά φαίνεται ότι όλα στο εργώδες παρασκήνιο έχουν «κανονιστεί». Οι σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου (εμφανείς και αφανείς...) όλα δείχνουν ότι έχουν κάνει «καλά» τη δουλειά τους! Και απομένει να δούμε τα όρια της αντίδρασης της ΝΔ, του Αντ. Σαμαρά, των άλλων κομμάτων και κυρίως του ελληνικού λαού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου