Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Νταβούτογλου: «Κυπριακό και παρεμβολές χωρών φράζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»

16 Σεπτεμβρίου 2010,
sigmalive/KYΠΕ

Τα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία “είναι το Κυπριακό που δεν δημιούργησε η Τουρκία αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η ΕΕ δέχθηκε τη νότια Κύπρο ως μέλος και δεύτερον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Γαλλία προτάσσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινή τους γνώμη” δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι “η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο” και ότι “έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στη παγκόσμια ειρήνη, την Ευρωπαϊκή ειρήνη και το μέλλον της Ευρώπης”.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι “παράλληλα με την προσφορά των θετικών αυτών αξιών της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προς την ΕΕ, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις”.

Κατά τον κ. Νταβούτογλου, “προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Αγγλίας στην ΕΕ. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία”.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία διεθνώς σχετικά με το ζήτημα του Ιράν, και είπε “όταν βρίσκεστε σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και η εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη, τότε δεν έχετε παρά να προχωράτε πάνω σε ένα λεπτό σχοινί. Εάν όλα ήταν αρμονικά, θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση η εξωτερική πολιτική. Αλλά σε αυτό το σημείο προκύπτει το μεγαλείο, αλλά και τα ρίσκα της Τουρκίας. Αναρωτήθηκε “για ποιο λόγο εξάλλου η ΕΕ δεν σκεφτόταν πριν από δέκα χρόνια ότι η Τουρκία έχει στρατηγική αξία”;

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμπάργκο εναντίον του Ιράν, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι “η Τουρκία εφαρμόζει το εμπάργκο που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ” αλλά πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται να διακόψουμε τις σχέσεις μας με καμία γειτονική χώρα και δεν θα θέλαμε το εμπάργκο να επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις με το Ιράν”.

Ερωτηθείς σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι “η Τουρκία δεν θεωρεί ότι δέχεται απειλή από οποιαδήποτε γειτονική χώρα, ούτε από το Ιράν, ούτε από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Συρία και το Ιράκ. Είμαστε όμως μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε όλους τους μηχανισμούς που δεν στοχεύουν μια συγκεκριμένη χώρα. Αλλά αυτό το αξιολογούμε μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου