Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Δυσκολίες για τις ελληνικές κοινότητες στα Βαλκάνια


Προς:
Υπουργό ΥΠΔΒΜΘ κ. Διαμαντοπούλου Άννα

Κοιν:

Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κουβέλη Σπυρίδωνα

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης κ. Αμανατίδη Γεώργιο

Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου

Ελληνική Πρεσβεία Βουδαπέστης

Ελληνική Πρεσβεία Βουκουρεστίου

Ελληνική Πρεσβεία Ζάγκρεμπ

Ελληνική Πρεσβεία Λουμπλιάνας

Ελληνική Πρεσβεία Μπρατισλάβας

Ελληνική Πρεσβεία Ποτγκόριτσας

Ελληνική Πρεσβεία Σαράγεβο

Γραφείο Συνδέσμου Σκοπίων

Ελληνική Πρεσβεία Σόφιας


Κύρια Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε το παρακάτω σημαντικό πρόβλημα: Το 2008 μετά από τις συνεχείς προσπάθειες και αιτήματα, των Ελληνικών κοινοτήτων των χωρών της Βαλκανικής αλλά και των αντιστοίχων Διπλωματικών μας αρχών προς την τότε ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, ιδρύθηκε το Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης με έδρα το Βουκουρέστι, υπεύθυνο για τις χώρες των Βαλκανίων.

Μέχρι τότε ο συντονισμός γινόταν από τον Συντονιστή στο Γραφείο εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ουκρανίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του γραφείου αυτού ο Συντονισμός και η παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου ήταν πάρα πολύ δύσκολος και προβληματικός. Η πληθώρα των χωρών και οι μεγάλες αποστάσεις καθώς και τα ποικίλα προβλήματα εθνικού και πολιτικού χαρακτήρα, δυσχέραιναν το συντονιστικό έργο. Το γεγονός αυτό είχε γνωστοποιηθεί κατ’ επανάληψη από τον τότε συντονιστή εκπαίδευσης.

Μετά όμως από διετή επιτυχή λειτουργία του γραφείου αποφασίστηκε η κατάργηση του και η επαναφορά των χωρών ευθύνης του και πάλι στη Μαριούπολη, για λόγους υποθέτουμε, καθαρά οικονομικούς. Κατανοούμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, γνωρίζουμε ότι επιβάλλονται περικοπές, αλλά θεωρούμε ότι η ύπαρξη του γραφείου εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι είναι ζωτικής σημασίας για τα ευρύτερα συμφέροντα του ελληνισμού στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκάνιων. Σημειώνουμε δε, ότι όπως έχουμε πληροφορηθεί τα έξοδα του γραφείου δεν υπερβαίνουν τα 3500€ το μήνα. Το γραφείο απασχολεί ένα συντονιστή εκπαίδευσης (μηνιαίο επίδομα 2000€) και ένα εκπαιδευτικό (1000€) και λειτουργικά έξοδα 300€ το μηνά. Σε αντίθεση με άλλα υπέρογκα έξοδα που καταβάλει το Ελληνικό δημόσιο.

Για να κατανοήσει κανείς την έκταση της περιοχής ευθύνης του Γραφείου Εκπαίδευσης Βουκουρεστίου, αλλά και του προβλήματος, ακολουθούν οι χώρες για τις οποίες είναι υπεύθυνο. Παραθέτουμε τις χώρες: ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΒΟΖΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΣΚΟΠΙΑ. Καθίσταται λοιπόν πρακτικά αδύνατον, ένα και μόνο γραφείο να συντονίσει τις δραστηριότητες όλων των προαναφερθέντων χωρών μαζί με τις χώρες που ήδη έχει στην εποπτεία του το Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία) το οποίο αναλαμβάνει και τις χώρες του επίσης υπό κατάργηση γραφείου της Μόσχας (Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν).

Επιπρόσθετα τα έξοδα συντονισμού και εποπτείας του διδακτικού προσωπικού αυξάνονται κατακόρυφα λόγω της μη ύπαρξης άμεσης πρόσβασης και επικοινωνίας των χωρών της βαλκανικής με την Ουκρανία, των μεγάλων αποστάσεων και της πληθώρας των χωρών. Εν τέλει τα έξοδα συντονισμού των βαλκανικών χωρών από το νέο υπεργραφείο εκπαίδευσης Μαριούπολης, φαίνεται ότι θα υπερβαίνουν τα έξοδα λειτουργίας του υπό κατάργηση συντονιστικού γραφείου Βουκουρεστίου.

Σημειώνουμε ότι όλες οι χώρες του Συντονιστικού Γραφείου Βουκουρεστίου είναι χώρες που ανήκουν ή είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία και την συνεργασία μεταξύ τους. Αντίθετα η Ουκρανία ως μη μέλος και έχοντας τα γνωστά συνοριακά προβλήματα έχει επιπρόσθετα προβλήματα ακόμα και στην απλούστερη μορφή επικοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ζητούμε την αναστολή της κατάργησης του Συντονιστικού Γραφείου Βουκουρεστίου προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα για την Ελληνόφωνη Εκπαίδευση, στην τόσο ευαίσθητη και σημαντική για την πατρίδα μας περιοχή των Βαλκανίων, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Με εκτίμηση

Οι παρακάτω αντιπρόσωποι των κοινοτήτων

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΙΛΒΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΖΒΟΑΡΕΛΕ


ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΥΛΑΚΕ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΖΒΟΑΡΕΛΕ


ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΪΛΑΣ


ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΛΤΣΕΑΣ


ΤΣΟΡΑΚΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ


ΑΛΕΞΕ ΑΝΕΣΤΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΑΜΠΑΝΤΑΓΚ


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΑΣΙΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»


ΠΟΥΣΚΟΒΕΑΝΟΥ ΦΛΟΡΙΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΪΟΒΑΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΛΙΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑΣ


ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΟΡΑΣ


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΕΔΡΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΣΕΡΒΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΙΛΟΒΙΤΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΙΣ

ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΡΟΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου