Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Eφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στοπ στον Π. Ψωμιάδη για τα "45άρια"!


Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, υποψήφιος Περιφεριάρχης Κενρικής Μακεδονίας, με τον αδελφό του και παρ΄ολίγον συνυποψήφιό του, Διονύση Ψωμιάδη. Οικογενειακό θέμα...τα 45άρια!
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010
Στοπ στον Π. Ψωμιάδη, ο οποίος απειλεί με ΕΔΕ!
http://polites-ampelokipon.blogspot.com/2010/05/blog-post_10.html
Eφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πάντα επίκαιρο

Στοπ -με καθυστέρηση πέντε ετών- στη «βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων των αδελφών Ψωμιάδη βάζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα η διοίκηση της νομαρχίας αντεπιτίθεται, απειλώντας με πειθαρχική δίωξη τον υπάλληλο ο οποίος είχε ενημερώσει εμπιστευτικά το νομάρχη για το πάρτι με τα «45άρια», σε μία προσπάθεια εκφοβισμού του, καθώς έχει κληθεί να καταθέσει στη δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε διάστημα ολίγων εβδομάδων οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ακύρωσαν αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού, με τις οποίες επιχείρησε να δώσει σε «ημετέρους» με τη μέθοδο -κατά κύριο λόγο- της απευθείας ανάθεσης έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,1 εκατ. ευρώ. Παρότι οι ακυρωτικές αποφάσεις ήταν σε γνώση του κ. Ψωμιάδη, εκείνος σε δήλωσή του μετά το επεισόδιο σε βάρος του νομαρχιακού συμβούλου Γιάννη Μπίκου ανέφερε ότι έργα της νομαρχίας «ουδέποτε κρίθηκαν παράνομα ή επεστράφησαν ούτε από την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου ούτε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Με το κόλπο του κατεπείγοντος
Τα ακυρωθέντα έργα εξετάστηκαν αρχικά από την περιφερειάρχη Μαρία Λιονή, η οποία τα παρέπεμψε στις αρμόδιες επιτροπές ζητώντας να γίνει ενδελεχής έλεγχος ως προς τη νομιμότητά τους. Τα περισσότερα επιχειρήθηκε να ανατεθούν με διαδικασίες-εξπρές με το πρόσχημα ότι πρόκειται για έργα «κατεπείγουσας ανάγκης». Αυτή τη φορά μάλιστα ο προϋπολογισμός των έργων υπερέβαινε τα 45.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι στις εν λόγω περιπτώσεις δεν ακολουθήθηκε καν η προσχηματική διαδικασία των πρόχειρων διαγωνισμών, αλλά επιλέχθηκε η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης!
1. Στις 22 Μαρτίου η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 7 ακύρωσε την απόφαση 36/2010 της Ν.Ε., με την οποία είχε αποφασιστεί «η απευθείας ανάθεση κατασκευής του έργου ‘Αντιπλημμυρική προστασία τμημάτων οδών επαρχιακού οδικού δικτύου νομού Θεσσαλονίκης’». Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η ανωτέρω μέθοδος ανάδειξης αναδόχου (με απευθείας ανάθεση) ακολουθείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεομηνίας, προκειμένου να αποκατασταθούν συγκεκριμένες ζημίες σε πολύ συγκεκριμένη περιοχή. Όπως προκύπτει όμως από τον τίτλο του έργου αλλά και από το περιεχόμενο της απόφασης της Ν.Ε., πουθενά δεν αναφέρεται συγκεκριμένη περιοχή στην οποία έγιναν ζημίες. Επιπλέον όλο το προηγούμενο διάστημα κανενός είδους θεομηνία δεν έπληξε το νομό Θεσσαλονίκης. Για τους λόγους αυτούς η επιτροπή του άρθρου 7 προχώρησε στην ακύρωση του έργου. «Από την αόριστη αναφορά σε ‘βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών’ δεν προκύπτει ύπαρξη κατεπείγουσας ανάγκης», σημειώνει στην απορριπτική απόφασή της η επιτροπή.
2. Έναν μήνα νωρίτερα, στις 18 Φεβρουαρίου, η ίδια επιτροπή απέρριψε την απόφαση 856/2009 της Ν.Ε. για «απευθείας ανάθεση κατασκευής του έργου ‘Άμεσες αποκαταστάσεις βλαβών στο οδόστρωμα των επαρχιακών οδών του νομού Θεσσαλονίκης». Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και εδώ γίνεται και πάλι επίκληση «έντονων βροχοπτώσεων» ως αιτίας των ζημιών, αλλά αποφεύγεται εκ νέου ο ακριβής προσδιορισμός της περιοχής όπου έγιναν, καθώς και της έκτασής τους. Και σε αυτήν την περίπτωση η επιτροπή του άρθρου 7 ακύρωσε το έργο, με το επιχείρημα ότι δεν συντρέχει λόγος κατεπείγουσας ανάγκης.
3. Στις 28 Ιανουαρίου η ίδια επιτροπή ακύρωσε την απόφαση 795/2009 της Ν.Ε. για «διενέργεια διαγωνισμού μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων για την εκτέλεση του έργου ‘Διαμόρφωση κόμβου στη διασταύρωση Πλαγιαρίου-Επανομής με δημοτική οδό προς Ν. Μηχανιώνα’». Από την περιγραφή του έργου, η οποία είναι σαφής αυτή τη φορά, δεν προκύπτει κανενός είδους επείγουσα ανάγκη ούτε βεβαίως αναγκαιότητα για αποκατάσταση βλαβών από θεομηνίες και άλλα παρόμοια. Η απόφαση της Ν.Ε., σημειώνει η επιτροπή του άρθρου 7, στερείται «την εκ του νόμου απαιτούμενη σαφή, ειδική και επαρκή αιτιολογία με συνέπεια η ανωτέρω απόφαση αναφορικά με τον τρόπο επιλογής ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου να είναι ακυρωτέα».

Στοπ και από το δασαρχείο
4. Το τέταρτο «όχι» της περιφέρειας αφορά έργο το οποίο δημοπρατήθηκε, μόνον που η νομαρχία είχε… λησμονήσει να πάρει την απαιτούμενη έγκριση της περιφέρειας. Όταν τη ζήτησε, η αρμόδια διεύθυνση Δασών απέρριψε το έργο, ακυρώνοντας την όλη διαδικασία.
Επρόκειτο για την ασφαλτόστρωση τμήματος του δασικού δρόμου ο οποίος συνδέει το Λιβάδι με τον Άγιο Χαράλαμπο. Το συνολικό μήκος του δρόμου είναι περί τα 8 χιλιόμετρα, ωστόσο το έργο προέβλεπε την ασφαλτόστρωση μόνον 1.500 μέτρων και ήταν προϋπολογισμού 620.000 ευρώ. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ακύρωσε την κατασκευή του έργου, καθώς η μελέτη που του εστάλη ήταν ελλιπέστατη και επιπλέον ο εν λόγω δρόμος είναι δασικός και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η ασφαλτόστρωσή του. Στην εύλογη απορία «γιατί από έναν δρόμο 8 χιλιομέτρων επιλέγεται η ασφαλτόστρωση μόνον 1,5 χιλιομέτρου;» επίσημη αιτιολόγηση δεν δίδεται. Στη θέση εκείνη πάντως, σε απόσταση δηλαδή περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το Λιβάδι, βρίσκεται αγροτουριστική μονάδα της οποίας θαμώνας (όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στο site της επιχείρησης) είναι ο κ. Ψωμιάδης.

Διώκεται αυτός που κατήγγειλε τα «45άρια»!
Σε μία κόλλα χαρτί με κατηγορητήριο που παραπέμπει σε άλλες -αλήστου μνήμης- εποχές επιχειρεί να τυλίξει η διοίκηση της νομαρχίας τον υπάλληλο που αποκάλυψε την υπόθεση με τα «45άρια». Μάλιστα, δεδομένου ότι ο εν λόγω υπάλληλος περιλαμβάνεται μεταξύ των μαρτύρων που πρόκειται να καταθέσουν στη δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή, είναι προφανές ότι επιχειρείται ο εκφοβισμός του.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κλήθηκε για μεθαύριο να καταθέσει «ως διωκόμενος» στο πλαίσιο ένορκης διοικητικής εξέτασης, η οποία άρχισε έπειτα από δική του εμπιστευτική επιστολή προς τον κ. Ψωμιάδη!
Οι πρωτοφανείς κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται είναι οι ακόλουθες:
1. Δημόσια άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής με εκφράσεις που αποδεικνύουν έλλειψη σεβασμού και σκόπιμη χρήση αβάσιμων επιχειρημάτων.
2. Παράβαση της εχεμύθειας που επιβάλλεται από την υπηρεσία.
3. Χρησιμοποίηση της θέσης του για εξυπηρέτηση συμφερόντων συγγενικού προσώπου του.
Σημειώνεται ότι η κλήση σε απολογία τού εστάλη δύο ημέρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Θ». Επιπλέον γίνεται στο πλαίσιο ΕΔΕ, που διετάχθη από τον κ. Ψωμιάδη κατόπιν εμπιστευτικής επιστολής που του απέστειλε ο εγκαλούμενος σήμερα υπάλληλος, με την οποία του αποκάλυπτε όλες τις μεθοδεύσεις σχετικά με τα «45άρια».
Η εμπιστευτική καταγγελία υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2009, χωρίς ωστόσο ο νομάρχης να διατάξει έρευνα. Ο καταγγέλλων επανήλθε με νέα εμπιστευτική καταγγελία μετά έναν μήνα, εξαναγκάζοντας τον κ. Ψωμιάδη να διατάξει ΕΔΕ, την οποία ανέθεσε στην Πολυξένη Σταθάκη, στέλεχος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της υπηρεσίας δηλαδή για την οποία ζητείτο να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεών της! Στην επιστολή του με την οποία παρήγγειλε την ΕΔΕ ο κ. Ψωμιάδης ζητούσε την ολοκλήρωσή της ώς τις 30 Οκτωβρίου. Στις 12 Νοεμβρίου η κυρία Σταθάκη (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχουσα στο προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα ψηφοδέλτιο στις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ/ΤΚΜ) παρέδωσε στον κ. Ψωμιάδη το φάκελο της ΕΔΕ, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των συμπερασμάτων. Περιέργως, μετά τεσσεράμισι μήνες και έπειτα από το δημοσίευμα της «Θ», η κυρία Σταθάκη καλεί σε απολογία τον υπάλληλο του οποίου οι καταγγελίες προκάλεσαν την ΕΔΕ, μετατρέποντάς τον από «κατήγορο» σε κατηγορούμενο! Ερωτηθείσα σχετικά η κυρία Σταθάκη δήλωσε πως «χωρίς την άδεια του νομάρχη δεν μπορώ να σας πω τίποτε», αρνούμενη να αποκαλύψει ακόμη και αυτό το αντικείμενο της ΕΔΕ. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποιο κενό μεταξύ της πρώτης εντολής του κ. Ψωμιάδη και της νεότερης, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διεκόπη τότε η ΕΔΕ. Εξήγησε τέλος ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωσή της». Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΔΕ ενεργοποιείται εκ νέου, ενώ «διακόπηκε στο στάδιο σύνταξης του πορίσματος», όπως αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης στην τελευταία επιστολή του.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου