Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Χαμόγελα, γκρίνιες, και...περιφερειακά ντέρμπι


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=199913
Χαμόγελα, γκρίνιες, λύσεις ανάγκης και εσωκομματικά ντέρμπι
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφηκαν σε πολλές περιφέρειες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.
* Στην Κεντρική Μακεδονία ο Μ. Μπόλαρης δεν έχει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τη βουλευτική διαδρομή στις Σέρρες και τη θητεία του ως υφυπουργός Οικονομίας, είναι ιδιαίτερα αγαπητός και συμπαθής και σε ευρύτερους χώρους πέραν του ΠΑΣΟΚ. Ο Μ. Τρεμόπουλος χαρακτήρισε τη λύση κομματική και επισφαλή τονίζοντας ότι δεν σηματοδοτεί τίποτε στη μάχη απέναντι στον Π. Ψωμιάδη και ο ίδιος θα επιμείνει στη δική του υποψηφιότητα. Ο Π. Ψωμιάδης είπε ότι τιμά και σέβεται τον Μ. Μπόλαρη. Είναι βέβαιος ότι θα κάνουν έναν πολιτισμένο αγώνα και από την επόμενη μέρα θα εργαστούν για την αναγέννηση της Μακεδονίας.

* Στη Δ. Μακεδονία η υποψηφιότητα του νομαρχιακού συμβούλου Κοζάνης Γιάννη Παπαϊορδανίδη προέκυψε ως λύση ανάγκης κι εδώ υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με την αναγνωρισιμότητα και τη δουλειά που πρέπει να γίνει απέναντι στον νομάρχη Γιώργο Δακή, που στηρίζει ως υποψήφιο περιφερειάρχη η Ν.Δ.

* Στην Κρήτη, αναμενόμενη ήταν η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του υφυπουργού Στ. Αρναουτάκη, αν και η υποψηφιότητα της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώς Σχοιναράκη, έπαιξε αρκετά. Ο κ. Αρναουτάκης έχει δημιουργήσει ένα ήπιο πολιτικό προφίλ και οι φίλοι του λένε ότι ξέρει να ακούει.

* Στη Δυτική Ελλάδα ο Απ. Κατσιφάρας κέρδισε τον Θ. Σώκο πάνω στο νήμα. Ο νυν νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος χαρακτήρισε τιμητική την προτίμηση του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιος δήμαρχος της Πάτρας και απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν νιώθει δυσαρεστημένος από την προτίμηση του ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τον Απόστολο Κατσιφάρα και όχι τον ίδιο. «Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι συλλογική», τόνισε. Ο άλλος διεκδικητής του χρίσματος, ο νυν νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Κατσιφάρα, τονίζοντας ότι η στήριξή του είναι αυτονόητη, και πρόσθεσε: «Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ επαγγελματίας πολιτικός ή αξιωματούχος στο ΠΑΣΟΚ. Είμαι ενεργός πολίτης με συγκεκριμένη ιδεολογία, την οποία και ακολουθώ επιχειρώντας να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο. Δεν νιώθω ούτε πικρία ούτε δυσαρέσκεια από την επιλογή του κ. Κατσιφάρα. Εχω όμως έναν προβληματισμό σε σχέση με τα κριτήρια βάσει των οποίων αποκλείστηκε η δική μου υποψηφιότητα».

* Στο Βόρειο Αιγαίο επελέγη ένας από τους αντιπάλους του «Καλλικράτη», ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολιτικούς του φίλους στη Λέσβο αλλά και στη... Χίο. Εκεί οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της άλλης υποψήφιας για το χρίσμα, Ελπίδας Τσουρή, έλεγαν ότι νιώθουν δικαιωμένοι. Ο λόγος για τον σημερινό νομάρχη και υποψήφιο δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη και τον πρώην υπουργό και υποψήφιο επίσης για το χρίσμα του περιφερειάρχη Αντώνη Κοτσακά, που έβλεπαν αρνητικά την ενίσχυση της κ. Τσουρή μέσω του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη.

* Στη Θεσσαλία φαίνεται πως το... άρωμα γυναίκας (Ροδούλα Ζήση) δεν σαγήνευσε τους ερωτηθέντες στην τελευταία δημοσκόπηση του Αυγούστου, στην οποία ο Απ. Παπατόλιας διατήρησε υπεροχή αρκετών ποσοστιαίων μονάδων. Με δεδομένη και την απροθυμία του Λαρισαίου Β. Εξαρχου, η επιλογή του νυν νομάρχη Μαγνησίας έμοιαζε σχεδόν μονόδρομος.

* Συνολικά η εικόνα της... επιστράτευσης για την οποία είχε προϊδεάσει ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι και η καλύτερη. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν οι αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν ή αν θα φουντώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου