Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μάρκος Μπόλαρης: "Πολύτεκνος και ρέκορντμαν"

Πολύτεκνος και ρέκορντμαν
Άρθρο στο "ΕΘΝΟΣ" - «E» 17/10/2009
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7132833

Απέκτησε 6 παιδιά σε 7 χρόνια, εκθειάζει τη σύζυγό του και τονίζει τη σημασία μιας ουσια­στικής πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας.


Ο Μάρκος Μπόλαρης, με τη γυναίκα του και τα 6 παιδιά τους. Οι φωτογραφίες του Ελ. Βενιζέλου και του Μακεδονομάχου παππού του δεσπόζουν στο γραφείο του υφυπουργού.

O νέος υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης όχι μόνο είναι πολύτεκνος, αλλά δηλώνει και... υπότροφος φοιτητικών κατοικιών. Οπως έκανε τα τελευταία χρόνια ως βουλευτής, διαμένοντας στο φοιτητικό διαμέρισμα των δύο παιδιών του που σπουδάζουν στην Αθήνα, θα συνεχίσει και ως υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ως χώρο διαμονής και το φοιτητικό διαμέρισμα της μεγαλύτερης κόρης του που σπουδάζει εκεί.

Ο Μ. Μπόλαρης έχει ένα ρεκόρ σε σχέση με τους άλλους 299 συναδέλφους του στη νέα Βουλή, αλλά και στην 38μελή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο 51 χρόνων δικηγόρος από τις Σέρρες έχει την πολυπληθέστερη οικογένεια, αφού μαζί με τη συμβολαιογράφο Κυριακή Τζαμπαζίδου έχουν αποκτήσει έξι παιδιά που είναι σήμερα ηλικίας από 13 μέχρι 21 χρόνων.


Με τη σύζυ­γό του, Κυρι­α­κή, έξω από τη Βουλή την ημέ­ρα της ορκω­μο­σίας.

Απόγονος ενός Κρητικού Μακεδονομάχου, ο πολύτεκνος υφυπουργός δεν ξεχνά ποτέ την κρητική ρίζα του. Εκείνα τα λόγια που ακούγονται από άλλους σε ανάλογες περιπτώσεις πολυτέκνων, από λεκτικές εκπλήξεις θαυμασμού μέχρι τα «πώς τα καταφέρνετε;», «είστε ήρωας» και άλλα παρόμοια, δεν αγγίζουν καθόλου και δεν αφορούν τον Μ. Μπόλαρη.

Αλλωστε ο ίδιος έχει μια αντίληψη για τους πολυτέκνους μακράν της τρέχουσας, που κάνει λόγο μόνο για επιδόματα, βοηθήματα κ.λπ. Από το 2004 που εκλέγεται βουλευτής η θέση του είναι σταθερή. Ζητεί δημόσιες πολιτικές για τα παιδιά σε όλους τους τομείς, που θα βοηθούν ουσιαστικά την οικογένεια με βάση τις πραγματικές της ανάγκες και θα συμβάλλουν ώστε αν αντιμετωπιστεί το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Δύο φορές... τρίτεκνος

Αντικρούει έτσι εκείνες τις τακτικές που θέλουν να αντιμετωπίζουν τους πολυτέκνους με παρεμβάσεις φιλανθρωπίας, φιλευσπλαχνίας ή ελεημοσύνης. Ο ίδιος δηλώνει χαμογελώντας δύο φορές τρίτεκνος με τα έξι παιδιά που έχει, αλλά θεωρεί ανούσια την όποια διαμάχη τριτέκνων και πολυτέκνων. Αλλωστε σήμερα μια μονογονεϊκή οικογένεια μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από μια πολυμελή, όπως επισημαίνει.

Τα νέα ζευγάρια για να κάνουν οικογένεια πρέπει να νιώθουν ότι υπάρχουν δημόσιες πολιτικές στήριξης της οικογένειας και των παιδιών, με παιδικούς σταθμούς, δημόσια σχολεία που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση, με πιστοποποιημένη εκμάθηση ξένων γλωσσών, με δημόσια ωδεία, σχολές χορού και ό,τι άλλο χρειάζεται για να καλύπτει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ενός παιδιού. Επίσης, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα παιδιά κ.λπ.

ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Κολόνα της οικογένειας είναι η γυναίκα μου»


Tον πρώτο ρόλο στην οικογένειά του ο Μ. Μπόλαρης τον δίνει στη γυναίκα του, Κυριακή, η οποία κατάγεται από την Κομοτηνή και με την οποία γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν μαζί στη Νομική του ΑΠΘ. Παντρεύτηκαν το 1985 και απέκτησαν έκτοτε έξι παιδιά.

Τη Δέσποινα, 21 χρόνων σήμερα, που σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Ηλία, 20 χρόνων, που σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Αθήνας, τον Πρόδρομο-Ιωάννη, 19 χρόνων, που σπουδάζει Πληροφορική και Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Αναστασία που πηγαίνει στην Γ’ Λυκείου, τη Ζανοβία στη Β’ και την Αννα στη Β’ Γυμνασίου.

«Στις δύσκολες στιγμές αν δεν δούλευε η Κυριακή δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα», λέει για τη σύζυγό του.


Και οι δύο συμφωνούν ότι τα πολλά παιδιά, παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν, ελάχιστα πράγματα τους στέρησαν από τη ζωή τους. Αντίθετα είναι ένας μοναδικός πλούτος και δώρο Θεού, που τους δίνει τη δύναμη για να παλεύουν περισσότερο. «Μου δίνουν μια αστείρευτη δύναμη, είναι καθημερινά για μένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας», θα μας πει ο κ. Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι αυτό που προσπάθησαν να δώσουν στα παιδιά τους είναι γνώση και μια κουλτούρα, ώστε να νιώθουν και να είναι ελεύθεροι, να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις της ζωής.

Από τους τοκογλύφους στο Βατοπέδι


Με τον Μάρκο Μπόλαρη μας ενώνουν πολλά πράγματα. Τον συναντήσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως έναν μαχητικό δικηγόρο στις Σέρρες, δημοτικό σύμβουλο αρχικά και μετά νομαρχιακό σύμβουλο να δίνει δύσκολες μάχες, στις οποίες πολλοί άλλοι απέφευγαν έστω να εμπλακούν. Με όπλο του τις αρχές και το περί δικαίου αίσθημα ήταν από αυτούς που βοήθησαν ώστε να έρθει στο φως εδώ και πάνω από μια δεκαετία το περίφημο εκείνο κύκλωμα τοκογλυφίας που ήλεγχε τις Σέρρες και είχε πλοκάμια ευρύτερα και να οδηγηθούν έπειτα από πολλές μάχες στο εδώλιο και να καταδικαστούν οι πρωταγωνιστές. Και το ίδιο έγινε και με τα κυκλώματα-μάστιγα για τις Σέρρες κάποιων επίορκων αστυνομικών και δικαστικών. Ετσι ως έτοιμος από καιρό βρέθηκε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, όπου η συμβολή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου