Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Περιφέρειες - Ποιες θεωρούνται «πράσινες», ποιες «γαλάζιες» και ποια τα ντέρμπι

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΣΚΟΡ 9 - 4 ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η αδιαφορία των ψηφοφόρων προκαλεί φόβους για μεγάλη αποχή
Bookmark and Share Προσθήκη στα
αγαπημένα

Μόλις ενάμισης μήνας μέχρι τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη» ή του Μνημονίου, ανάλογα με το ποιανού κόμματος το δίλλημα ενστερνίζεται κανείς, και το κλίμα ακόμη παραμένει «ψυχρό».

Το λένε οι ερευνητές της κοινής γνώμης ή άλλως δημοσκόποι, το παραδέχονται οι ίδιοι οι υποψήφιοι, τα ονόματα των οποίων στην πλειοψηφία τους καθυστέρησαν να ανακοινωθούν από τα κόμματά τους, το αποδεικνύει μια μικρή βόλτα στις γειτονιές των κεντρικών η περιφερειακών δήμων.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι αυτή η «ψυχρότητα» θα αποτελέσει και το βασικό χαρακτηριστικό των επερχόμενων εκλογών και θα αποτυπωθεί με μια πολύ μεγάλη αποχή από τις κάλπες, που ίσως να φτάσει και το 50%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνονται οι παρακάτω προβλέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου και οι δύο βασικοί «παίχτες» (και το ΠΑΣΟΚ του «Καλλικρατικού» δημοψηφίσματος και η ΝΔ του αντι – Μνημονίου ) συμφωνούν ότι η ψήφος θα είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο αυτοδιοικητική.

Τι λένε αυτές οι προβλέψεις με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή.

- Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βέβαιος νικητής, με την έννοια ότι θα κερδίσει περισσότερες περιφέρειες από τη ΝΔ

- Δεύτερον ότι το σκορ μπορεί να ξεκινήσει από το 8 -5 και να καταλήξει και στο 10 -3. Άρα, θα έλεγε κανείς, μέσος όρος το 9 – 4, που θεωρείται αρκετά πιθανό.

- Τρίτον, ότι η διαφορά των 10,5 μονάδων (43,92 έναντι 33,48%) των προ ενός έτους εθνικών εκλογών , όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε εθνικές και όχι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι σαφώς μικρότερη

- Τέταρτον, καθώς υπάρχει β΄ γύρος, στο τελικό «σκορ» σημαντικό ρόλο θα παίξει η ψήφος ή η αποχή των ψηφοφόρων κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ αλλά και των «ανταρτών».

Τα προγνωστικά

Σύμφωνα με τα προγνωστικά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρεί σίγουρες τρεις περιφέρειες, εκ των όποιων μία ή και δύο μπορεί να τις κερδίσει από το α΄ γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Στον αντίποδα η ΝΔ μόνον μία περιφέρεια μπορεί να θεωρεί σίγουρη, αυτή τη Κεντρικής Μακεδονίας.

Πλην των συγκεκριμένων τριών περιφερειών στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να «βάψουν πράσινες» τέσσερις ακόμη περιφέρειες: Την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Πελοπόννησο και την Αττική. Στην άλλη όχθη στη Ρηγίλλης μπορούν να βλέπουν από τώρα με αυξημένες πιθανότητες «γαλάζια» τη Δυτική Μακεδονία.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε ακόμη τέσσερις περιοχές θα έχουμε ντέρμπι. Πρόκειται για τη Θεσσαλία, τα Ιόνια, τη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.


Οι «πράσινες» περιοχές

ΚΡΗΤΗ
Τα παραδοσιακά μεγάλα ποσοστά, η διασπασμένη κεντροδεξιά παράταξη αλλά και η ισχυρή υποψηφιότητα είναι τα ισχυρά ατού του ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει από τον α΄ γύρο, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
- Πρώτα απ’ όλα το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες εκλογές κατέγραψε ποσοστά που ξεκινούν από το 51% στα Χανιά και φτάνουν το 62% στο Ηράκλειο. Λογικά, λοιπόν, παρά την όποια φθορά η νίκη από τον α΄ γύρο φαντάζει εφικτός στόχος.
- Δεύτερον, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι ο «κάστρο» της Ντόρας Μπακογιάννη και το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη είναι «αδύναμη», η πλευρά Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να δώσει «μάχη» για να πλασαριστεί ο εκλεκτός της πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Δημήτρης Γιαννουλάκης στη δεύτερη θέση.
- Τρίτον, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης έχει πολύ καλό όνομα στην Κρήτη, καθώς ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους στο νησί, στο Δήμο Αρχανών του νομού Ηρακλείου.
Από το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Στέλιος Ορφανός από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ ίσως υπάρξει και έκτη υποψηφιότητα του ανεξάρτητου με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αντώνη Ανηψιτάκη.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΑΔΑ
Αντίστοιχα με αυτά της Κρήτης είναι τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με σαφώς πιο χαμηλούς μέσους όρους από την Κρήτη στις εθνικές εκλογές του 2009 (λίγο πάνω από 50%), με μια «αδύναμη» υποψηφιότητα της ΝΔ (Γιάννης Παπαναστασίου) που μάλιστα προέρχεται από το μικρότερο νομό, την Αιτωλοακαρνανία και με μια ισχυρή υποψηφιότητα, αυτή του βουλευτή Αχαϊας και πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να κερδίσει από τον α΄ γυρο. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκει η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Αχαίας του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου με το ΛΑΟΣ που ανακοινώθηκε προχθές. Το ΚΚΕ κατεβάζει στην περιοχή το βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σαφές προβάδισμα έχει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περιφέρεια που δεν αποκλείεται να κερδίσει από τον α΄ γύρο, καθώς ποντάρει στο νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, περιοχή στην οποία έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2009 54%. Αν και στις Κυκλάδες, που όμως είναι η μικρότερη περιοχή οι συσχετισμοί του 2009 ήταν 44 έναντι 36% υπέρ του ΠΑΣΟΚ η «αδύναμη» υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Μπάμπη Κόκκινου δεν αναμένεται να δυσκολέψει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν πάει στο β΄ γύρο.
Με το ΚΚΕ κατεβαίνει η Λίλα Καφαντάρη, ενώ τελευταία στιγμή τα «έσπασε» ο ΣΥΝ με το Νίκο Χρυσόγελο που στηρίζεται από τους Οικολόγους και τη Δημοκρατική Αριστερά και τελικά θα στηρίξει το Νίκο Συρμαλένιο.


ΑΤΤΙΚΗ
Για την Αττική στο ΠΑΣΟΚ….προσεύχονται στο β΄ γύρο να μην είναι κάποιος εκ των Γιάννη Δημαρά (κυρίως) και Αλέξη Μητρόπουλου. Αντιθέτως πιστεύουν (και το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) ότι θα είναι ένας υγιεινός περίπατος για το νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό στην περίπτωση που αντίπαλός του είναι ο Βασίλης Κικίλιας.
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι μετά τη διάσπαση του μετώπου Δημαρά – Μητρόπουλου, ο υποψήφιος της ΝΔ αν και με δυσκολία θα είναι στο β΄ γύρο.
Όπως αποτυπώνεται στις έρευνες φαίνεται ότι στις τέσσερις πρώτες θέσεις θα βρίσκονται οι προαναφερόμενοι, καθώς Δημαράς, κυρίως, και Μητρόπουλος (δευτερευόντως) παίρνουν πολλές «ΠΑΣΟΚικές» ψήφους τις οποίες κόβουν από τον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι βρίσκονται πιο χαμηλά με το Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ να κρατά τα ποσοστά του κόμματός του, τον Αλέκο Αλαβάνο να έχει περιορισμένη δυναμική, τον Άδωνη Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ να μένει στα «ρηχά» και τον Κώστα Διάκο των Οικολόγων να είναι τελευταίος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και τον (βουλευτή Ροδόπης) κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή προηγείται του υποψηφίου της ΝΔ (στηρίζεται και από τη Ντόρα Μπακογιάννη) νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η αναμέτρηση θα κριθεί στο β΄ γύρο.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Η αναμέτρηση ανάμεσα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής κι βουλευτή Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη και τον υποψήφιο της ΝΔ, νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη αναμένεται σκληρή. Ωστόσο, καθότι ο Β. Αργύρης αφενός ξεκινά από καλύτερη (δημοσκοπική) αφετηρία και αφετέρου έχει διείσδυση τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά, μοιάζει πολύ πιθανό ότι θα κερδίσει στο β΄ γύρο.
Πόσο μάλλον που φαίνεται ότι στον κ. Καχριμάνη έχει κάνει ζημιά υπόθεση με οικοδομικές αυθαιρεσίες του γιου του, η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα όχι μόνο στα τοπικά αλλά και στα Αθηναϊκά ΜΜΕ.
Από το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Κώστας Κωτσαντής και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό «κάστρο» της ΝΔ (είναι χαρακτηριστικό ότι στις εθνικές εκλογές του 2009 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ ήρθε πρώτη στους τρεις από τους συνολικά έξι νομούς πανελλαδικά – Μεσσηνία, Λακωνία και Αργολίδα), το οποίο όμως φαίνεται ότι θα πέσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, λόγω Πέτρου Τατούλη. Αν και μετά την ανακοίνωση της στήριξης από το ΠΑΣΟΚ, τις βολές που δέχθηκε ο κ. Τατούλης από ορισμένους βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και την υπερπροσπάθεια των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ (εδώ άλλωστε εκλέγεται όλη η ηγεσία του κόμματος: Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Δήμας και Λυκουρέντζος) η διαφορά των περίπου 30 μονάδων φαίνεται να μειώθηκε, η «αδύναμη» υποψηφιότητα του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου δεν φαίνεται να «περπατάει». Στην περιοχή το ΚΚΕ κατεβάζει το Νίκο Γόντικα και ο ΣΥΡΙΖΑ το Θανάση Πετράκο.



Οι «γαλάζιες» περιοχές

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αν και η φθορά που έχουν προκαλέσει οι υποθέσεις σκανδάλων (μεταφορά μαθητών, «45αρια») αλλά και η κόντρα με Σαμαρά και Καρατζαφέρη, στο νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι μεγάλη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πανίκας κρατάει. Σ’ αυτό συντείνει και το γεγονός ότι η υποψηφίοτητα του Μάρκου Μπόλαρη αφενός ανακοινώθηκε αργά και αφετέρου δεν μοιάζει τόσο ισχυρή για να τον «χτυπήσει» στα ίσια. Στόχος είναι να πάει στο β΄ γύρο και ό,τι γίνει. Με δεδομένη και τη στήριξη του ΛΑΟΣ στον νομάρχη, πρέπει όμως να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Μακεδονία θα βαφτεί το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου «γαλάζια».
Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι οι εξής: ΚΚΕ: Θεοδόσης Κωνσταντινίδης .
ΛΑΟΣ: Κυριάκος Βελόπουλος . ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ασημίνα Ξηροτύρη. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Μιχάλης Τρεμόπουλος.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μετά την ανακοίνωση της «αδύναμης» υποψηφιότητας από πλευράς ΠΑΣΟΚ του 37χρονου νομαρχιακού συμβούλου Κοζάνης και νέου επιχειρηματία της περιοχής Γιάννη Παπαϊορδανίδη φαίνεται ότι το έργο του υποψήφιου με τη ΝΔ νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή γίνεται πιο εύκολο. Άλλωστε, μετά τις αρνήσεις των βουλευτών Κουκουλόπουλου και Αθανασίαση το ΠΑΣΟΚ μοιάζει, έστω και εξ ανάγκης, να κάνει επένδυση για το μέλλον.
Πάντως, πέραν του ότι είναι νέος, ο κ. Παπαϊορδανίδης μπορεί να ποντάρει στις καλές σχέσεις του με το ποντιακό και σε καταγγελίες για παρατυπίες σε έργα που έγιναν από τη νομαρχία σε συνεργασία με την Περιφέρεια επί διακυβέρνησης ΝΔ. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Αντώνης Τσάκωνας από το ΚΚΕ και ο Αντώνης Κύρηνας από το ΣΥΝ.

Τα ντέρμπι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο β΄ γύρο και μάλλον στο νήμα θα κριθεί η «μάχη» μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολου Παπατόλια και του υποψήφιου της ΝΔ πρώην βουλευτή Λάρισας, Κώστα Αγοραστού. Αν και ο Α. Παπατόλιας διατηρεί στις δημοσκοπήσεις ελαφρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες με το ΚΚΕ (υποψήφιος ο Βαγγέλης Μπούτας) στο β΄ γύρο. Στα μειονεκτήματα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ ότι είναι από το μικρότερο νομό, τη Μαγνησία και όχι από τη Λάρισα. Στην περιοχή κατεβαίνουν επίσης με το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης που αναμένεται να κόψει ψήφους τουλάχιστον στον α΄ γύρο από τον Κ. Αγοραστό και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Πουλάκης.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εδώ έχουμε σύγκρουση το δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ) με το νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (ΝΔ), πρόσωπα τα οποία είναι αναγνωρίσιμα κυρίως εντός του νομού τους, που είναι, βεβαίως, και ο μεγαλύτερος της περιφέρειας. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο η Ιπποκράτους πρόκρινε τον κ. Γιακαλή και όχι τη βουλευτή Χίου Ελπίδα Τσουρή.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και ως εκ τούτου η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη. Σημαντικό ρόλο θα παίξει στο β΄ γύρο το ΚΚΕ, με τον Ν. Γιακαλή ως «παλαιό» και αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ να έχει το προβάδισμα, λόγω και της καλής προσωπικής του σχέσης με τον υποψήφιο του κόμματος Στρατή Κόρακα. Υποψήφιος με το ΛΑΟΣ θα είναι ο βουλευτής Κωστής Αϊβαλιώτης και με το ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Τεντόμας.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ



Πρόκειται για τη μοναδική Περιφέρεια που «έφαγε» υπουργό στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Είναι σαφές ότι η βουλευτής (πλέον) Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή ήταν η πρώτη επιλογή της Ιπποκράτους, καθώς εθεωρείτο πιο ισχυρή να «χτυπήσει» τον υποψήφιο της ΝΔ νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμμάρα. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος που επελέγη τελικά, ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, προέρχεται από τον τρίτο σε μέγεθος νομό της περιφέρειας και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας στους υπόλοιπους νομούς.
Παρ’ όλα αυτά επειδή θεωρείται καλός νομάρχης ξεκινάει από σχετικά καλή αφετηρία σε σχέση με τον αντίπαλό του. Αστάθμητος παράγοντας σ’ αυτή την αμφίρροπη μάχη ο πρώην νομάρχης και βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Νίκος Παπανδρέου που προέρχεται από το μεγαλύτερο νομό της περιφέρειας και κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο Γιώργος Μαρίνος και του ΣΥΝ ο Νίκος Σκουπής.

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αν και πρόκειται για μία περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικό προβάδισμα και με μια υποψηφιότητα όπως αυτή της Άντζελας Γκερέκου θα μπορούσε να «κλειδώσει» την υπόθεση νίκη, η αναμέτρηση κατέληξε να είναι ντέρμπι. Κι αυτό γιατί εκτός από την «αδύναμη» υποψηφιότητα του καθηγητή Ηλία Μπεριάτου που προέρχεται από το μικρό νομό, την Κεφαλλονιά το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τον «αντάρτη» Γιώργο Καλούδη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, που, μάλιστα, προέρχεται από την Κέρκυρα.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, στόχος πλέον για τον κ. Μπεριάτο είναι να μπει αυτός και όχι ο Γ. Καλούδης στο β΄ γύρο, ώστε να κερδίσει με μεγαλύτερη ευκολία η δυσκολία την, επίσης, «αδύναμη» υποψηφιότητα της ΝΔ, του γιατρού και πρώην βουλευτή Κέρκυρας Σπύρου Σπύρου.
Σημαντικό ρόλο για την έκβαση της μάχης στο β΄ γύρο θα παιξει το τι θα κάνει το ΚΚΕ που έχει διψήφια ποσοστά στην περιοχή και κατεβαίνει με υποψήφιο τον Θεόδωρο Γουλή. Ο ΣΥΝ κατεβάζει τον Θόδωρο Γαλιατσάτο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου