Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνες φήμες γιά παρασκήνιο υποχώρησης με "Μακεδονόφωνους" εθνικά "Μακεδόνες" και “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”


“Μακεδονίας της Κυριακής”
Μια ανάσα από το “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”
http://www.makthes.gr/news/politics/60306/
Ημερομηνία: 29/08/2010


Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο Σκοπιανό αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Μακεδονίας της Κυριακής”, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.
Google Adsense Center

Της Αγγελικής Σπανού

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σιωπηρή διπλωματία του καλοκαιριού απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία είναι γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται η επανεμφάνιση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο προσκήνιο, προκειμένου να λάβουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα οι διεργασίες, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Προεκλογική σιωπή
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την εισαγωγή αυτού του θέματος στην προεκλογική ατζέντα. Για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται -μάλλον το αντίθετο- να ανοίξει η σχετική συζήτηση πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να εξαφθούν τα πάθη, ειδικά στη Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δημόσια δήλωσή τους θα ανακοινώσουν ότι υιοθετούν το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
“Αν ο Ομπάμα, ο Πούτιν και ο Σαρκοζί αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να υιοθετούν με δημόσια διακήρυξη το νέο όνομα, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει”, λέγεται χαρακτηριστικά από κάποιους κύκλους.

Περίπου “έναντι όλων”
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο, πιθανότατα, θα καλούνται οι τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το ψήφισμα συγκεκριμένη αναφορά για αποκήρυξη, από την ΠΓΔΜ, αλυτρωτικών αναφορών, γεγονός που θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ανησυχία.
Όλα τα σχέδια Νίμιτς που έχουν δημοσιοποιηθεί προβλέπουν ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Για τα διαβατήρια, στο τραπέζι παραμένει η παλιά ιδέα Νίμιτς, να αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord) και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις, καθώς μπορεί να προταθεί και για τις δύο το “Μακεδονική” και, εναλλακτικά, το “Πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.

Αναμένεται ένταση στην Αθήνα
Για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία, η λύση του Σκοπιανού αποτελεί απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατανοούν πλήρως τις ελληνικές ευαισθησίες και αποδίδουν σε λαϊκιστικές αντιλήψεις τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι αφερέγγυος, και για τον λόγο αυτό κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πείσει τους ξένους εμπλεκομένους για την αποφασιστικότητά του να κόψει τον γόρδιο δεσμό αν η άλλη πλευρά διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.
Εδικά για την Ουάσιγκτον, η διευθέτηση της εκκρεμότητας αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο και να ενισχυθεί η διείσδυση της συμμαχίας στα Βαλκάνια.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν στην Ελλάδα πολιτική ένταση, με δεδομένη την ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία καθόρισε και την πολιτική του μοίρα.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί ως προς το εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η φόρμουλα δεν προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό.

Η μετάλλαξη Γκρούεφσκι
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, “Είναι καιρός να λυθεί το Σκοπιανό, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ο εθνικιστής ηγέτης των Σκοπίων προαναγγέλλει εξελίξεις με τόση σαφήνεια. Ακούγεται ότι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί, σε κάποιο βαθμό, για υποχωρήσεις. Ο αλβανικός παράγοντας, άλλωστε, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού άμεσα.

Πολιτική

Αξιολόγηση
Αριθμός αξιολογήσεων: 10
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.55

* 4
* 1
* 2
* 3
* 4
* 5

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

Σχόλια

1.
* Kassandros
*
* Δημοσιεύθηκε την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010 - 13:38
Τελικά αυτό ήταν. Ο Πελλοπονήσιος Αμερικανοτραφής το έδωσε.
Η ερωτήση μου είναι.. αφού τελικά ο εθνικισμός και η αδιάλακτη στάση των Σκοπιανών νίκησε το "ανοικτό προοδευτικό πνέυμα" των Ελλήνων και τελικά οι Σκοπιανοί πήραν αυτό που ήθελαν χρησιμοποιόντας πραγματικό τσαμπουκά ο οποίος έγινε αποδεκτός από όλους τους συνομιλιτές στην Ευρώπη.... εμείς γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε τον ίδιο τσαμπουκά? Αφού είναι αποδεκτός και αποτελεσματικός απ'ότι φάνηκε.. γιατί δεν το κάνει ο λεβέντης ο πρωθυπουργός μας?

Μάλλον μένει στους Μακεδόνες να την χρησιμόποιήσουμε και να αυτονομηθούμε από την Νότια ελλάδα και να κανονίζουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας επιτέλους.
Η "Αυτόνομη Ελληνική Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα είναι η απάντηση μας στην απάτη που στήθηκε σε βάρος του λαού των Μακεδόνων από τους "αδερφούς" Νοτιοέλλαδιτες και τους αντιπροσώπους τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο....
2.
* Makedonas
*
* Δημοσιεύθηκε την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010 - 15:13
Skopia alla Makedonia tou Vardari
@ Kassandros:
Sostos. Ki ego auto leo.
Mas poulisane tin Makedonia mas... o Karamanlis mporei na ekane arketa lathi, alla tin Makedonia den tin poulise.
Apelpistika.
Thrino.
Klaio.

Paei i Makedonia mas, alla emeis Makedones menoume.
Kai xoris tin Athina, ean to thelei o kairos. Alla tote to pragmatiko paixnidi ton allonon tha exei kerdisei, dld na dialisoune tin Ellada.

Oust re - NAI stin MAKEDONIA mas, ston patriotismo, esto kai ston ETHNIKOSMO
Oxi se prodotes apo Athina kai Pelp...

Ftanei pia!
3.
* pap
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 09:55
Μόνη μας ελπίδα...
Μόνη μας ελπίδα ο Θεός πλέον...!!
Παρόλα τα οσα κάνουμε και στο βούρκο που εχουμε πέσει εμεις οι Ελληνες...
Υπάρχουν ανθρωποι που προσεύχονται για εμάς... και ο Θεός ελπίζω να τους εισακούσει...!

Ελπίζω!! Μονο στο Θεό.. για να μας βοηθήσει...!!
γιατί από μόνοι μας... ειναι Αδύνατο με τα λαμογια που εχουμε εκεί στο Συνταγμα...!!!

Ελλάς και Ορθοδοξία !!
4.
* Εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ του ΠΟΛΙΤΗ"
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 17:36
**«…δεν υπάρχει «Μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε.
Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην Ιστορική πραγματικότητα της περιοχής.»
(Από την επιστολή του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τα Σκόπια- 18-7-08)
5.
* Εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ του ΠΟΛΙΤΗ"
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 17:37
**«…δεν υπάρχει «Μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε.
Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην Ιστορική πραγματικότητα της περιοχής.»
(Από την επιστολή του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τα Σκόπια- 18-7-08)
6.
* ρωμιος
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 18:03
Η ελληνικη μειωντητα στα σκοπια ..Παιδια ηρωων του 40 που τους απαγορευτηκε η εισοδος στη χωρα ολα αυτα τα χρονια ..Ειναι τα μονα θυματα αυτης της διαμαχης ..Καθημερινα διωκονται και εξευτελιζονται απο τους σλαβους εθνικιστες γειτωνες μην τολμοντας να πουν την καταγωγη τους ...Να κοιταξουμε στον καθρεπτη και να φτυσουμε με ολη μας τη δυναμη που οι παππουδες μας οι πατεραδες μας κι εμεις συνςχιστες καταντησαμε ενα εθνος προδοτων , αιστορητων καλοπερασακιδων ..Τα χειρωτερα ερχονται...!!!!!!
7.
* Π.Ελευθεριάδης-Τηλ.2310-221414
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 18:30
Νόθοι, απόγονοι –Σλάβο-Οθωμανικών –επιμιξιών, επιχειρούν εδώ και 50 χρό-νια να βρουν τις ρίζες τους!!! αρνούμε-νοι να δεχτούν την επιμιξιακη κατα-γωγή τους (κοινώς μπάσταρδη κατά-γωγή, όταν ισχυριζονται ότι είναι Μα-κεδόνες και όχι Έλληνες!!!) θεωρώντας ως προσβλητική την σλαβική καταγω-γή τους. Τραγικά κατάλοιπα του παιδο-μαζώματος, του γενιτσαρισμού, έρμαια Πολιτικό-κοινωνικής φτώχειας, από-θρασύνονται με την μεθοδευμένη αρι-στερή τακτική της προπαγάνδας- πες, πες κάτι για πολύ καιρό και κάτι θα μείνει, που βίωσαν και αφομοίωσαν στην προηγούμενη πολιτική τους αγω-γή ,ως καλοί «Σοσιαλ -Κομμουνιστές» επιδιώκουν την ουτοπία και ψάχνουν για αφελείς!!! Τολμούν και προβάλλουν την ιταμότητα τους, ως προνόμιο και του Μ. Αλεξάνδρου, αποδεικνύοντας την ιστορική φαιδρότητα τους, ισχυ-ριζόμενοι πως είναι «Μακεδόνες» αλλά όχι Έλληνες !!!
8.
* Π.Ελευθεριάδης-Τηλ.2310-221414
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 18:55
ANTI TH MAKEΔONIKH !!!
ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ –ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ!!
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ !!!

ΝΟΘΟΙΑΠΌΓΟΝΟΙ ΣΛΑΒΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΙΞΙΩΝ
ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑς ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΖΗΤΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ!!!!
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ-ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥΣ !!!
(ΠΜΕ)
9.
* Alexis
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 - 18:57
Aυτόνομη Ελληνική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Που πάμε τώρα;
Για μία Αυτόνομη Ελληνική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σαν την Κύπρο, σαν την Σκωτία, σαν την Καταλόνια;
Δηλαδή για.... Hellenic Republic of Macedonia;
10.
* Goldem
*
* Δημοσιεύθηκε την Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2010 - 13:43
Μακεδονία του Βαρδάρη ως γεωγραφική μόνον διοικητική περιφέρεια, όπως Δυτική Μακεδονία.
Αν αληθεύουν αυτά κρίμα στο μπόι του Πάγκαλου (να μη ξεχνάμε και τα Ίμια, ψευτοπαλληκαρά) που μας δήλωνε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Εδώ και 2.200 χρόνια δηλ με την κατάλυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας 146 π.Χ. και η Μακεδονία έπαυσε ν΄αποτελεί Ηνωμένο Ελληνιστικό Βασίλειο, αλλά γεωγραφική διοικητική περιφέρεια. Πως δηλ. κύριοι, χωρίς ποτἐ να Σκόπια να είναι Μακεδονία (πέραν τοις λίθοις φθεγγομένοις) θ΄ αποκτήσουν δικαἰωμα ως κρατική οντότητα !!! Είναι πολύ απλό Πάγκαλε.΄Πολλές οι αιτίες μία η αφορμή. Ο Έλληνας είναι εκτός επιστημονικής ερεύνης....φοβούμαι μη γίνει καμιά στραβή και ψαχνόμαστε στην πλατεία Αριστοτέλους. Θυμηθείτε με ,οι διοικούντες έχουν κακή εκτίμηση των πραγμάτων....... νομίζουν ότι θα τα περάσουν όλα. Αμέ ! από παλούκι σε παλούκι λέει ο λαος δεν μπορεί κάπου θα καρφωθείς... σημασία έχει που...
11.
* Γεώργιος Α. Βλάχος
*
* Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 - 09:46
Μία ανάσα από το "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη"
Σας ευχαριστώ για την αντικειμενική κρίση σας, με την οποίαν απορρίπτεται κάθε σχόλιο μου, ακόμη και όταν αυτό αναφερέται
σε ιατρικά, τραυματολογικά θέματα.

Διατελώ με τιμή
Γεώργιος Α. Βλάχος
12.
* Γεώργιος Α Βλάχος
*
* Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 - 10:22
Μία ανάσα από το "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη"
Οποιος αποδέχεται την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" πρέπει να είναι Ελληνόφωνος Ευρωπαίος ή
από την αλλή πλευρά του Ατλαντικού ή να ήταν τρόφιμος φρενοκομείου και κατάφερε να ξεφύγει!

Διατελώ με τιμή ,

Γεώργιος Α. Βλάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου