20 Σεπ 2010
Στέφανος Γ. Ε.
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ
Ποιο είναι το αδύναμο σημείο της «επένδυσης» σε φωτοβολταϊκά; Η απάντηση
(Άρθρο παρμένο από το Σαλονικιώτικο Ιστολόγιο: TAXALIA)
http://taxalia.blogspot.com/2010/09/blog-post_7339.html
Η ερώτηση ήταν: Ποιο είναι το αδύναμο σημείο της «επένδυσης» σε φωτοβολταικά; (εδώ)
Η απάντηση όμως είναι πολύ πιο απλή και σύντομη από ότι φαντάζεστε (και όχι ακόμη μια βαθυστόχαστη οικονομετρική ή άλλη απάντηση).
...
Δεν είναι δυνατόν να «επενδύεις» χρήματα που δεν έχεις αλλά δανείζεσαι, με δεδομένο ότι θα έχεις έναν και μοναδικό-αποκλειστικό πελάτη, το κράτος.
Στοιχειωδώς κάθε επιχείρηση πρέπει –σύμφωνα με τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας- να έχει τουλάχιστον ένα εναλλακτικό σενάριο διάθεσης του προϊόντος της.
Φανταστείτε το κράτος να αρχίσει μονομερώς να αναδιαπράγματεύεται την επένδυση αυτή (με το πρόσχημα ή δεδομένο την κρίση για παράδειγμα). Μην ξεχνάτε ότι οι νόμοι (δίκαιο) που διπέπουν τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιώτη επιχειρηματία, δε είναι ίδιοι με αυτούς που διέπουν τις σχέσεις ιδιώτη με ιδιώτη…
Επίσης οι υποψήφιοι άφραγκοι «επενδυτές» ας σκεφτούν επίσης το σενάριο, τι θα κάνουν σε περίπτωση που ο «μοναδικός πελάτης τους» καθυστερήσει κάποιους μήνες να πληρώσει (για τον ΑΒ λόγο). Πως θα πληρώσουν τις δόσεις από την «χρηματοδότηση» (δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δηλαδή) που έχουν συνάψει με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;
Μήπως με αφορμή τέτοιες καθυστερήσεις ... αρπαχτικά "αγοράσουν" όσο όσο τα "παρκάκια" τους, με βαθύτερο σκοπό -ίσως- να καταλάβουν μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς ή να δημιουργήσουν υπεραξίες σε χρηματιστήρια κλπ; Τα τελευταία είναι φυσικά εικασίες. Αλλά ας κάνει και κάποιος "εικασίες" βρε παιδιά... βαρεθήκαμε όλοι να κάνουν "νεκροψίες"...
Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Αλλά βλέπετε όταν «τυφλώνεται» ο Έλληνας, βλέπει μόνο την θετική πλευρά και έτσι δημιουργούνται συνθήκες φούσκας. Με τα φωτοβολταικά ο Έλληνας βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Να κάνει πράξη το δόγμα.... Θα κάνω μία δουλειά με κεφάλαιο που ΔΕΝ έχω και δεν θα χρειαστεί να ξαναδούλεψω…
Ωραία μηνύματα περνάμε, εποχές που περνάμε-έρχονται….
Συμφωνείτε;
Όπως και να έχει η ιστορία ...συνεχίζεται….
Ακολουθούν μερικές από τις σοβαρές απαντήσεις που είχαμε από ανανγώστες του taxalia (e-mail)
NewNeuromancer
Επιπλέον των όσων σας είχα γράψει παλαιότερα (κι όχι μόνο εγώ), πιστεύω πως το αδύναμο σημείο της "επένδυσης" σε φωτοβολταϊκά είναι αυτό που υπονοείτε και εσείς οι ίδιοι: Είναι τα εισαγωγικά που περικλείουν την λέξη "επένδυση".
Χωρίς καν να ακουμπήσουμε την έννοια της επένδυσης -είναι γνωστό πλέον- περάσαμε στην αναμενόμενη φάση του παρεμπορίου των αδειών, οι τιμές των οποίων κατρακυλούν, λόγο της υπερπροσφοράς που υπάρχει από ώριμα έργα (μικρής κλίμακας) που δεν μπορούν να προχωρήσουν και ζητούν αγοραστές.
Και για όλα αυτά φταίει η Κρατική Γραφειοκρατεία βεβαίως - βεβαίως κι όχι η νοοτροπία της αρπαχτής του αδιόρθωτου Μ@Λ@Κ@ Νεοέλληνα που εξακολουθεί να κατευθύνεται πειθήνια από τα Π(αρωχημένων)ΜΜΕ που στο παρελθόν τον έχουν χαντακώσει ή/και εγκλωβίσει επανειλημμένα...
Συνεπώς καταλήγουμε ότι το αδύναμο σημείο, της επένδυσης σε φωτοβολταϊκα (κι όχι μόνο), είναι μια ολόκληρη "φιλο-ανοησία" (σημ.: όχι φιλοσοφία) ζωής που χαρακτηρίζεται και χαρακτηρίζουν οι λέξεις: Νεοέλληνας, Νεοελληνικότητα κτλ.
NewNeuromancer
Στέφανος
Αγαπητό taxalia,
Το πρώτο αδύναμο σημείο της επένδυσης σε φωτοβολταικα είναι οτι κανένας δεν είπε σε αυτούς τους υποψήφιους "επένδυτές" οτι πρέπει να επενδύσουν και κάτι!!!!
Παραμύθιασαν οι εταιρίες τον κόσμο οτι δε θα βάλουν ούτε ένα ευρώ και απλά θα δανειοδοτηθούν στο 100% της επένδυσης..Μια βόλτα όμως δε μπηκε στον κόπο να κάνει κανείς στις τράπεζες για να διαπιστώσει οτι ΚΑΜΙΑ δεν δίνει όλο το ποσό σε κανέναν (δίνουν το 70-80%)..Όσες καταθεσεις και αν έχει..(αν και οι περισσότεροι δεν εχουν να πληρώσουν ούτε τους Όρους Σύνδεσης,,,,
Το δεύτερο και ίσως πιο αδύνατο σημείο είναι η ασυνέπεια και η έλλειψη προστασίας των επενδυτών από πλευρά του κράτους.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τα φωτοβολταικα η νομοθεσία έχει αλλάξει τουλάχιστον 7 φορές(!!!),
Το κράτος παίρνει για κάθε αίτηση από 615 εώς 1230 ευρώ με συνέπεια οι αιτήσεις να φτάσουν στο διπλάσιο από αυτό που χρειάζεται να ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ. Τα χρήματα όμως συνεχίζει να τα παίρνει η ΔΕΗ!!!!
Γενικότερα επικρατει για άλλη μια φορα σε αυτή τη χώρα οτι πράγματα που ξεκινούν στη σωστή κατεύθυνση καταλήγουν σε φιάσκο λόγω της κακής μας νοοτροπίας αλλά και της τραγικής λειτουργίας του κράτους που συνεχίζει να βαδίζει χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμο επάνω στις μικρομεσαίες επενδύσεις.
Στέφανος Γ. Ε.
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου