Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα αφετηρία για την καινοτομία

Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας δέκα φορέων.
Ημερομηνία: 09/09/2010

Άρθρο στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
http://www.makthes.gr/news/economy/60766/
Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr


Έρευνα, εκπαίδευση και επιχειρείν έδωσαν τα χέρια

Στόχος του μνημονίου ήταν η επανεκκίνηση του φιλόδοξου αλλά μέχρι στιγμής άτυχου εγχειρήματος της Ζώνης Καινοτομίας. Στην εκδήλωση, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με θέμα "Η Καινοτομία αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη", ακούστηκαν πολλές αλήθειες. Όπως αυτή της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ότι τα τελευταία χρόνια στη Ελλάδα έχουν επενδυθεί 400 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, από τον πρόεδρο της Ζώνης Καινοτομίας Λευτέρη Ιακώβου μέχρι τον πρόεδρο του PRI Project στο Ισραήλ Β. Πολίτη, συμφώνησαν ότι η υπόθεση της καινοτομίας χρειάζεται ρίσκο και κίνητρο. Παρόντες στην εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης και ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος.
Google Adsense Center


“Δεν είναι καινοτομία, μέχρι ο πελάτης να πει ότι είναι”. Με τον ορισμό αυτό ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενώσεως Τεχνολογικών Πάρκων, Λουίς Σανζ, κατέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με την αγορά. Αυτή ακριβώς τη σύνδεση ήρθε να στοχεύσει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε χθες η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με εννέα εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του φιλόδοξου, αλλά μέχρι στιγμής άτυχου, εγχειρήματος της Ζώνης Καινοτομίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Άννα Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση με θέμα “Η Καινοτομία αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη: Από τη θεωρία στην πράξη”. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “με το μνημόνιο αυτό λέμε: όχι άλλα λόγια για τη Θεσσαλονίκη και την καινοτομία. Στο εξής πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να αποτιμηθούν σε έναν χρόνο από σήμερα”. Η κυρία Διαμαντοπούλου στάθηκε μάλιστα στη σημασία της κοινής αυτής, συνεκτικής, δράσης, τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα επενδύθηκαν στην έρευνα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, χρειάζεται η οργανωμένη συνεργασία και οι στοχευμένες δράσεις. “Κανένα υπουργείο και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραγάγει από μόνη της καινοτομία. Το κράτος θέτει απλά το θεσμικό πλαίσιο” σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αναγκαία συμμετοχή της επιχειρηματικότητας σε άμεση σύνδεση με την έρευνα και την εκπαίδευση. Κάλεσε μάλιστα και τον τραπεζικό τομέα να συμμετάσχει στην υπόθεση “καινοτομία” και να αναλάβει, όπως είπε, το ρίσκο και την ευθύνη.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα με τους φορείς που υπογράφουν το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην καινοτομία. Σε μήνυμά του μάλιστα που αναγνώσθηκε χθες στην εκδήλωση, δήλωσε την προσωπική του στήριξη στην εν λόγω πρωτοβουλία, τονίζοντας πως πρώτη φορά γίνεται τόσο συστηματική προσπάθεια να συνδεθεί η έρευνα με την επιχειρηματικότητα.
Το μνημόνιο υπογράφηκε ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και στα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Τεχνόπολη, θερμοκοιτίδα i4G, θερμοκοιτίδα Thermi και Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου.

Η διεθνής εμπειρία
Το επιτυχημένο παράδειγμα της συμμετοχής της κυβέρνησης του Ισραήλ στις επενδύσεις στην τεχνολογία παρουσίασε ο βολιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του PRI Project Development στο Ισραήλ -που επενδύει σε καινοτομικές επιχειρήσεις- Βίκτωρ Πολίτης. “Ισραηλινή τεχνολογία αξιοποιείται σήμερα στον Περσικό Κόλπο, χωρίς καν να το γνωρίζουν εκεί, ενώ ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στην Τουρκία. Αμέτρητα προϊόντα χρησιμοποιούν την ισραηλινή τεχνολογία. Προϊόντα που τα χρησιμοποιούμε όλοι. Η τεχνολογία δεν γνωρίζει σύνορα” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Ισραήλ, εξήγησε πως η έρευνα για την ανάπτυξη του στρατού και την ανάγκη επιβίωσης έδωσε ώθηση στην γενικότερη έρευνα. Η δημιουργικότητα, κατά τον κ. Πολίτη, αποτέλεσε τον βασικό πόρο μιας χώρας μικρής, με δυσκολίες, που κατάφερε να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει.
Ο ίδιος περιέγραψε μάλιστα το πρόγραμμα Yosma, το οποίο εφαρμόσθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση το 1993, για να ενισχύσει τη δημιουργία venture capital funds στη χώρα. Η κυβέρνηση επένδυσε από 8 εκατ. ευρώ σε δέκα funds, με την προϋπόθεση ότι οι ξένοι επενδυτές θα έφερναν από την δική τους πλευρά 12 εκατ. δολ. Προϋπόθεση ήταν επίσης η επένδυση να γίνει στο Ισραήλ. Τα 8 εκατ. δολ. ήταν risk capital. “Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Και αυτό θα έλεγα στον πρωθυπουργό σας, αν τον συναντούσα. Κίνητρο για να μοιραστούμε το ρίσκο”, σημείωσε.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενώσεως Τεχνολογικών Πάρκων (IASP), Λουίς Σανζ, εξήγησε πως καμία χώρα και καμία κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τα πανεπιστήμιά της έξω από την οικονομική της ανάπτυξη. Ο ίδιος θέλησε να ενθαρρύνει την ελληνική προσπάθεια καινοτομίας, εξηγώντας πως χρειάζεται δέσμευση και επιμονή για να πετύχει, καθώς και στο εξωτερικό υπήρξαν αποτυχημένα παραδείγματα. Έσπευσε πάντως να σημειώσει πως αυτή η προσπάθεια δεν αξίζει μόνο τον κόπο, αλλά αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης.
Σε απευθείας σύνδεση με το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, ο γενικός διευθυντής της Trident Capital, Ευάγγελος Σιμούδης, μετέφερε την εμπειρία του από τη Silicon Valley και κάλεσε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και τη χώρα μας να διδαχθούν από τα παραδείγματα χωρών όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Ρωσία, όπου η κυβέρνηση συμμετείχε δημιουργικά στις επενδύσεις τεχνολογίας. “Αξιοποιείστε το τοπικό ταλέντο, αλλά και τα μυαλά από το εξωτερικό. Χρειάζεστε ανθρώπους που να προσφέρουν και τη διεθνή εμπειρία” τόνισε, για να προσθέσει πως πρέπει οι φοιτητές να ενθαρρυνθούν να έχουν σχέση με την παραγωγή και αυτή την εμπειρία να την επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο. “Η Ελλάδα πρέπει να δει την υπόθεση της καινοτομίας ως μακρόχρονη εθνική προσπάθεια. Και η Silicon Valley είχε στο παρελθόν τις αποτυχίες της” σημείωσε. Τόνισε μάλιστα πως η Ζώνη Καινοτομίας μπορεί να ωριμάσει και να γίνει μοντέλο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Στις τελευταίες θέσεις των κατατάξεων του ΟΟΣΑ για τις επενδύσεις σε έρευνα βρίσκεται η χώρα μας (0,6% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ βάσει στοιχείων του 2008), που δεν θεωρείται επίσης και το πιο ελκυστικό μέρος στον κόσμο για business, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, των περιοριστικών εργασιακών όρων, της διαφθοράς και της υψηλής φορολογίας. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως για την Οικονομία της Γνώσης και την Επιχειρηματική Ανάπτυξη, με έδρα τη Σουηδία, Τόμας Άντερσον, ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ. Ο ίδιος σημείωσε πως τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται περισσότερη έμπνευση για να αντιμετωπισθούν αυτού του είδους τα προβλήματα.

Κυνηγημένη η έρευνα
Κυνηγημένη δράση ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια είναι η έρευνα, σύμφωνα με το νέο πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μυλόπουλο. “Το πανεπιστήμιο είναι παραγωγός γνώσης και ζητάμε να μας αξιοποιήσετε. Γι’ αυτό υπογράφουμε σήμερα αυτό το μνημόνιο” τόνισε. Ο κ. Μυλόπουλος εξέφρασε την απορία του γιατί μια πόλη με τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό στην εκπαίδευση και στην έρευνα δεν βρίσκεται στους δείκτες καινοτομίας. “Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που μένουν αναξιοποίητα, όπως οι πρώτες ύλες, οι φυσικοί πόροι, το κλίμα, και τα οποία θα μας έφερναν μπροστά και όχι στις τελευταίες θέσεις που βρισκόμαστε τώρα” σημείωσε, για να προσθέσει πως όσες φορές επετράπη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να δοκιμαστεί, έκανε θαύματα.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ χαρακτήρισε πάντως το εκπαιδευτικό σύστημα εξεταστικοκεντρικό, που παράγει “παπαγάλους” για να μπουν στο δημόσιο. “Πού είναι η τόνωση της δημιουργικής έκφρασης; Σε ποιον αριστούχο έχει καλλιεργηθεί;” αναρωτήθηκε.
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Γεώργιος Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως το εν λόγω ίδρυμα έχει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα έρευνας και σύνδεσης με την αγορά. “Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία για να βοηθηθούμε περισσότερο” εξήγησε. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα αυτό το μνημόνιο συνεργασίας να είναι η σπίθα που λείπει για να ανάψει τη φωτιά.

Πηγή καινοτομίας η Θεσσαλονίκη
Πηγή καινοτομίας που θα διαχυθεί σε όλη τη χώρα μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτη Ξυνίδη. “Έχουμε ανάγκη από νέους δρόμους, όπως αυτός που ανοίγεται σήμερα, με το μνημόνιο” τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχει πλέον πολιτική βούληση, δεν αρκεί όμως μόνο αυτή, αλλά χρειάζεται να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θέλουμε το ελληνικό μοντέλο καινοτομίας. Όπως ανέφερε, μια ολοκληρωμένη πολιτική καινοτομίας πρέπει να διέπεται από θεσμικές αλλαγές, να αλλάξει τη στρατηγική των ενισχύσεων, υποστηρίζοντας τις καινοτόμες επιχειρήσεις και να είναι προσανατολισμένη στον καταναλωτή και τη ζήτηση.
Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απαλλάξει τους επενδυτές και τους ανθρώπους της καινοτομίας από τις σιδερένιες μπάλες που είχαν μέχρι στιγμής στα πόδια τους.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη μέτρηση των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια και έκανε γνωστό πως το υπουργείο στοχεύει να μην υπάρξει ξανά ερευνητικό πρόγραμμα που δεν θα αξιολογείται και μάλιστα από αξιολογητές στο εξωτερικό.


* Νέα αφετηρία για τη Ζώνη. Μια νέα αφετηρία, που θα αφήνει πίσω τους ανταγωνισμούς του παρελθόντος, χαρακτήρισε την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης, Ελευθέριος Ιακώβου. Τόνισε μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη δεν μιλά τυχαία για καινοτομία, αλλά έχει αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα, η οποία θα αναδειχθεί μέσα από τη σύνθεση των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών δυνάμεων της πόλης. Χαρακτήρισε κρατικοδίαιτα τα μοντέλα του παρελθόντος όσον αφορά τη Ζώνη Καινοτομίας και υπογράμμισε την ανάγκη να στραφεί η προσπάθεια στο branding, το funding και τα clusters. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη αναπτυξιακή πρωτοβουλία της “Μ” για την ταυτότητα που αναζητά η Θεσσαλονίκη, την οποία καλούμαστε να διαμορφώσουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα.



* Κι άλλη πινελιά στον αναπτυξιακό νόμο. Τη δική του πινελιά στον αναπτυξιακό νόμο θέλει να δώσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Ξυνίδης, μιλώντας στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης. Μάλιστα, ερωτηθείς αν αυτό θα σημάνει νέα καθυστέρηση, τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι πέντε μέρες πριν ή μετά, αλλά να ανταποκριθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος στις ανάγκες της χώρας. “Η λογική της επιδότησης που εφαρμόσθηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν οδήγησε εκεί που περιμέναμε. Το μοντέλο αυτό δεν ήταν αρκετό για την ανάπτυξη” σημείωσε.





ΑΠΟΨΗ

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μέχρι στιγμής έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την καινοτομία. Χθες με την υπογραφή του μνημονίου και τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση τόσο από τους ειδικούς όσο κι από τους πολιτικούς φάνηκε ότι γίνεται νέα εκκίνηση. Ευτυχώς. Οι χώρες που επένδυσαν στην καινοτομία κέρδισαν πολλά. Τα περιέγραψαν αναλυτικότατα. Το θέμα όμως δεν είναι το πλαίσιο που θέτει το κράτος. Το θέμα είναι να γίνει αντιληπτό ότι είναι υπόθεση υψηλού ρίσκου που, αν πετύχει, φέρνει κέρδη. Δεν αφορά επιχειρήσεις που περιμένουν να ταϊστούν από κρατικά και άλλα προγράμματα.
Πρέπει λοιπόν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ να ξεχάσουν τις επιχορηγήσεις, το real estate και την ιδιοτέλεια.
Χθες η Αλεξάνδρεια Ζώνης Καινοτομίας γύρισε σελίδα και σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους φορείς ξεκινά το έργο της.

"Μ"
Και μία απορία: Αλήθεια, ο διευθύνων σύμβουλός της Ι. Αρζιμάνογλου γιατί απουσίαζε από την τόσο σημαντική εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου