Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τώρα είμαστε στο Ζάππειο ζίροου

Νικόλτσιου : Κύριε Μπόλαρη καλή σας μέρα
Μπόλαρης : Καλή σας μέρα
Νικόλτσιου : Πως είναι η πατρίδα μας σήμερα ; Να ξεκινήσουμε λίγο με αυτό.
Μπόλαρης : Είναι ηλιόλουστα
Νικόλτσιου : Είναι ηλιόλουστη. Λοιπόν όσοι δεν έχετε πάει στα Σέρρας πρέπει να τα επισκεφτείτε, όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη πατρίδα, με ωραίους κάμπους και ωραία χωριά. Κύριε Μπόλαρη, το θέμα που κυριάρχησε αυτές τις μέρες ήταν αυτό της περιβόητης λίστας Λαγκαρντ και όλοι λένε πως το ελληνικό κράτος την ώρα που καλείται να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να περικόψει μισθούς και συντάξεις και να τρέχουμε και να σκοτωνόμαστε για 1 ή 2 δις, να μην μπορεί, για 2 χρόνια να αξιοποιήσει ένα οικονομικό εργαλείο στον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής και στην τελική να εισπράξει και έσοδα για τον κρατικό κορβανά. Ποιο είναι το σχόλιο σας ;
Δουράκης : Εδώ να θυμίσω στον κύριο Μπόλαρη, ότι από την πρώτη μέρα σχεδόν, και βάσει του μνημονίου αλλά η τρόικα είχε απαιτήσεις όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή το μόνο που έλεγε ήταν να πιάσουμε κάποια μεγάλα «ψάρια».
Μπόλαρης : Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε λίγο να ανοίξω το θέμα. Είναι έτσι όπως τα λέτε, αλλά η προσέγγιση η οποία έγινε την τελευταία εβδομάδα για το θέμα, και από πλευράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και η απάντηση από πλευράς των ενδιαφερομένων, δηλαδή, των δύο πρώην υπουργών οικονομικών που αναφέρατε ήτανε σε επίπεδο νομικό η αν θέλετε δημοσίων σχέσεων, δημοσίων εντυπώσεων. 
Νικόλτσιου : Δηλαδή ;
Μπόλαρης : Η προσέγγιση την οποία κάνω εγώ είναι πως το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και δεν είναι εστιασμένο στην περίοδο των 2 χρόνων που προηγήθηκαν, αλλά έρχεται από πιο παλιά και δυστυχώς υπάρχει και σήμερα. Θα είμαι ευτυχής να μην υπάρχει συνέχεια, αλλά θέλει να αποφασίσουμε και η πολιτεία και ο λαός ότι δεν θα υπάρχει και αυτό είναι μια πολύ κρίσιμη και σημαντική πολιτική απόφαση για όλους μας.
Νικόλτσιου : Ναι, ωστόσο κύριε Μπόλαρη μιλάμε για δύο συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο  που ήτανε κυβέρνηση σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο. 
Μπόλαρης : Εγώ θέλω να πω ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και το πρόβλημα αυτών οι οποίοι βγάζουν λεφτά έξω, αυτών οι οποίοι χτίσαν και χτίζουν οφσορ για να μπορούν να κλέβουν το χρήμα το οποίο πρέπει να αποδώσουν στο κράτος είναι πολύ παλιότερο από αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο για την οποία συζητούμε.
Νικόλτσιου : Η συγκεκριμένη περίοδος όμως είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος κύριε Μπόλαρη Πάμε όμως συγκεκριμένα γιατί ξέρετε ο κόσμος...
Μπόλαρης : Δεν είναι η πιο ευαίσθητη, είναι η περίοδος την οποία σκάζει το πρόβλημα, σπάζει το σπυρί. Και χύνεται το πύον στην κοινωνία. Η περίοδος στην οποία δημιουργήθηκε το πρόβλημα, είναι η περίοδος η οποία προηγήθηκε.
Νικόλτσιου : Κατά τη γνώμη σας ο κύριος Παπακωνσταντίνου, κύριε Μπόλαρη, χειρίστηκε καλά το θέμα ; γιατί και εκείνη την περίοδο ήσασταν και εσείς στην κυβέρνηση, έτσι ;
Μπόλαρης : Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, πριν από 18 – 20 μήνες, ίσως να το θυμάστε, είχε γίνει ένα KTE στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είχαμε συμμετέχει περίπου 100 βουλευτές και είχε κρατήσει σχεδόν 12 ώρες αυτή η συνεδρίαση, με αντικείμενο τα οικονομικά. Θα σας πω λοιπόν πως συμμετέχοντας σε αυτήν τη συνεδρίαση, δεν ήμουν στην κυβέρνηση, βουλευτής ήμουν. δεν έχει σημασία, είχα πει απευθυνόμενος στον υπουργό οικονομικών το εξής, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929-1930 κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ύφεση, την μεγάλη κρίση, φορολογώντας τους πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, κατανέμοντας το βάρος στους πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις, επιβάλλοντας φόρο ο οποίος έφτανε για τους πλούσιους μέχρι 75 τοις 100. Έτσι κατάφεραν να εμπεδώσουν δικαίωμα δικαιοσύνης, αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, στους πολίτες και έτσι εδραίωσαν περισσότερο και βάθαιναν και τη Δημοκρατία αλλά δώσαν δυνάμεις και δυνατότητες για να στηριχθεί μια καινούργια ανάπτυξη, η οποία στο τέλος έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλη δύναμη. Το ίδιο διάστημα στη Γερμανία, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης προσπαθούσε να ισορροπήσει και να τα πάει καλά με το μεγάλο κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτινάξει την ανεργία, να διογκώσει την ανεργία, να δημιουργήσει κοινωνικό πρόβλημα και να εκθρέψει τον Nαζισμό. Αυτά είναι μαθήματα ιστορικά, τα οποία δεν μπορεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και εμείς, αλλά και όσοι ηγούνται της Ευρώπης και θέλουν τη στήριξη με τις αποφάσεις, να τα ξεχνούν.
Νικόλτσιου : Κύριε Μπόλαρη, όση ώρα σας έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή, έχει κατακλυσθεί το τηλεφωνικό κέντρο από μηνύματα. Κύριε Μπόλαρη ας πάμε στο διά ταύτα γιατί ο κόσμος έχει εξαγριωθεί, λοιπόν, και πάμε συγκεκριμένα. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν μία λίστα που ενδεχομένως μπορούσε να φέρει έσοδα. Και πάμε συγκεκριμένα. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου, κατά τη γνώμη σας, το χειρίσθηκε ορθά; Το υπουργικό Συμβούλιο είχε ενημέρωση; Kαι αν δεν είχε δεν βρέθηκε κανείς να ρωτήσει τον υπουργό, γιατί τόσα δημοσιεύματα υπήρξαν, τι στο καλό γίνεται με αυτή τη λίστα; όταν πάμε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις ; Το δικό σας σχόλιο ποιο είναι ; Πως χειρίστηκαν οι δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο θέμα ;

Μπόλαρης : Εγώ δεν θα σας πω πράγματα τα οποία λέω για πρώτη φορά, τα είπα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προχθές. Όταν μια υπερδύναμη, όπως είναι η Γαλλία, σε ανώτατο επίπεδο όσον αφορά τα οικονομικά, μεταφέρει στοιχεία και όταν αυτή η χώρα είναι σαφές πως έχει τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, είναι απολύτως σαφές ότι δεν μας έδωσε στοιχεία για να βγει από την υποχρέωση, ούτε μας έδωσε στοιχεία για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Είναι απολύτως σαφές ότι τα αρχεία τα οποία έδωσε, είναι στοιχεία τα οποία αφορούσαν κίνηση χρημάτων τα οποία ήταν μη φορολογημένα.
Νικόλτσιου : Γιατί λοιπόν δεν αξιοποιήθηκαν αυτά τα στοιχεία ;
Δουράκης : Αυτό μας δείχνει ότι μας τα έδωσαν για να τα αξιοποιήσουμε. Ακριβώς, και εμείς δεν κάναμε τίποτα. 
Μπόλαρης : Είναι απολύτως σαφές και γι αυτό υπάρχει τεράστια ευθύνη και η ευθύνη είναι πρώτα ηθική σε αυτό το σημείο και τεράστια πολιτική ευθύνη, μετά τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Νικόλτσιου : Πιστεύετε ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου με αφορμή αυτή του την επίδοση ή μη επίδοση σε ότι αφορά αυτό το θέμα, έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ ; έκανε κακό στο ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι πρέπει να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ ;
Μπόλαρης : Εσείς θέλετε να βάλλεται ζητήματα τώρα, κομματικά.
Νικόλτσιου : Εγώ βάζω ζητήματα βάσει των μηνυμάτων που παίρνουμε κύριε Μπόλαρη, μας στέλνουν κάποια μηνύματα, είναι μια διαδραστική εκπομπή.

Μπόλαρης : Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, στην οποία καλούμαστε να αναπληρώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί, απευθυνόμενοι κατασταλτικά στους γνωστούς, που κάθε φορά σηκώνουν τα βάρη δηλαδή, μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, επιδόματα πολυτέκνων και λοιπά, έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή χρειάζονται, επιβάλλουν ίση κατανομή του βάρους σε όλους όσους έχουν χρήματα. Και σε αυτούς που τα έχουν εδώ και σε αυτούς που φρόντισαν παράνομα ή νομοτύπως να τα έχουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι η τεράστια ευθύνη και αυτή η τεράστια ευθύνη δεν έχει τελειώσει, δεν τελείωσε ούτε άρχισε την περίοδο που ήταν οι 2 υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που αναφέρατε. Ξεκίνησε, γι αυτό και οι Γάλλοι βγήκαν και μας δώσαν λίστα, πολύ πριν και όχι μόνον με την εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό, αλλά με τη δημιουργία Οφσορ εταιρειών μέσα στη χώρα, οι οποίες εξαφάνισαν και εξαφανίζουν χρήμα, από αυτούς οι οποίοι έχουν και κατέχουν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Σήμερα ευθύνη της πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα για να μην κάνουμε κυνήγι μαγισσών. Σήμερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ουσιαστικά.
Δουράκης : Για να μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα. Γιατί η φοροδιαφυγή είναι πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, και θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο συμβάν. Και έχουμε, έναν υπουργό, τον κύριο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έδωσε 20 ονόματα, επέλεξε 20 ονόματα να δώσει στο ΣΔΟΕ, τα οποία υποτίθεται θα ελέγχονταν και δεν ελέγχθηκαν ποτέ, από ότι φαίνεται.
Νικόλτσιου : Και με ποια κριτήρια κύκλωσε αυτά τα ονόματα ;
Δουράκης : Ακριβώς. Και έχουμε και ένα δεύτερο κομμάτι που αφορά τον κύριο Βενιζέλο. Ο οποίος πήρε τη λίστα και ξαφνικά μια λίστα που είχε δοθεί προς αξιοποίηση από το ελληνικό κράτος, βρέθηκε στα γραφεία ενός κόμματος, δηλαδή εδώ τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα.
Νικόλτσιου : Τι λέτε στους ψηφοφόρους σας ; Συγκεκριμένα, εκεί στα Σέρρας, στο καφενείο που θα πάτε, τι απαντάτε σε αυτούς τους ανθρώπους ;
Μπόλαρης : Κατ αρχάς θέλω να σας πω ότι παρακολούθησα όσα γίνονται στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, στην οποία ήρθαν δύο δημόσιοι λειτουργοί, κρατικοί λειτουργοί, στους οποίους η πατρίδα εμπιστεύτηκε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη, ιστορική και οικονομική συγκυρία. Εννοώ τους δύο προϊσταμένους του ΣΔΟΕ. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η κατάθεσή τους ήτανε εξοργιστική. Δεν μπορεί να λέει ο δημόσιος λειτουργός, ότι εγώ πήρα μία λίστα, και θεώρησα ότι δεν μπορώ να την αξιοποιήσω. Όταν αυτή η λίστα όπως σας είπα προηγουμένως έχει δοθεί από μία υπερδύναμη και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο. Εάν τον τηλεφωνούσε κάποιος όταν το πρωί είχε πάει στο γραφείο του και του έλεγε, ξέρετε στο τάδε μέρος της χώρας, ο τάδε γιατρός ή ο τάδε επιχειρηματίας ή ο τάδε δικηγόρος, κλέβει και έχει στήσει κομπίνα και αυτή η καταγγελία είχε γίνει ανώνυμα, είχε υποχρέωση με βάση το νόμο να επέμβει και να τσακίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, το στήσιμο οφσορ που κλέβει και τα λοιπά.
Νικόλτσιου : Γιατί δεν έγινε αυτό ;
Μπόλαρης : Όταν λοιπόν δεν γίνονται αυτά υπάρχει κατάρρευση της λειτουργίας του κράτους. Δυστυχώς. Δυστυχώς για τον τόπο το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί το κράτος, δεν λειτουργεί θεσμικά το κράτος και τα αποτελέσματα είναι να μπαίνουμε σε ένα κυνήγι προσώπων, αποφεύγοντας να δούμε ότι το πρόβλημά μας είναι η κατάρρευση του υπουργείου οικονομικών, η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, η κατάρρευση των ασφαλιστικών οργανισμών, η κατάρρευση των μηχανισμών που κυνηγούν την εισφοροδιαφυγή και στο τέλος εστιάζουμε σε πρόσωπα και χάνουμε το δάσος και μένουμε στα δέντρα.
Δουράκης : Όχι, πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γιατί σας το λέω αυτό, επιτρέψτε μου
Μπόλαρης : Το έχω πει αυτό και το εννοώ σαφώς. Θέλετε να κάνω τώρα τον εισαγγελέα. Δεν κάνω τον εισαγγελέα γιατί είμαι πολιτικός. Θέλω να αναδείξω την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Νικόλτσιου : Ωραία την πολιτική διάσταση λοιπόν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας ; ήτανε μία κυβέρνηση τότε. Ο πρωθυπουργός γνώριζε, πιστεύετε ;
Μπόλαρης : Θα τον ρωτήσετε προσωπικά. Εγώ δεν το γνωρίζω αυτό. Εγώ δεν γνώριζα ότι έχει έρθει μία λίστα και περιφέρεται ένα στικάκι, με τόση ανευθυνότητα από χέρι σε χέρι.
Δουράκης : Επιτρέψτε μου, επειδή είπατε κάτι συγκεκριμένο. Ότι ενδεχομένως, εάν κατάλαβα σωστά, φταίνε και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ που δεν έκαναν τη δουλειά τους, όπως δεν κάνει και ο δημόσιος τομέας τη δουλειά που του πρέπει. Αυτό το Δημόσιο τομέα όμως δεν είναι κάποιος από πάνω. Γιατί συνηθίζει να λέει ο λαός ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και εάν ήθελε κάποιος να βάλει αυτόν τον Δημόσιο τομέα να δουλέψει και να δουλέψει αποτελεσματικά για τον κόσμο, θα έπρεπε να το είχε κάνει.
Μπόλαρης : Να σας πω, ο λαός έχει δίκιο όταν λέει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και εγώ θέλω να σας πω ότι το κεφάλι είναι κάθε φορά ο υπεύθυνος ο οποίος πρέπει να χειρισθεί ζητήματα.
Δουράκης : Ακριβώς. Άρα μιλάμε για τον κύριο Παπακωνσταντίνου, τον κύριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου ενδεχομένως.
Μπόλαρης : Και ο υπεύθυνος ο οποίος είναι επικεφαλής στην πιο σημαντική ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, είναι "κεφάλι".
Νικόλτσιου : Ναι ο κύριος Διώτης στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, όπως όλοι ακούσαμε, είπε λοιπόν ότι περίμενε μία εντολή από τον πολιτικό του προϊστάμενο, να κάνει αυτή την έρευνα. Γιατί δεν έγινε αυτή η έρευνα ;
Μπόλαρης : Άκουσα τις καταθέσεις των προϊσταμένων του ΣΔΟΕ και ντράπηκα. Γιατί σας είπα ότι αν τον είχα τηλεφωνήσει, ανωνύμως, αν τον είχε τηλεφωνήσει ένας από τους ακροατές του ραδιοφώνου σας, ανωνύμως, και του έλεγε ότι η τάδε βιοτεχνία κλέβει και βγάζει συνάλλαγμα στο εξωτερικό, ήταν υποχρεωμένος ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ να παρέμβει. Αυτή είναι η δουλειά της υπηρεσίας του. Αυτή είναι η φύση της υπηρεσίας του. Να μην μεταφέρει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον, αλλά ο νόμος με βάση τον οποίο ιδρύθηκε, λειτουργεί και υπάρχει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, είναι αυτός ακριβώς. Καμία άλλη εντολή δεν χρειαζόταν.

Νικόλτσιου : Πως λοιπόν σήμερα ο κύριος Πεπόνης λέει, ότι η λίστα αυτή μπορεί να ελεγχθεί, είναι πλήρως αξιοποιήσιμη.
Μπόλαρης : Αυτό σας λέω όλη αυτή την ώρα που προηγήθηκε και συζητούμε μαζί. Αυτό είπα και την περασμένη Πέμπτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ότι αυτή η λίστα, μπορούσε να αξιοποιηθεί και έπρεπε να αξιοποιηθεί από το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος από την πρώτη μέρα.
Νικόλτσιου : Μάλιστα. Κύριε Μπόλαρη ήσασταν απολύτως σαφής και βεβαίως με όλα αυτά και με όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θέλουμε να μας πείτε πως εσείς, θα πάτε να ψηφίσετε ή να μην ψηφίσετε αυτά τα μέτρα, όταν η κυβέρνηση, οι δύο υπουργοί οικονομικών δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα εισπρακτικά αυτή τη λίστα και εσείς τώρα καλείται να ψηφίσετε επώδυνα μέτρα. Πως θα απαντήσετε ; Τι θα πείτε ; Ποια στάση θα κρατήσετε ;
Μπόλαρης : Ποια μέτρα λέτε ;
Νικόλτσιου : Τα επώδυνα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή. Νέες περικοπές, μισθούς και συντάξεις.
Μπόλαρης : Βλέπετε ότι και εσείς και εγώ το μόνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι θα ‘ρθούν μέτρα, αλλά τα μέτρα δεν τα ξέρουμε.
Δουράκης : Έχουμε ακούσει πολλά. Κατ’ αρχάς ότι είναι προς την κατεύθυνση περικοπής μισθών και συντάξεων.
Μπόλαρης : Κύριε Δουράκη προτού να γίνω ο βουλευτής ήμουνα 20 χρόνια δικηγόρος και ξέρω ότι δεν δίνω συγκατάθεση, δεν υπογράφω λευκές επιταγές, ούτε βάζω προαιρετικά αυτά που συμφωνήθηκαν εάν δεν ξέρω το περιεχόμενό τους. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι φέτος η χώρα οδηγήθηκε δύο φορές σε εκλογές ενώ κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόταν, και ο λαός πήρε υποσχέσεις. Έγινε το Ζάππειο 1, το Ζάππειο 2, το Ζάππειο 3. Τώρα είμαστε στο Ζάππειο ζίροου. Δόθηκαν υποσχέσεις. Θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, μη στενοχωριέστε αυτή είναι οι κακοί, εμείς είμαστε οι καλοί, τα ξέρουμε, τα λύσαμε, έχουμε κάνει και καβάντζα δεκαοκτώμισι δισεκατομμύρια ευρώ από την περιστολή της δαπάνης στο Δημόσιο.
Νικόλτσιου : Η δικιά σας η κόκκινη γραμμή κύριε Μπόλαρη ποια είναι ; Τι δεν θα ψηφίσετε ;

Μπόλαρης
: Να το ολοκληρώσω. Ο κόσμος λοιπόν περίμενε, και εγώ, από τις 17 Ιουνίου που έγιναν οι δεύτερες εκλογές μέχρι τώρα να έρθει η λίστα με τα ισοδύναμα μέτρα.
Δουράκης : Σας τα απέρριψε όλα η τρόικα από ότι φαίνεται. Ή τουλάχιστον αυτό λέγεται.
Μπόλαρης : Άρα εδώ πρέπει να πούμε τις αλήθειες. Πρέπει να πούμε τις αλήθειες, να πούμε τι γίνεται στη χώρα. Γιατί εδώ υπήρξε ένα ολόκληρο ιδεολόγημα, το οποίο κατασκευάστηκε από τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Τσίπρα, το οποίο ιδεολόγημα έλεγε ότι έχει έρθει μία τρόϊκα και έχει γίνει ένα μνημόνιο και η Ελλάδα πάει στα βράχια εξαιτίας αυτού. Αλλά αυτή τη στιγμή οι δίπλα μας, η Ιταλία η οποία είναι ένας οικονομικός γίγαντας, η Ισπανία, ένας άλλος οικονομικός γίγαντας χώρες του G8, η Πορτογαλία με τις δικές της δυνατότητες, ένας ολόκληρος ευρωπαϊκός Νότος, έχει τεράστιο πρόβλημα, ύφεσης, ανεργίας γιατί έχει αποπληθωρισθεί ο Νότος και έχει πρόσθετο πλεόνασμα η Γερμανία και αυτό είναι μία πολιτική, συνολικά, νεοσυντηρητική, νεοφιλελεύθερη από πλευράς της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε, η οποία έχει πάλι απέναντί τους λαούς του Νότου. Αυτή λοιπόν η πάρα πολύ απλή και εξόφθαλμη ανάλυση, στη χώρα μας δεν την έχουμε, στη χώρα μας έχει γίνει η ανάλυση ότι υπήρχαν κάποιοι προδότες που κάνανε το μνημόνιο και βουλιάζει η χώρα. Θέλω λοιπόν να πω πάρα πολύ απλά ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, ο κύριος πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις του ή να βγει και να πει την αλήθεια, να βγει και να πει ποια είναι η κρίση την οποία υφίσταται από την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε. Ποια είναι η κατάσταση.
Νικόλτσιου : Με μία λέξη κύριε Μπόλαρη η δικιά σας κόκκινη γραμμή τη μέρα της ψηφοφορίας ποια θα είναι ;
Μπόλαρης : Η κόκκινη γραμμή είναι η χώρα να συνεχίσει την πορεία της, γιατί η χώρα έχει και δυνάμεις και δυνατότητες και ελπίδα και προοπτική. H χώρα θα συνεχίσει να ζει μέχρι να τη διαλύσουμε. Και αυτό είναι μήνυμα, πολιτικό, για να μπορούμε να δουλεύουμε, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.
eukolws.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου