Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Άρειος Πάγος: Στη Βουλή τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και των «36»


Βασιλική Κόκκαλη

Ξανανοίγει το θέμα

Να σταλούν στη Βουλή τα ονόματα των πολιτικών που περιέχονται τόσο στη λίστα Λαγκάρντ όσο και στη λίστα με τους «36» που φέρονται να έχουν ύποπτο πλουτισμό ζητεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα κ. Νίκος Παντελής.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να διαβιβάσουν τις σχετικές καταστάσεις στον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας, Αθανάσιο Νάκο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παντελής στην σχετική παραγγελία του προς τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, η ικανοποίηση του αιτήματος του αντιπροέδρου της Βουλής «δεν παραβλάπτει σε τίποτα το έργο των διενεργούμενων προκαταρκτικών εξετάσεων», ενώ η αποστολή των ονομάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Πρέπεί να σημειωθεί ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είχαν αρνηθεί στον κ. Νάκο να διαβιβάσουν αντίγραφο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στις λίστες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια από τη στιγμή που διενεργούν ποινικές έρευνες για τις υποθέσεις αυτές. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με την παραγγελία του κ. Παντελή  τώρα θα πρέπει να σταλούν στην Βουλή, από λίστα Λαγκάρντ εφόσον φυσικά περιλαμβάνονται σε αυτά  ονόματα όσων διετέλεσαν ή είναι σήμερα Πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές και διαχειριστές των οικονομικών των  πολιτικών κομμάτων. Επίσης, αν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ θα πρέπει να σταλούν και τα ονόματα των συζύγων και ανήλικων παιδιών.  

Ακόμα, θα πρέπει να αποσταλούν στον κ. Νάκο από τους οικονομικούς εισαγγελείς  τα ονόματα  εκείνων των πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με τον Ν. 4065/2012 επανελέγχονται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» από το 1974 έως σήμερα, όπως και των συζύγων και των ανήλικών παιδιών τους και σε βάρος τους διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ. 

Τέλος, ο κ. Παντελής παραγγέλνει να διαβιβαστούν και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τα 36 ονόματα των εν ενεργεία και τέως υπουργών, βουλευτών κ.λπ., οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου