Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΨΩΜΙΑΔΗΣ - ΜΠΟΛΑΡΗΣ Και τώρα οι δυο τους

Ημερομηνία: 08/11/2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

http://www.makthes.gr/news/politics/64671/



Το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ναι μεν φέρνει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη πιο κοντά στην κατάκτηση του περιφερειακού θώκου, όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ανατροπής από τον Μάρκο Μπόλαρη.
 
Της Μαρούλας Πλήκα
Οι δύο μονομάχοι του β’ γύρου ήδη από χθες άρχισαν να διαμορφώνουν την τακτική που θα ακολουθήσουν ποντάροντας στη δεξαμενή των μικρότερων κομμάτων. Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε προς στιγμήν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, η μάχη του δεύτερου γύρου αναμένεται να έχει πιο αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα το ποσοστό της «Δύναμης για τη Μακεδονία», που αφήνει ελπίδες μη εξάπλωσης του «φαινομένου Ψωμιάδη» στους επτά νομούς της περιφέρειας, ενδέχεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο.
Η Κεντρική Μακεδονία είναι ένα από τα ισχυρά «γαλάζια» κάστρα. Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία υπέστη «ατιμωτική» ήττα, κατέγραψε 37,60% και αυτό ήταν το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα που έφερε πανελλαδικά. Στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου θεωρούταν βέβαιο ότι ο Π. Ψωμιάδης θα «έκανε βόλτα», ωστόσο όσα μεσολάβησαν του ανέκοψαν το αρχικό ρεύμα. Από την άλλη το ποσοστό του Μάρκου Μπόλαρη του επιτρέπει να ελπίζει σε νίκη στο δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που ενταθεί η διάθεση των ψηφοφόρων της Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων για δημιουργία ενός «αντιψωμιαδικού» μετώπου. Στο επιτελείο του υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα με συγκρατημένη αισιοδοξία. Όπως τόνιζαν στελέχη του «Μετώπου Ανάπτυξης», ο πρώτος στόχος, που ήταν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι υπόθεση δύο γύρων, επιτεύχθηκε. Δεν κρύβουν ότι θα επιθυμούσαν η διαφορά να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό, ωστόσο υπογραμμίζουν πως «το παιχνίδι ξεκινά από την αρχή...». Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο συνδυασμός θα καθοριστεί σήμερα σε σύσκεψη, αλλά σύμφωνα με επιτελείς του κ. Μπόλαρη θα δοθεί μεγάλο βάρος στα αναπτυξιακά θέματα. Συγχρόνως θα προβάλλεται το προφίλ του σοβαρού, αξιοπρεπούς και χαμηλών τόνων πολιτικού, που διαθέτει ο κ. Μπόλαρης, σε αντιδιαστολή με εκείνο του Π. Ψωμιάδη. Τα στελέχη του «Μετώπου Ανάπτυξης» άφηναν χθες να εννοηθεί ότι ο σημερινός νομάρχης είναι ένα «φθαρμένο» πρόσωπο και πως τα ποσοστά που συγκέντρωσε είναι η κορυφή του. Όλα δείχνουν ότι σύνθημα και σημαία του «Μετώπου Ανάπτυξης» θα είναι η λέξη «ανατροπή», την οποία χρησιμοποίησε χθες ο Μάρκος Μπόλαρης. "Οι πολίτες έχουν δώσει ψήφο ανατροπής ενός κατεστημένου αδιαφάνειας, αναποτελεσματικότητας, ευτελισμού της πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά και έριξε γέφυρες στους συνδυασμούς που αποκλείστηκαν, λέγοντας ότι «τις επόμενες ώρες αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για ένα προγραμματικό σύμφωνο, το οποίο αφορά την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία".

Περίμεναν περισσότερα
Στο επιτελείο του Παναγιώτη Ψωμιάδη όλοι ήλπιζαν σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο δημοσίως δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της «Δύναμης για τη Μακεδονία» στον α’ γύρο και βέβαιοι για τη νίκη την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης χαρακτήρισε το ποσοστό του «εντυπωσιακό» και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι δέχεται πόλεμο λάσπης από τους αντιπάλους του. Το αποτέλεσμα έδωσε στο «γαλάζιο» υποψήφιο προβάδισμα 12% και αυτό τον αναδεικνύει σε «φαβορί». Όμως τώρα πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει το σύνολο του 6,5% του Κ. Βελόπουλου, με τον οποίο κοντραρίστηκε άγρια την προεκλογική περίοδο. Επίσης η δήλωση του Π. Ψωμιάδη ότι «τελευταία το κόμμα του ΛΑΟΣ μπάζει νερά» δεν άρεσε διόλου στον παλιό του φίλο Γιώργο Καρατζαφέρη, από τον οποίο σύμφωνα με συνεργάτες του θα επιδιώξει ανοικτή στήριξη για την ερχόμενη Κυριακή. Καθοριστικός παίκτης για το β’ γύρο θα είναι η αποχή, η άνοδος της οποίας ευνοεί τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Έτσι η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς και της οικολογίας θα κρίνει εν πολλοίς το αν το φαινόμενο Ψωμιάδη θα συνεχίσει την εξέλιξή του ή θα ανακοπεί.
Το βέβαιο είναι ότι τα ποσοστά της «Δύναμης για τη Μακεδονία» κινήθηκαν αρκετά πιο χαμηλά από εκείνα που ανέμενε ο «γαλάζιος» υποψήφιος, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε δημοσίως ότι το παιχνίδι στην περιφέρεια, αν δεν κριθεί στον α’ γύρο, θα είναι διότι ο συνδυασμός του θα υπολείπεται το πολύ κατά 1%. Μετά τη 1 τα ξημερώματα και με καταμετρημένο περίπου το 64% των εκλογικών τμημάτων το ποσοστό του Π. Ψωμιάδη ήταν στο 43,36%, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις του κατέγραψε στο νομό Θεσσαλονίκης (39%), όπου άσκησε τη διοίκηση στη νομαρχία επί μία οκταετία -στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε λάβει 48,20%. Σύμφωνα με πληροφορίες η α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που τον «τιμώρησε» περισσότερο, ενώ αντίθετα στην ύπαιθρο συνεχίζει να έχει σημαντική επιρροή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του ο Π. Ψωμιάδης πήρε στη Χαλκιδική (49,50%), στο Κιλκίς (48,75%) και στην Πέλλα (47,76%) και ακολουθούν οι Σέρρες (47,50%), η Ημαθία (43,35%) και η Πιερία (42,86%). Ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί το νομάρχη ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του ΛΑΟΣ Μάκης Στεργίου, ενώ ο Κ. Βελόπουλος τήρησε σιγήν ιχθύος...

Οι πρώτοι σταυροί
Στα πρώτα 32 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 1.774 από το συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη οι πρώτοι δέκα υποψήφιοι είναι: Διονύσιος Ψωμιάδης (534), Γεώργιος Τσαμασλής (283), Μιχαήλ Τζόλλας (184), Χριστίνα Κελεσίδου (182), Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου (170), Δημήτριος Ευθυμιάδης (163), Γαβριήλ Αβραμίδης (163), Ιωάννα Τζάκη (160), Κωνσταντίνος Κούης (143), Ευτέρπη Βασιλειάδου (130).
Αντίστοιχα οι πρώτοι δέκα του Μάρκου Μπόλαρη είναι οι παρακάτω: Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης (229), Αμαλία Πασαλίδου (203), Ελευθέριος Ιωσηφίδης (160), Γεώργιος Φεστερίδης (148), Κωνσταντίνος Αβραμίδης (135), Παντελής Κουκουλεκίδης (134), Βασίλειος Θωμαΐδης (130), Νικόλαος Κριθαρίδης (117), Αρετή Αμπατζόγλου (114), Σουλτάνα Μίχου - Κουγιάμη (110).

Άνοδος του ΚΚΕ, διατήρησε δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντική άνοδο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2009 παρουσιάζει η δυναμική του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία, αν και η αύξηση του ποσοστού του (ΚΚΕ 7,11%, «Λαϊκή Συσπείρωση» 8,97%) υπολείπεται σε σχέση με τις, περισσότερες, άλλες περιφέρειες της χώρας. Στο εκλογικό κέντρο της παράταξης, στη Σωκράτους, επικρατούσε κλίμα ικανοποίησης για το τελικό αποτέλεσμα. Στο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα που έφερε η «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» υπολείπεται των προσδοκιών που είχαν στο συμμαχικό σχήμα για την Κεντρική Μακεδονία. Σε δήλωσή του ο Τάσος Κουράκης τόνισε πως η Αριστερά δεν κατάφερε να πολιτικοποιήσει την οργή του κόσμου και να τη μετατρέψει σε θετική ψήφο. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του στην Κεντρική Μακεδονία, οφείλει όμως να περάσει σε ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου του.
Θ.Σ.

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ Σκοτσέζικο ντους σε Σαμαρά
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πριν καν προσέλθει στην κάλπη, για να ψηφίσει εαυτόν και το συνδυασμό του, φρόντισε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα στη Ρηγίλλης.
Πήγε στο νέο εκλογικό τμήμα του Κώστα Καραμανλή και περίμενε τον τέως πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε μία σύντομη συνομιλία. Στη συνέχεια μιλώντας σε δημοσιογράφους κόντυνε το πολιτικό ανάστημα του σημερινού αρχηγού της ΝΔ. Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα τον έριξε στην ανάγκη του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο νικητή» των εκλογών. Και οι δύο δηλώσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Ρηγίλλης και την τοπική Νέα Δημοκρατία…
Ερωτηθείς το πρωί ο Π. Ψωμιάδης για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Κώστα Καραμανλή απάντησε: «Ναι, μου είπε κάτι, αλλά δεν λέγεται... Όσο μου μίλησε, ήταν ευδιάθετος μαζί μου. Ο καραμανλισμός δύσκολα μιλά, ήταν αισιόδοξος». Κληθείς να απαντήσει εάν ο κ. Καραμανλής τού είπε κάτι για τον Αντώνη Σαμαρά είπε: "Όχι, υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα". Αυτή η τελευταία φράση άναψε νέες φωτιές στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, ενώ συνεργάτες του κ. Ψωμιάδη προσπαθούσαν να ανασκευάσουν το περιεχόμενο της δήλωσής του. Η προσπάθεια αυτή δεν βοήθησε ιδιαίτερα και το κλίμα στη Ρηγίλλης εξακολουθεί να είναι βαρύ για το νομάρχη Θεσσαλονίκης, αφού όλες τις προηγούμενες ημέρες τόνιζε ότι έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα του αδελφού του Διονύση, τον οποίο υποχρεώθηκε να βγάλει από τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη, για να συνεχίσει να έχει τη στήριξη του κόμματος. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνουν με νόημα ότι «ίσως θα έπρεπε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με τον κ. Ψωμιάδη, πριν να λάβει το χρίσμα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά…».

Ανοιχτοί λογαριασμοί
Από την πλευρά του ο νομάρχης έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τις εκλογές θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα του Διονύση και αφήνει να εννοηθεί ότι η πάταξη της οικογενειοκρατίας που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ο πραγματικός λόγος. Ως προς το τελευταίο κύκλοι της Ρηγίλλης δεν τον διαψεύδουν, αλλά συγχρόνως αναρωτιούνται αν πράγματι επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί ο λόγος του αποκλεισμού του Διονύση και των άλλων προσώπων που ο ίδιος πρότεινε, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Τσαμασλής, τον οποίο εσχάτως ο κ. Ψωμιάδης άδειασε για όσα αποκάλυψε ηθελημένα ή άθελά του για τα έργα-μαϊμού και για το πού ξοδεύτηκε μέρος αυτών των κονδυλίων. Ωστόσο ο πρώην στενός συνεργάτης του υποψηφίου περιφερειάρχη το περασμένο Σάββατο μοίρασε σε όλα τα καφέ-μπαρ της παραλίας σταυρωμένα ψηφοδέλτια και ένα φυλλάδιο, στο οποίο εμφανίζεται με το φίλο του Παναγιώτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου