Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σαφείς αποστάσεις Ψωμιάδη από τη Νέα Δημοκρατία

"Δεν χαρίζω τη νίκη μου σε κανένα κόμμα”

http://www.makthes.gr/news/politics/elections2010/64451/
Ημερομηνία: 04/11/2010 
Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Στην ανάγκη ενότητας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και συναινέσεις. Μιλώντας στην ιστοσελίδα voria.gr ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τάχθηκε υπέρ των οικουμενικών κυβερνήσεων στην παρούσα συγκυρία και για τα επόμενα δύο τρία χρόνια, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.
“Μόνο με ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε”, υπογράμμισε. Όμως και νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτήσουν μια ομάδα σοφών γύρω από την οικονομία, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας ώς τις επόμενες εκλογές, ενώ τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Αναφερόμενος στα τοπικά θέματα μίλησε για “αλληλοφάγωμα”, το οποίο, όπως είπε, εξυπηρετεί ορισμένα τοπικά και κομματικά συμφέροντα, ενώ σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη ενωμένη πρέπει να καταγγείλει την αδιαφορία του κράτους των Αθηνών. Έκανε όμως λόγο και για τοπική μιζέρια. “Είμαστε μίζεροι, στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια αυτή και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν γίνεται εγώ να διεκδικώ κάτι και να έχω αντιπάλους ακόμη από τον ίδιο χώρο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο δεν έκρυψε την ενόχλησή του, καθώς οι τοπικοί υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να παραστούν σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ώστε να υπάρξει από κοινού διεκδίκηση.
Στο μεταξύ αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία κράτησε για άλλη μια φορά χθες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου. Τόνισε πως “το 50% και η νίκη μου δεν ανήκει στη ΝΔ αλλά στον ευρύτερο χώρο”, πως “τη νίκη δεν τη χαρίζουμε σε κανένα κόμμα αλλά στους πολίτες” και πως “ανήκω στη ΝΔ και χρωστάω στον λαό της, αλλά στα τοπικά θέματα είμαι πάνω από κόμματα”.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε πως δεν έχει παράπονο, δεν αμφισβητεί και θα στηρίξει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν έκρυψε ότι περίμενε περισσότερη στήριξη στην προεκλογική περίοδο από τη Ρηγίλλης. “Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Κικίλιας”, έχει δηλώσει πρόσφατα, εξάλλου.
Όταν ρωτήθηκε από τη “Μ” αν ενδεχόμενη νίκη του χρωματίσει τον χάρτη γαλάζιο και θεωρηθεί νίκη της ΝΔ, τόνισε πως ο ίδιος... “δεν είμαι μπογιατζής”.
Από όλες τις παραπάνω δηλώσεις καθίσταται εμφανής η προσπάθειά του να αποφύγει την ταύτιση της υποψηφιότητάς του με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που για πολλούς θα το καταστήσει σαφέστερο μετεκλογικά. Άλλωστε η ιστοσελίδα www.voria.gr προαναγγέλλει τη δημοσίευση συνέντευξης του κ. Ψωμιάδη, στην οποία εμφανίζεται να τονίζει ότι “η κοινωνία και ο λαός αναδεικνύει τα κόμματα και μετά τις εκλογές κάτι θα κάνω κι εγώ”, αλλά και πως “πολλοί Θεσσαλονικείς με πιέζουν εδώ και καιρό προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας πολιτικής κίνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη”. Σε διευκρινιστική ερώτηση της “Μ” αν αυτό ενδεχομένως υπονοεί την ίδρυση πολιτικού φορέα ο κ. Ψωμιάδης απάντησε “Είμαι στέλεχος της ΝΔ, πρόεδρος της ΝΔ είναι ο Αντώνης Σαμαράς και τον στηρίζω”.
Αιχμές άφησε και για την Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως “κάποιοι έλεγαν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για ενότητα και μετά λάκισαν”.

Η υπόθεση με τον Διονύση
Ο κ. Ψωμιάδης ρωτήθηκε αν θα δώσει συνέχεια στο θέμα που δημιουργήθηκε με το βέτο της Ρηγίλλης στην υποψηφιότητα του αδελφού του Διονύση ως αντιπεριφερειάρχη. “Θα το κρατήσετε μανιάτικο;” τον ρωτήσαμε, για να εισπράξουμε την απάντηση “είμαι πόντιος και όχι μανιάτης” και “τα εσωκομματικά θέματα δεν τα βγάζω προς τα έξω. Ενώνω και δεν διχάζω”.
Ασφαλείς πληροφορίες λένε πως ο κ. Ψωμιάδης διατύπωσε ήδη τα παράπονά του για την υπόθεση στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη την 26η Οκτωβρίου. Οι εκτιμήσεις λένε πως προτίθεται να επαναφέρει το ζήτημα μετά τις εκλογές και να ζητήσει διευκρινίσεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, άλλωστε, είναι ενοχλημένος, καθώς εκτιμά πως, αν δεν είχε δημιουργηθεί το θέμα και δεν είχε αρθεί η στήριξη του ΛΑΟΣ, τότε θα εκλεγόταν με βεβαιότητα από τον πρώτο γύρο.
Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στον “Flash” και ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης. Ρωτήθηκε και αυτός αν θα κρατήσει μανιάτικο το θέμα του κοψίματός του από τη Ρηγίλλης και ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως για τον ίδιο το θέμα δεν έχει κλείσει: “Οι Μανιάτες, οι Πόντιοι και οι Κρητικοί είμαστε πεισματάρηδες. Είμαι... κόμπρα”, δήλωσε και τόνισε πως στόχος του είναι να εκλεγεί στην πρώτη θέση.
Για το θέμα ρωτήθηκε επίσης ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος το χαρακτήρισε ζήτημα “παραπολιτικής”, ενώ επανέλαβε πως θα αναλάβει καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη.

"Καμία ψήφος χαμένη"
Να ψηφίσουν ανθρώπους που θα αγωνιστούν για τον τόπο τους και όχι κυβερνητικούς εκπροσώπους ή πρόσωπα που στηρίζουν το μνημόνιο κάλεσε τους πολίτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. “Σε αυτές τις εκλογές, τις κρισιμότερες μέχρι σήμερα για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος”, τόνισε.
Μιλώντας στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης τύπου για την προετοιμασία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ενόψει των εκλογών, σημείωσε ότι πρόκειται για αυτοδιοικητική αλλά και πολιτική αναμέτρηση και κάλεσε τους πολίτες να προκρίνουν την αυτοδιοικητική ιδιότητα των υποψηφίων. “Αν θέλουν οι πολίτες να τιμωρήσουν τα πολιτικά κόμματα, δεν είναι τώρα η ώρα. Να μη βάλουν ταμπέλες στα προβλήματα του τόπου”, προέτρεψε ο κ. Ψωμιάδης.
Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε εκ νέου χθες πως το δίλημμα των εκλογών είναι αν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζεται περιφερειάρχη διεκδικητικό ή κυβερνητικό εκπρόσωπο. “Θέλουμε περιφερειάρχη που διεκδικεί ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία ή εκπρόσωπο της κυβέρνησης; Ο λαός θέλει ελπίδα εξόδου από την κρίση, δεν θέλει πειθήνιο διαχειριστή του μνημονίου”, τόνισε και έκανε εκτενείς αναφορές στο έργο που επιτέλεσε στη νομαρχία και στο πρόγραμμά του για την περιφέρεια. Εμφανίσθηκε βέβαιος για τη νίκη του, σημειώνοντας πως “παλεύει και από την πρώτη Κυριακή”, ενώ ζήτησε να “μη χαθεί καμία ψήφος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου