Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Σκόπια: Τίποτε νεότερο μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών

9.11.10

http://echedoros-a.blogspot.com/2010/11/blog-post_09.html

Νοέμβριος 9, 2010



Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα δεν πρόκειται να φέρουν κάτι καινούργιο στις συνομιλίες για το όνομα, υποστηρίζουν οι αναλυτές των Σκοπίων, σύμφωνα με σημερινό (χθεσινό) δημοσίευμα του ‘Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα’.

Η νίκη στις εκλογές του κυβερνώντος κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη διαπραγματευτική διαδικασία για τη διαφορά μεταξύ της Βαρντάρσκας και της Ελλάδας.

Αυτή είναι η άποψη των εμπειρογνωμόνων μετά από τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα στην Ελλάδα που δείχνουν πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη κατάσταση και καμία κυβέρνηση δεν θα αναλάβει τον κίνδυνο να κάνει παραχωρήσεις στην σκοπιανή πλευρά για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, σημειώνει ο αναλυτής Ρίστο Νικόφσκι και θα προσθέσει ότι το ζήτημα του ονόματος θα παραταθεί περισσότερο.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα, ούτε πρωθυπουργός, ο οποίος σε μια δεδομένη περίσταση θα αναλάμβανε τον κίνδυνο να δώσει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας. Η τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει  η Ελλάδα, προέρχεται από τη μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού και δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών και συνδυασμών για το όνομα μας».

Δεν αναμένεται καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, εξηγεί ο καθηγητής Χασάν Γιασάρι, "Χρειαζότανε μια ταχεία αλλαγή στρατηγικής που θα μας οδηγούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ".

Πρόσφατα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι αν «η ηγεσία της πΓΔΜ πραγματικά αποφάσιζε ότι ήταν έτοιμη για κάποια πρόοδο, τότε η λύση θα μπορούσε να δοθεί πολύ σύνταομα». Το θέμα είναι πώς να σχολιάσουν, οι τοπικοί εμπειρογνώμονες τέτοιου είδους δηλώσεις, που γίνοναι από την ελληνική πλευρά.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση και κανένας πολιτικός στην πΓΔΜ να αποδεχτεί αυτό που ζητούν οι Έλληνες, να αλλάξει, δηλαδή, την ταυτότητά του ο λαός μας » δήλωσε ο Νικόφσκι.

Η κυβέρνηση δείχνει πραγματική διάθεση να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν, αλλά το ίδιο διατυπώνεται και από την άλλη πλευρά, θα πει ο Νικόφσκι και θα τονίσει:

«Και οι δύο πλευρές είναι ανειλικρινείς και εξαπατούν τον εαυτό τους και το κέρδος τους σε αυτήν την κατάσταση είναι μόνον οι πολιτικές τους»

Ο Έλληνας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει μια νέα προγραμματισμένη διμερής συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βαρντάρσκας, πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της Λισσαβόνας, πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αθήνα ελπίζει σε πρόοδο των διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου